Italia va fi gazda primei ediții a „Transplant Football World Cup”, competiție rezervată beneficiarilor de transplant, programată în perioada 8-14 septembrie, în localitatea Cervia, din provincia Ravenna, pe coasta de est italiană. Asociația Transplantaților din România a alcătuit un lot în care a fost convocat și bihoreanul Ionuț Mânz (33 de ani), fost jucător și căpitan de echipă la Victoria Avram Iancu în Liga 4 Bihor.
Ionuț a efectuat un transplant renal în februarie 2022, care s-a dovedit o reușită deplină și acum poate duce o viață normală. Ionuț Mânz va purta și banderola de căpitan.
„Au trecut doi ani jumate de la operația de transplant, timp în care mi-am reluat viața absolut normal și social și profesional. Lucrez ca și impiegat de mișcare în continuare la CFR, în siguranța circulației feroviare, fiind și singurul din țară cu transplant care lucrează din informațiile medicilor. Nu am renunțat la sport, la trei luni după operație am început să alerg să joc fotbal cu prietenii iar la începutul anului am primit un telefon din partea domnului președinte al Asociației Transplantaților din România Tache Gheorghe dacă aș fi interesat să fac parte din echipa națională a României la Cupa Mondială a Transplantaților. Am fost foarte încântat, ce poate fi mai frumos decât să îți reprezinți țara la o competiție internațională. Au urmat trei cantonamente, la ultimul din nefericire am lipsit motivat din cauza serviciului. Suntem 16 jucători din toată țara și sperăm să avem rezultate cat mai bune având în vedere adversarii noștri care dispun de mult mai multe facilități, aici mă refer că au și campionate interne rezervate transplantaților. Mă bucur foarte mult ca putem fi un exemplu pentru cei care sunt la dializă sau urmează să facă transplant, ca să înțeleagă ca viața revine la cursul normal cu o atenție puțin mai mare. Sunt foarte sincer și vă spun ca mă simt foarte bine, analizele sunt perfect normale și nu se simte nici o diferență . Vreau să mulțumesc și celor care au grijă de mine cu tratament și controale, în special dr. Bogdan Moldovan de la Spitalul Sf. Constantin Brașov, cu care ținem legătura în continuare și doamnei dr. Ioana Rațiu, de la Spitalul Municipal Oradea. Bineînțeles mii de mulțumiri mamei mele care mi-a donat rinichiul și a făcut ca toate astea să se întâmple pentru mine. Sunt fericit pentru că este foarte bine, nu are tratament, nu ia nici o pastilă își continuă viața absolut normal. Sunt optimist și am o mare doză de ambiție pentru ca fetița mea Sofia mi-a trasat ca obiectiv să mă întorc acasă cu medalia de aur. Nu am dezamăgit-o niciodată și nu o să fac nici acum. Sper să îi fac mândri pe toți cei care au fost lângă mine în momentele grele. Hai România!”, ne-a declarat Ionuț Mânz, care duminică va pleca spre Italia cu lotul României.
Lotul României este alcătuit din Ionuț Mânz, Gheorghe Zărnescu, Sorin Gheorghe, Mircea Budileanu, Sorin Bonea, Gheorghe Cristea, Petrică Salimon, Vitalie Lazăr, Victor Țepeș, Florin Tudose, Florin Dorobanțu, Lucian Ilie, antrenor principal Gabriel Voinea, antrenor secund Gheorghe Vasile, manager Gheorghe Tache, medic Mircea Ciorcan. Toți au fost beneficiarii unui transplant, fie că a fost vorba de cord, renal sau hepatic.
„Ce-i leagă pe toți, pe lângă experiențele similare de boală, este iubirea pentru fotbal și recunoștința pentru donatori, pentru familiile care au acceptat donarea, pentru echipele medicale care fac ca viața să continue. Evenimentul sportiv este gândit ca un omagiu adus memoriei donatorilor de organe și o celebrare a vieții, subliniind importanța donării de organe și impactul pozitiv pe care aceasta îl are asupra vieților beneficiarilor de transplant. Prin participarea la această competiție, echipa ATR dorește să inspire și să încurajeze comunitatea largă în a susține donarea de organe”, este mesajul conducerii Asociației Transplantaților din România.
„Fiecare campion a fost la un moment dat un concurent ce a refuzat să se dea bătut! Sunt onorat să fiu căpitanul acestei echipe de învingători. Hai România! Hai ATR!”, a declarat Ionuț pentru e-transplant.ro.
În grupă cu Franța și Anglia
Echipa națională a României a avut trei stagii de pregătire, iar la „mondialul” din Italia face parte din Grupa A alături de Țara Galilor, Franța, Irlanda, SUA și Anglia.
În Grupa B au fost repartizate Spania, Chile, Australia, Irlanda de Nord și gazda Italia.
Tricolorii vor debuta luni dimineața împotriva Angliei (ora 10:00), apoi cu Țara Galilor (19:00), apoi marți cu Irlanda (ora 10:00), SUA (ora 20:00) și miercuri cu Franța (ora 11:00). Meciurile se vor juca în sistem 1+6 și vor fi transmise live pe canalul de YouTube WORLD transplant Games.
„Fiecare membru al echipei va juca mai mult decât pentru o simplă victorie, ei împreună joacă în onoarea Donatorilor lor. Acest eveniment este un omagiu sincer adus Donatorilor de organe, altruismului lor, este un gest de recunoștință față de echipele medicale și o sărbătoare a vieții”, mesaj pe pagina de facebook Astranrom.
„Membrii echipei de fotbal sunt Campioni ai Vieții și asta i-a adus împrenă în această echipă, pe lângă pasiunea pentru fotbal. Fiecare dintre ei a jucat sau joacă fotbal în diferite împrejurări, dar ca să poți participa la Transplant Football World Cup trebuie să fi beneficiarul unui transplant. Ei sunt speciali prin însăși această întâmplare din viața lor. Sunt speciali pentru că și-au asumat de a duce mai departe viața și pentru donatorul lor. Și sunt responsabili să zâmbească, să se bucure, să trăiască și pentru cel ce le-a lăsat în grijă organul dătător de viață și speranță”, e-transplant.ro.
„Am reușit datorită vouă”
Jurnal bihorean și bihon.ro au mai relatat despre cazul lui Ionuț Mânz, pentru care mulți prieteni, cunoscuți sau simpli oameni cu suflet mare, i-au sărit în ajutor. Complexa intervenție chirurgicală a avut loc în 10 februarie 2022 la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, unde o echipă medici și asistenți, mai mare decât una de fotbal, a muncit mai multe ore ore pentru transplant. Rinichiul compatibil a fost donat de mama lui. Fotbalistul a transmis atunci un mesaj de mulțumire tuturor celor care i-au fost alături și l-au ajutat să treacă peste această cumpănă a vieții:
„Am reușit! Am așteptat mult momentul acesta să pot în sfârșit să mă bucur de reușita mea. Vreau să vă mulțumesc încă o dată pentru tot sprijinul oferit în perioada aceasta foarte grea pentru mine și sunt împăcat că nu am dezamăgit. Am luptat până la capăt. Mulțumesc mult tuturor prietenilor și cunoscuților care m-au încurajat și sprijinit. Un respect imens pentru toți angajații spitalului Sfântul Constantin, niște oameni extraordinari. Și aș vrea să-i transmit pe aceasta cale un mesaj domnului doctor Bogdan Moldovan: nu va trece o zi din viața mea să nu mă gândesc la acest om incredibil care mi-a schimbat cursul vieții și mi-a redat speranța și șansa la viață! Mulțumesc familiei mele, părinților, rudelor și prietenilor care au fost lângă mine non-stop. Am reușit datorită vouă! Vă iubesc și de abia aștept să ne vedem acasă”.
Ionuț Mânz anunța la începutul anului că din donațiile primite în urma diverselor acțiuni organizate pentru el s-a strâns suma de 32.000 de euro necesară pentru transplant.
„Vă mulțumesc și în numele fetiței mele Sofia, care mă așteaptă acasă să alergăm, să ne jucăm și să facem toate lucrurile pe care le făceam și înainte. Cuvintele nu pot exprima recunoștința pe care o simt”, ne declara Ionuț Mânz în februarie 2022, după transplant.
Citiți principiile noastre de moderare aici!