Unul dintre arbitrii bihoreni care a cunoscut o frumoasă ascensiune în ultimul timp este Marius Omuţ. La 29 de ani, orădeanul este aproape să facă pasul decisiv spre corpul arbitrilor din Liga 1, unde până acum a fost delegat doar în calitate de rezervă.
Prestaţiile bune avute anul trecut, când a fost observat de membrii Comisiei Centrale a Arbitrilor la câteva meciuri importante din Liga 3 şi Liga 2, l-au adus pe Omuţ în postura de invitat la cursul de instruire al arbitrilor de elită programat în perioada 9-13 februarie la Poiana Braşov. Semn că aprecierile au fost pozitive. „A fost o bucurie extraordinară când am primit vestea. Faptul că voi avea ocazia să mă pregătesc şi să „fur” meserie de la cei mai buni contează foarte mult pentru mine. Îmi doresc să fiu sănătos, să mă pregătesc cât mai bine şi să ajung să arbitrez efectiv în Liga 1. Este visul meu”, spune Omuţ, ale cărui modele în arbitraj sunt Balaj, Tudor şi Haţegan, iar de pe plan extern Pierluigi Collina.
Marius este apreciat şi de colegii săi mai experimentaţi. „Este un arbitru aflat pe un trend crescător. Un tip receptiv şi motivat să ajungă cât mai sus, iar convocarea la cursul CCA al arbitrilor de elită nu este întâmplătoare. Poate face pasul spre Liga 1 şi îi doresc din tot sufletul să reuşească”, afirmă Octavian Şovre, cel mai bun arbitru bihorean.
Noroc cu accidentarea
Profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala „Oltea Doamna”, Marius Omuţ a devenit arbitru în anul 2003, după o accidentare suferită ca fotbalist. „Am început fotbalul la LPS Bihorul, la grupa profesorului Dan Matei, iar ulterior am fost împrumutat la Romtrans Oradea. La un meci la Aleşd am suferit o entorsă la gleznă. Am stat şase luni şi atunci am făcut cursul de arbitri. Poate acea accidentare mi-a schimbat destinul”, rememorează actualul arbitru.
De atunci a avut o evoluţie ascendentă, bifând promovări în Liga 3 în 2003 şi apoi în Liga 2 în 2011. Amintirea cea mai frumoasă o păstrează de la un meci din Cupa României, când a avut ocazia să arbitreze pe FC Timişoara cu Sănătatea Cluj în faţa a circa 15.000 de spectatori, primul său meci televizat. „A fost primul meci când m-am simţit cu adevărat arbitru”.
În cadrul Comisiei Judeţene de Arbitraj este şeful compartimentului tehnic, fiind responsabil cu pregătirea fizică a arbitrilor. „Am avut ocazia să cresc într-un colectiv extraordinar. Şovre, Mudura, fraţii Danşa, Erdei sau Marcu, sunt arbitri de la care am avut ce învăţa. Am fost ajutat şi susţinut când am avut nevoie. La rândul meu şi mie îmi place să ajut şi vreau să-i sprijin cu ce pot ce cei aflaţi la început de drum în arbitraj”, mărturiseşte arbitrul, care este fiul lui Marius Omuţ senior, fost fotbalist la Înfrăţirea Oradea.
Căsătorit cu Ioana, au împreună o o fetiţă, Lea Maria, de cinci luni, pe care o consideră „cea mai mare realizare a mea din ultimii 29 de ani”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!