Competiția se desfășoară sub egida World Archery, la diviziile de arc: Barebow, Compound, Longbow, Tradițional, cu 307 arcași din 30 de țări. Lotul României este coordonat de antrenorul Cezar Alexandrescu, fiind format din trei sportivi, Loredana Mogoș (Menumorut Biharia), Cristina Bacin (CSM Iași 2020) și Ciprian Baican (Crișul Chișineu Criș), care vor concura la barebow.
Loredana Maria Mogoș a împlinit în 7 septembrie 47 de ani și este de profesie inginer. „Practic tirul cu arcul de aproape trei ani. Am debutat odată cu încheierea sezonului competițional outdoor. Cred că flerul antrenorului nostru, Marin Darna, a fost atât de bun încât și-a dat seama înaintea mea de potențialul meu ca viitoare practicantă a acestui sport. Nu am avut timp pentru ezitări deoarece m-a „aruncat” direct in mijlocul jocului, așa cum un instructor de înot își aruncă învățăcelul direct în bazin, iar instinctul te ghidează pur și simplu în ceea ce ai de făcut. Cred că a fost soluția perfectă pentru mine”, ne-a declarat sportiva orădeancă.
Fiind un sport de nișă, am fost curioși să aflăm ce a determinat-o pe Loredana Mogoș să aleagă tirul cu arcul. „Sunt mai multe aspecte, care reunite m-au făcut sa aleg tirul cu arcul. La început a fost curiozitatea, apoi aș putea spune că pe locul doi a fost o dorință interioară de a practica un sport în adevăratul sens al cuvântului, cu antrenamente regulate și evident cu rezultate bune. Cu toată sinceritatea o spun, și cu gândul că poate și alți oameni asemenea mie se gândesc că au împlinit o anumită vârsta, iar sportul de performanță ar putea fi doar un vis prea puțin realizabil. Tirul cu arcul mi-a demolat această prejudecată și sunt foarte fericită că s-a întâmplat. Și, cine știe, poate într-o altă viață am fost vreo războinică arcașă”, spune Loredana.
„Succesul este pentru mine o stare de spirit”
Sportiva este obișnuită cu podiumul, fiind medaliată cu aur, argint și bronz la competiții naționale și internaționale, în proba de barebow. Ce senzații are un arcaș când urcă pe podiumul de premiere?
„Senzația este în primul rând fizică. Mă simt ca pătrunsă de un fior și mereu am piele de găină, iar în plan mental este o complexitate de emoții și gânduri. Simt că sunt exact acolo unde merit să fiu, în urma muncii și devotamentului meu în acest sport. Succesul este pentru mine o stare de spirit, care vine ca o încununare a mai multor factori și succesiuni de momente, momente din antrenamente și competiții, clipe și experiențe minunate împărtășite cu alți arcași, timp petrecut cu familia ( toți arcași de altfel) și nu în ultimul rând rezultatele și podiumul”, susține Loredana Mogoș.
Campioana de la Menumorut Biharia consideră că un arcaș are nevoie de răbdare, disciplină, muncă, un strop de talent și plăcerea de a practica acest sport.
Cu experiența internațională acumulată la competiții din Olanda sau Croația, Loredana Mogoș își dorește un rezultat cât mai bun în Slovenia.
„Noi, sportivii desemnați să reprezentăm România la Campionatul Mondial 3D, suntem onorați și motivați să obținem un rezultat cât mai bun. Vom concura alături de sportivi cu notorietate în lumea tirului cu arcul și dorința noastră e să-i facem mândri pe toți cei ce îndrăgesc, practică și susțin această ramură sportiva. Pornesc cu gândul să-mi fac bine treaba pentru care mă duc acolo, iar rezultatul să fie unul cât mai bun atât la individual cât și pentru echipă”, a încheiat sportiva de la Menumorut Biharia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!