Cu titlul „Sportul, unealtă a reîmprospătării și protecției mediului”, mobilitatea s-a axat pe conștientizarea participanților că anumite ramuri sportive, evenimente de mare anvergură au impact negativ asupra naturii și găsirea de soluții concrete și coerente pentru a reduce amprenta sportului asupra mediului înconjurător.
Din acest motiv participanții din România, Macedonia de Nord, Portugalia și Ungaria au lucrat la o strategie sportivă care a atins domenii precum educație pentru mediu, sport și mobilitate, facilități sportive, sport și activitate fizică în intravilan, activități sportive în natură și în mediul rural, echipament sportiv. Realizarea acesteia a fost precedată de un proces amplu de cunoaștere a situației țărilor cu privire la aspectele abordate, un world café având scopul de a identifica rolul factorilor de decizie în ecologizarea sportului și nu în ultimul rând realizarea unui chestionar ce a identificat situația din zonă din perspectiva localnicilor.
[eadvert]
În prima zi a programului, au avut loc activități menite să familiarizeze participanții cu conceptul de schimb de tineri, cu competențele cheie, utilitatea Certificatului Youthpass, posibilitățile oferite de programul Erasmus+ și alte aspecte generale utile în timpul proiectului. Grupurile au făcut cunoștință și cu locația și au început să se familiarizeze cu aspectele culturale ale țărilor participante.
Din a doua zi au urmat activități tematice, precum prezentarea situației sportului și conexiunea acestuia cu protecția mediului în fiecare țară, practicarea de sporturi outdoor prietenoase cu mediul, familiarizarea cu programul de design Canva, realizarea și completarea chestionarului cu localnicii, crearea de afișe prin metoda facilitării grafice referitoare la ecologizarea sportului, derularea unei cafenele publice în cadrul căreia au analizat ce rol ar trebui să aibă autoritățile locale, naționale și europene în transformarea sportului într-o ramură verde, și nu în ultimul rând dezvoltarea strategiei din perspectiva celor 6 aspecte.
Grupul internațional a luat parte și la o drumeție la Padiș, unde au avut ocazia să se bucure de frumusețea peisajelor din România. Strategia a fost prezentată în ultima zi a schimbului de tineri finanțat prin Programul Erasmus+, sub forma unei prezentări vizuale.
Tinerii au întocmit zilnic și câte trei articole de blog și au publicat câte trei postări de Instagram pentru a promova mesajul proiectului în rândul marelui public, motivându-i să-și asume un rol activ în rezolvarea problemelor comunității din care fac parte.
În ultima zi, participanții au luat parte la activități privind continuarea schimbului de tineri (planificare de idei de proiect viitoare) și au primit certificatul Youthpass detaliat, documentul care atestă dezvoltarea personală și non-formală prin care au trecut de-a lungul proiectului.
„Cunoașterea interculturală a fost facilitată prin activitățile naționale culturale ale țărilor participante, acestea având ocazia să-și prezinte valorile, caracteristicile demografice, istorice și turistice, cântecele și dansurile populare”, au transmis organizatorii.
Trimite articolul
XUnii fac sport in pat.