Sportul românesc la nivel de echipe se scufundă pe an ce trece. Doar la individual am mai scos capul în 2022 la natație, canotaj, kaiac-canoe, tenis sau tenis de masă.
[eadvert]
Performanțele și rezultatele pozitive sunt tot mai rare și întâmplătoare, iar o strategie care să revitalizeze concret sportul românesc întârzie să apară. Doar vorbe, fapte mai puțin!
În acest timp, alte state cunosc importanța sportului într-o societate normală și investesc pe măsură, asigurând totodată respectul muncii pe care o depun sportivii.
Ignorați sau uitați de un sistem tot mai bolnav, unii sportivi români sunt nevoiți să aleagă alte meleaguri pentru a se afirma și a-și realiza visurile.
Într-o astfel de situație sunt și șase sportivi juniori care au pus primele „cărămizi” ale carierei lor în Oradea sau Bihor. Fie că a fost vorba de terenul de fotbal, de bazinul de polo, de sala de handbal sau de gimnastică.
Chemată la naționala U17
Cel mai recent caz este al handbalistei Patricia Fele (16 ani), care a fost convocată pentru o acțiune a lotului național U17 al Ungariei în perioada 25-30 septembrie.
Din toamna anului 2019, talentata handbalistă din Valea lui Mihai activează la Academia Debrecen VSC și se numără printre handbalistele apreciate.
„Noi ne-am fi dorit să își continue cariera în Oradea, dar nu am găsit condiții de performanță cum sunt la Debrecen. A participat la o selecție, a fost remarcată și acceptată. La început a fost mai greu, dar s-a acomodat, joacă bine și este foarte apreciată de colege și antrenori. Condițiile sunt excelente, fiecare grupă beneficiază de un staff complet din care nu lipsește preparatorul fizic, nutriționistul, doctorul, masorul, plus infrastructura și alimentația. Acum a fost convocată pentru prima dată la naționala de juniori a Ungariei. De la Federația Română de Handbal nu s-a interesat nimeni de ea în toată această perioadă”, ne-a declarat Szabolcs Fele, tatăl handbalistei, fost fotbalist la Unirea Valea lui Mihai.
Patricia Fele (16 ani) a început handbalul la Școala Generală „Zelk Zoltan” din Valea lui Mihai și evoluează ca inter sau coordonator de joc.
Poloist campion mondial
Un alt exemplu vine din polo, unde Erik Ionescu (18 ani) format la ACS Progress Oradea, trecut pe la CSM Oradea, a jucat pentru Ungaria U17 și a fost medaliat cu bronz la CE 2021 din Malta, iar în 2022 a devenit campion mondial cu reprezentativa maghiară U18. Erik evoluase și pentru naționala de juniori a României la CE de la Burgas din 2019.
Ionescu este legitimat la UVSE Budapesta și a contribuit la performanța de la Belgrad cu 7 goluri. „Visul meu este ca în timp să ajung și la naționala de seniori a Ungariei și să joc la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028. Voi munci și mai mult să ajung să îmi ating obiectivele propuse”, ne-a declarat poloistul orădean.
Trei fotbaliști
În „sportul rege” cel mai cunoscut caz este al fotbalistul orădean Mario Lucas Simuț (19 ani), care a fost convocat și a îmbrăcat tricoul naționalei U19 a Ungariei debutând în meciurile amicale cu Italia. De atunci a bifat 6 selecții. Ignorat total de antrenorii loturilor naționale de juniori ale României, Mario a fost descoperit și promovat la câteva luni după ce a ajuns la gruparea de liga a doua Haladas Szombathelyi, în vara anului trecut, unde acum a devenit jucător de bază.
„Mario nu a fost contactat de nimeni de la FRF nici înainte nici după ce a început să joace pentru naționala de juniori a Ungariei. Nu s-a interesat de el nimeni, din păcate, nici măcar antrenorul federal zonal în cei patru ani când a jucat în Anglia. A fost nevoit să opteze pentru Ungaria, care i-a oferit posibilitatea să joace și să se afirme”, povestește Sorin Simuț, tatăl jucătorului, fost fotbalist și el.
Mario a început fotbalul Șoimii Oradea, apoi a trecut la FC Bihor, Viitorul Oradea și în Anglia la o academie aparținătoare a clubului West Ham United.
Pentru Ungaria a jucat și fundașul Alex Valentin Gondor, asta după ce a evoluat și pentru naționalele României U15 și U16.
Ultima convocare sub tricolor fiind în martie 2021 la jocul din deplasare cu Serbia.
Originar din Diosig, Alex a debutat pentru naționala U17 a maghiarilor în cadrul turneului de pregătire din Spania, la Oliva Nova, în februarie 2022, unde Ungaria a învins cu 5-2 și a remizat 2-2 cu Elveția.
Născut în 6 februarie 2005, Gondor joacă acum la AFK Csikszereda Miercurea Ciuc, iar în trecut a îmbrăcat tricoul echipelor Phoenix Diosig, Viitorul Oradea, Luceafărul Oradea și Haladas Szombathelyi.
Originar din Săcueni, fundașul Csongor Kokovai (17 ani) este și el internațional de juniori al Ungariei, evoluînd la U15, U16, U17 și U18 unde a purtat și banderola de căpitan. El nu a fost legitimat și nu a apucat să joace în Bihor. Și-a început cariera în Ungaria la Debrecen, a evoluat la DVSC, actualmente fiind la Ferencvaros TC.
Gimnast de perspectivă
De la acest capitol nu face excepție nici gimnastica, unde orădeanul Bryan Wohl (17 ani – TuS Vinnhorst), a primit în vara anului trecut cetățenia germană și participă la turnee de pregătire cu naționala de juniori a Germaniei. A ratat prezența la „europenele” din 2022 din cauza unor probleme medicale.
În 2015, când reprezenta Dacro Gym Oradea, Bryan a cucerit 6 medalii de aur la Campionatul Naţional al României pentru juniori III, performanțe care nu au fost suficiente pentru oficialii federației sau COSR să-l includă într-un proiect național. „Condiţiile de pregătire nici nu se compară, Bryan s-a acomodat bine şi munceşte din greu. Sistemul de aici este diferit de cel românesc dar până la urmă pentru a avea rezultate în gimnastică e nevoie de foarte multă muncă”, spunea Dacian Reștea, antrenorul talentatului sportiv.
Patricia, Mario, Alex, Csongor, Erik și Bryan sunt doar șase exemple, posibil să mai fie și alți tineri sportivi bihoreni în situația lor, construindu-și cariera în străinătate, pierduți cel puțin pentru moment sau chiar de tot de România, o țară pentru care sportul nu este niciodată pe lista de priorități.
Vom continua să pierdem sportivi promițători atâta vreme cât nu vor fi tratați cum se cuvine în țara lor, atâta vreme cât nu le vom putea asigura condițiile de progres.
Citiți principiile noastre de moderare aici!