Stagiul a debutat vineri și se va încheia duminică la sala LPS Bihorul Oradea, desfășurându-se sub egida Ministerului Educației, al Inspectoratului Școlar Județean Bihor și al catedrei de karate de la Palatul Copiilor și Elevilor.
Născut în Georgia, dar stabilit în Ucraina, Rudik Sagrunov este consultant tehnic al World Sport Education Karate Union (WSEKU), organism care își propune un karate educațional, iar pe viitor organizarea unor campionate europene și mondiale școlare.
La antrenamentele conduse de Rudik Sagrunov participă 50 de karateka din Satu Mare, Timișoara, Cluj-Napoca, Hunedoara și Oradea. „Am găsit sportivi tineri, dornici să învețe și să progreseze. O generație nouă, care muncește din greu pentru a-și dezvolta calitățile. Există potențial, dar această muncă trebuie dublată de participarea la turnee internaționale puternice, doar așa pot să-și crească nivelul tehnic și fizic”, ne-a declarat antrenorul.
Dublu campion european și cel mai bun sportiv al CS Shogunul Oradea, Luca Lalescu este impresionat de ședințele de pregătire: „Lucrăm foarte mult pe dezvoltarea forței explozive. Este un stagiu foarte util pentru noi”.
Sensei Ioan Vaida este bucuros că a reușit să-l aducă la Oradea pe Sagrunov. „Este un sportiv cu un palmares foarte bogat și un antrenor recunoscut în lumea karateului mondial. Am conștientizat că avem unele probleme, în special pe partea de pregătire fizică, și dorim să ne perfecționăm și prin astfel de seminarii. Dorim să dezvoltăm proiectul WSEKU, iar prima ediția a campionatului european dorim să o organizăm în 2023 la Oradea, în același timp cu Openul Bihorului”, spune Vaida, cel care manageriază și CS Shogunul Oradea.
Inevitabil discuția cu Rudik Sagrunov ajunge și la războiul din Ucraina, mai ales că reședința lui a fost în orașul Harkov.
„Înainte de a începe războiul, în februarie am avut o competiție cu 1.200 de sportivi. La câteva zile au început bombardamentele. Debutul războiului m-a prins plecat în Polonia la un seminar, iar familia mea a stat în buncăr și ulterior a ajuns în Georgia, țara mea natală. Sala de sport din Harkov este încă în picioare, dar 50% din oraș este distrus, tot centrul e bombardat. O stradă paralelă cu cea pe care locuiam a fost bombardată”, povestește Sagrunov cu emoție în glas, exemplificând cu fotografii din telefon dezastrul făcut de bombardamentul rușilor în Harkov.
Sagrunov nădăjduiește că în 2026, într-un Harkov reconstruit, să se poată desfășura un nou campionat european de karate, sportul care l-a făcut cunoscut.
[eadvert]
Trimite articolul
XAduceti pe Lasca pentru grasu!