Din fericire, Consiliul Local a respins, cel puţin pentru moment, în şedinţa de marţi, solicitarea Primăriei. Nimeni nu ştie însă ce ne va rezerva viitorul, soarta terenului de fotbal fiind la discreţia unui număr mai mare sau mic de voturi ale consilierilor.
Baze sportive dispărute
Perioada post-revoluţionară a fost caracterizată, printre altele, la nivel naţional de nepăsarea autorităţilor faţă de bazele sportive, faţă de întreaga infrastructură a sportului românesc. Au dispărut sau au fost lăsate de izbelişte nenumărate stadioane, terenuri sau săli de sport. Alte baze sportive au dispărut cu desăvârşire, căzute pradă rechinilor imobiliari.
Din fericire, Oradea a fost ferită, în linii mari, de astfel de fapte. La nivelul judeţului pot fi trecute la capitolul pierderi Sala Sporturilor „Lioara”din Ştei, sala de scrimă de la subsolul Hotelului Transilvania din Oradea, sau baza sportivă a armatei, situată în apropierea LPS Bihorul. A fost construit în schimb Bazinul Olimpic, care poate fi considerat cel mai mare câştig pentru sportul orădean în perioada de după Revoluţie. De asemenea, au fost trecute în patrimoniul local şi renovate Bazinul acoperit „Crişul” şi Arena „Antonio Alexe”, care riscau în timp să se deterioreze iremediabil. Au mai fost construite baza „5×5”, precum şi alte terenuri sintetice pentru fotbal.
Lege nerespectată
În România există o lege care interzice desfiinţarea bazelor sportive sau schimbarea destinaţiei acestora. Nimeni nu ştie însă cu exactitate care sunt pedepsele pentru nerespectarea legii respective.
Stadionul Motorul constituie la ora actuală locul de antrenament şi jocuri oficiale pentru mai multe grupe de copii şi juniori ale FC Bihor, precum şi pentru echipa de fotbal femininCS Motorul, multiplă medaliată şi campioană naţională. Terenul este omologat la FR Fotbal, fiind unul dintre atât de puţinele terenuri de fotbal de dimensiuni regulamentare existente în Oradea. Intenţia Executivului local de a pune capăt existenţei Stadionului Motorul este cu atât mai inexplicabilă cu cât se ştie foarte bine că oraşul nostru stă foarte prost la capitolul baze sportive. Sportul ar trebui să constituie una din preocupările principale ale autorităţilor, fiind cel mai bun şi mai facil mijloc de asigurare a sănătăţii copiilor şi tinerilor, de fapt a întregii populaţii.
Ce părere aveţi de intenţia de înstrăinare a stadionului Motorul?
Celebrul antrenor Emeric Ienei nu şi-a ascuns indignarea: „Nu s-au săturat să distrugă bazele sportive? Probabil sunt nişte interese meschine la mijloc. Eu sunt împotriva distrugerii unui teren de fotbal, pentru că şi aşa sunt foarte puţine în Oradea. În loc să construiască altele, ei le distrug şi pe cele existente! Spun răspicat că ar fi păcat ca terenul Motorul să fie distrus, şi sper să nu se întâmple acest lucru.”
Secretarul CS Motorul, Gheorghe Pop, este dezamăgit de ideea înstrăinării stadionului: „Este o idee cât se poate de proastă, sunt compet dezamăgit de această intenţie. Se intenţionează distrugerea unui teren care deservea atât sportul de performanţă, cât şi cel de masă. Ar trebui să se construiască noi baze sportive, nu să se distrugă cele existente. Copiii şi tineretul trebuie îndrumaţi spre sport, nu spre baruri, cafenele şi cluburi. Cum putem face acest lucru dacă desfiinţăm bazele sportive?”
Directorul CS Crişul, Gheorghe Titi Frenţ, crede că ideea constituie un adevărat dezastru pentru sport: „Suntem la un pas de dezastru. Azi se desfiinţează un stadion, mâine altul, şi aşa vor dispărea majoritatea bazelor sportive. Ca om de sport, eu spun că ar trebui construite mai multe complexe sportive, fapt care va duce în timp la reducerea numărului de spitale, pentru că sportul înseamnă în primul rând sănătate pentru copii şi pentru toţi cei care îl practică.”
Directorul LPS Bihorul, Dan Matei, este la fel de vehement: „Eu personal cred că noi am intrat într-o nouă perioadă, cea a distrugerilor. În ultimii patruzeci de ani, în Oradea s-au demolat şi distrus nenumărate baze sportive şi nu s-a construit mai nimic în loc. Prima dată ar trebui să se construiască un alt stadion sau o altă bază, şi abia apoi să se distrugă cele vechi. Este o mare greşeală.”
Şeful Centrului de Copii şi Juniori al FC Bihor, Ioan Naom, este indignat de intenţia autorităţilor locale. „Sunt categoric împotriva desfiinţării bazelor sportive. Consilierii care se ocupă acum de sport ori nu se pricep, ori nu vor. Din cauza aceasta dispar terenuri în loc să se facă altele noi. Ce performanţă vor să facem la FC Bihor, dacă desfiinţează terenurile pe care se pregătesc şi joacă juniorii? Vor să facă performanţă în construcţii. Băieţii au venit la caşcaval şi nu se dau la o parte de la nimic. O să mă mir când o să văd că un sediu de firmă de construcţii va fi transformat în sală de sport.”
Antrenorul emerit Nicolae Ille dezaprobă ideea. „Eu am trecut printr-o situaţie asemănătoare, în calitate de antrenor de scrimă. În urmă cu mai mulţi ani, sala de scrimă de la subsolul Hotelului Transilvania a fost desfiinţată şi nu s-a mai construit niciodată una similară, în ciuda promisiunilor ferme care au fost făcute la momentul respectiv. Este mare păcat pentru fiecare bază sportivă care se pierde.”
Gavril Nuţiu, Teodor Biriş
Citiți principiile noastre de moderare aici!