Mai ales din 2010 când a devenit activitate sportivă alternativă în şcoli şi se organizează Olimpiadă Naţională a Sportului Şcolar (ONSS). Echipele sunt alcătuite din 5 jucători, iar componenţa poate fi mixtă. Terenul de joc e de maxim 60×30 m, iar spaţiul de încercare e lat de 5-10 metri. Balonul se joacă doar cu mâna, nu există placaje, iar eseul valorează un punct. Sunt câteva din regulile acestui sport.
„Rugby tag e precursorul celui în 7, care va deveni sport olimpic în 2016. Nu se caută contactul, placajul, ci ocolirea adversarului în viteză, găsirea soluţiilor rapide. Acest rugby-tag e un fel de cîrlig, să atragem copii către sportul cu balonul oval. Nu se lovesc, nu se sperie, nu le mai este teamă şi unii pot ajunge rugbyşti adevăraţi”, declara Daniel Mitrea, antrenor federal, pentru gsp.ro.
Au concurat la Sînmartin
Astfel, în perioada 12-13 februarie, la sala de sport a Şcolii Gimnaziale „Floare de lotus” din Sînmartin a avut loc în premieră faza pe sector a ONSS pentru ciclul primar şi gimnazial. Înaintea competiţiei 12 profesori de educaţie fizică şi sport titulari ai şcolilor din zonă au fost iniţiaţi în tainele arbitrajului la rugby tag de Gheorghe Sabău, director Direcţia de Dezvoltare Regională Transilvania Nord din cadrul Federaţiei Române de Rugby.
Vineri s-au întrecut copiii din şcolile primare, ordinea în clasament fiind 1. Şcoala Gimnazială Sălard (profesor Cristian Faur), 2. Ş.G. Sînmartin (profesor Bucur Potre), 3. Ş.G. Tărian (profesoară Delia Bondar).
Sâmbătă au intrat în acţiune elevii din ciclul gimnazial, care s-au luptat pentru cele două locuri care duc la faza judeţeană a ONSS, care se va desfăşura la Vadu Crişului. Pe primul loc s-a clasat Şcoala Gimnazială din Târian (profesoară Delia Bondar), urmată în ordine de Ş.G. Tilecuş (profesor Florin Bica), Ş.G. Biharia (profesoară Ispan Andrea), Ş.G. Nojorid (profesor Szasz Dan), Ş.G. Sălard (profesor Cristian Faur), Ş.G. Sînmartin (profesor Bucur Potre) şi Ş.G. Borş (profesor Antonio Anton).
„Sunt mai mult decât decât bucuros deoarece numărul şcolilor din judeţul Bihor practicante de rugby tag depăşeşte cifra de 20. De menţionat şi saltul spectaculos făcut de cei din Vadu Crişului care au format o echipă de mini-rugby, participând încă din tur la Campionatul Regional Transilvania la categoria de vârstă under 10. Toţi participanţii au fost răsplătiţi cu diplome din partea organizatorilor, baloane şi echipament sportiv din partea Federaţiei Române de Rugby”, a declarat Gheorghe Sabău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!