Echipa națională a României se pregătește de debutul în preliminariile Campionatului European 2024. Ca de fiecare dată pornim cu speranța unei noi calificări, iar primele confruntări par accesibile chiar dacă nu mai suntem ce am fost cândva. Întâlnim Andorra pe 25 martie, în deplasare, și Belarus în 28 martie, pe Arena Națională din București, ambele meciuri având ora de start 21:45.
[eadvert]
De pe lista finală a selecționerului Edward Iordănescu a picat atacantul bihorean George Pușcaș care a suferit o accidentare la un antrenament la Genoa și nu va fi recuperat în timp util. Originar din localitatea Balc, Pușcaș este un obișnuit al convocărilor, el având 34 de prezențe și 10 goluri la prima reprezentativă.
În lipsa lui, fotbalul bihorean are totuși un reprezentant pe mijlocașul Adrian Șut (23 de ani) care a fost chemat în premieră.
Originar din localitatea bihoreană Cociuba Mare, fotbalistul de la FCSB a avut evoluții consistente la echipa de club, iar prestațiile sale au fost apreciate de Iordănescu.
Adrian Șut a început fotbalul la Izvorul Cociuba Mare, călcând pe urmele tatălui tău care a evoluat și el la echipa din comună, aflată acum în Liga 4 Bihor.
Adrian s-a dovedit mai talentat și a plecat spre drumul spre performanță la Centrul de Fotbal Liberty și LPS Bihorul. A părăsit județul ajungând la ASA Târgu Mureș, Pandurii Târgu Jiu, Academica Clinceni și actualmente titular indiscutabil la FCSB.
„Suntem foarte fericiți că comuna Cociuba Mare are un jucător la echipa națională a României. Este o bucurie mare pentru toată zona asta. Adrian este un băiat deosebit, serios, muncitor, talentat și nu întâmplător a ajuns la FCSB și acum la echipa națională. Tatăl lui a fost portar la echipa noastră, iar Adrian mai are un frate mai mic născut în 2006 care e și el foarte talentat. A fost în probe la UTA și va mai merge. Sperăm să-l vedem pe Adrian jucând în tricoul naționalei și îi dorim mult succes”, ne-a declarat Ioan Dehelean, conducătorul echipei Izvorul de la începutul anilor 2000.
Cociuba Mare este una dintre puținele comune bihorene care are două echipe înscrise în competițiile AJF Bihor, ele fiind coordonate de Bogdan Chiricheu, iar susținerea financiară este asigurată de Primărie.
„Un băiat cuminte”
Fostul internațional Alexandru Boc îl știe foarte bine pe mijlocașul de la FCSB și i-a îndrumat cariera.
„Mă bucur foarte mult pentru el. L-am cunoscut pe Adrian când era la Pandurii Târgu Jiu și apoi l-am îndrumat la Clinceni și apoi la FCSB. Gigi Becali este înnebunit după el. Adrian este un băiat cuminte, își vede de treabă și va ajunge bine de tot. Este un jucător util în angrenajul echipei și mă așteptam să progreseze până la lotul național. Mulți jucători care au venit în București s-au pierdut, dar el și-a văzut de treabă iar rezultatele se văd”, ne-a declarat Sandu Boc, cel care a pus Vașcăul pe harta localităților care au furnizat jucători la prima reprezentativă.
Dacă Oradea a rămas fără reprezentant la naționala mare după ce Claudiu Keșeru nu a mai fost convocat, „județul” bate municipiul și la tineret. Singurul reprezentant al Bihorului este mijlocașul Claudiu Petrila (CFR Cluj), originar din Sânnicolau Român. Ajuns în Liga 3 la FC Bihor, Ricardo Farcaș un obișnuit al convocărilor la U21 pe când evolua la Siena a ieșit momentan din circuitul naționalei de tineret.
Situația se repetă și la naționala U20, unde Daniel Pancu l-a convocat pe fundașul Gabriel Buda (împrumutat de Farul Constanța șa Unirea Dej), care este din localitatea Bicaci (comuna Gepiu).
Singurul orădean convocat la actualele acțiuni ale loturilor naționale este fundașul Mark Kovacs, care participă la Turul de Elită cu România U19, el fiind legitimat actualmente la FK Csikszereda Miercurea Ciuc.
Claudiu Petrila FOTO: FRF.RO
Gabriel Buta. FOTO: CLAUDIA CARP
Citiți principiile noastre de moderare aici!