Peisajul sportiv bihorean s-a îmbogăţit cu Asociaţia Judeţeană de Rugby. Un sport cu tradiţie în judeţul nostru, dar care a dispărut la nivel de seniori de ani buni. În ultimii ani s-au făcut paşi ca sportul cu „balonul oval” să fie readus la viaţă. Au apărut competiţii de rugby tag sau de mini-rugby, iar speranţa ca peste ani să revedem din nou o echipă bihoreană în prima ligă de rugby.
Pentru o mai bună coordonare şi colaborare cu federaţia de specialitate a fost constituită Asociaţia Judeţeană de Rugby Bihor a cărei primă şedinţă extraordinară s-a desfăşurat la Vadu Crişului în 20 februarie. Un merit important în revitalizarea rugby-ului în judeţ îl are profesorul Lucian Reti din Vadu Crişului, care a despus o muncă constantă participând cu copiii pe care îi antrenează la turnee de rugby tag şi mini rugby.
„Bihorul este județul cu o expansiune puternică, atât din punctul de vedere al numărului de practicanţi de rugby tag și mini-rugby, cât, mai ales, al calităţii jocurilor de aici. Vadu Crişului a fost prima școală din nord-vestul ţării, și nu numai, care a trecut de la rugby-ul non-contact la mini-rugby, reușind să aducă în prim-plan extraordinara importanță a bazelor și, totodată, importanța calității execuției procedeelor fundamentale ale acestui joc. C.S.Vadu Crișului, apoi școala din Tărian, prin doamna profesoară Delia Bondar, urmate de clubul Vulturul Negru Oradea, au participat cu succes la Campionatul Regional de mini-rugby Transilvania”, spune Gheorghe Sabău, reprezentantul regional al FRR.
Profesorul Lucian Reti – preşedinte
La eveniment au participat toți membrii fondatori, alături de oficialități locale din Vadu Crișului.
„Gândurile noastre pline de sinceră recunoștință se îndreaptă spre reprezentantul Federației Române de Rugby din teritoriu, domnul Gheorghe Sabău, dar și spre alți membri și iubitori ai rugby-ului din acest județ. Din conducerea AJR-ului fac parte profesori de Educație Fizică și Sport din județ, dintre care amintim pe domnul Inspector Școlar Județean – Hoțupan Călin, care s-a dovedit a fi, incontestabil, un real sprijin în promovarea acestui sport, dar și un adevărat prieten al nostru și al AJR-ului, dânsul având și funcția de vicepreședinte”, a declarat profesorul Lucian Reti, ales preşedinte al asociaţiei.
„Un exemplu de urmat”
Din structura de conducere mai fac parte profesorii Sebastian Moisin și Valentin Dat – vicepreşedinți, profesorii Liviu Luca, Adrian Gavriluţ, Cristian Rus, Ştefan Dobai, Delia Bondar, Petru Gaidoș – membrii ai asociației, expert-contabil – Doina Păcurar, secretarul Dan Marghitaș, președinte de onoare fiind ales domnul Gheorghe Sabău, care s-a implicat în „geneza” AJR-ului.
În viitorul apropiat, după finalizarea tuturor documentelor oficiale necesare, urmează afilierea la FRR, precum și demararea mai multor proiecte locale, județene, care să sprijine mișcarea rugbystică bihoreană.
„Frumoasa localitate bihoreană își pune serios amprenta pe harta rugbystică a țării, lucru lăudabil și de apreciat. Este, într-adevăr, o realizare deosebită, datorată profesorului Lucian Reti din Vadu Crișului, care, în urma unor eforturi constante, deschide noi orizonturi sportive în acest județ virgin în domeniul rugby-ului de performanță din ultima perioadă. Felicitări lui și «complicilor» pentru acest important pas, mai ales domnului Călin Hoțupan, inspector școlar județean, pentru tot efortul depus. Atât eu, cât și FRR, vom fi mereu aproape de acești minunați oameni în demersul pe care-l fac în promovarea și dezvoltarea rugby-ului din această zonă a țării, respectiv din județul Bihor. Ne-am dori ca acest exemplu de bună practică, să fie preluat și de alte județe din zonă și din țară, în folosul rugby-ului românesc. Bun venit, AJR Bihor”, a declarat pentru Observatorul de Cluj, lect. univ. dr. Gheorghe Sabău – director Departament Dezvoltare Transilvania Nord, din cadru Federanţiei Române de Rugby (FRR).
Citiți principiile noastre de moderare aici!