Comunicatul postat pe pagina de facebook a asociației îl redăm integral:
[eadvert]
„Reîntoarcerea la FC Bihor, ce mișcare populistă…
Ceea ce se auzea de aproape 2 luni pe căi neoficiale, s-a produs. Că tot ne aflăm încă în sezonul cald în care s-au produs nenumărate cesiuni, fuziuni și schimbări de forme de organizare a cluburilor din fotbalul românesc. Primăria Municipiului Oradea dorește redenumirea clubului de Liga a treia ACS CAO 1910 Oradea în FC Bihor Oradea și face diligențe în acest sens.
Cunoaștem cu toții cele întâmplate în fotbalul bihorean în ultimii mai bine de 5 ani și jumătate. Știm și recunoaștem meritele managementului clubului CAO 1910 în pașii făcuți în fondarea unui club curat și profesionist de fotbal, ajuns în Liga a treia cu mult efort. Moral și la drept vorbind, clubul CAO a continuat istoria fotbalului bihorean, prin asocierea cu clubul municipalității, CSM Oradea, care preluase Centrul de Copii și Juniori al FC Bihor după momentul falimentului din 12 Ianuarie 2016. Astfel, CAO a beneficiat în fiecare an competițional de aportul a zeci de jucători cu ani întregi de juniorat sub egida FC Bihor, pe care i-a promovat la nivel de seniori.
După două sezoane competiționale în care PMO ca asociat în proiectul CAO a finanțat activitățile sportive ale clubului, iată-ne la ora când această instituție preia managementul clubului, cu dorința clar exprimată de către primarul Florin Birta, ca din sezonul competițional 2022-2023, echipa să evolueze sub denumirea de FC Bihor.
Stați așa, domnule primar. Oare nu cumva instituția condusă acum de dvs., a fost cea care după 14 rate plătite din planul de reorganizare al FC Bihor, în 2014, a uitat de insolvență și a retras finanțarea clubului cu o istorie neîntreruptă la acel moment de 56 de ani în competițiile fotbalistice naționale?! Pe bune, cât de proști și neinformați ne credeți? Aveți să ne spuneți că aveați treabă la CSM Oradea, club polisportiv care practic prin retragerea finanțării de la fotbal a putut beneficia de finanțări sporite la secțiile sale… nu?
Sunt două chestiuni pe care trebuie să le mai punctăm în acest material, întrucât ele DERANJEAZĂ:
1. Moralitatea acestei mișcări populiste
Nu considerăm această mișcare una adecvată la acest moment – în vara cesiunilor, fuziunilor din fotbalul românesc. Este doar o mișcare la apelul oamenilor politici “de bine”, din fotbalul bihorean, aceiași oameni politici care s-au perindat la conducerea vechilor forme de organizare ale clubului FC Bihor în anii 2000, oameni care deja se perindă pe la antrenamentele actualului club CAO sau șed în diverse colțuri ale înaltului vechii tribune de pe Municipalul orădean la meciurile aceluiași club.
Clubul FC Bihor merita o altfel de reparație morală, nu una de natura preluării și a hibridizării unui club existent deja de 4 ani pe scena fotbalului bihorean, cu o marcă și o emblemă puțin diferite față de ce cunoșteam cu toții ca fiind FC Bihor.
Am tot urmărit mișcările privind înregistrarea mărcii FC Bihor pe persoană fizică de către un oarecare prieten al primarului. Între timp marca “F.C. Bihor 1902” a primit o stare de admisă la înregistrare și se află în posesia clubului primăriei, CSM Oradea. Însă ce trebuie să știe opinia publică este faptul că această marcă este doar o clonă, un fake conceput în softuri amatoricești de grafică. Cine nu ne crede, poate verifica ușor pe site-ul OSIM.
Mișcarea redenumirii, a “rebranding-ului modern” al clubului CAO amintește de mișcarea începutului de ani ‘60 când printr-o adevărată “alba-neagra” s-a făcut schimb de denumiri, de locuri în eșaloane imediate și de jucători, între clubul mamă al FC Bihor – Crișul, și urmașa galonatei echipe interbelice și postbelice – CAO / Libertatea / ICO / Progresul, care pe atunci purta denumirea de Crișana.
2. De ce nu un club curat, sănătos, cu o strategie viabilă pe termen lung, dacă tot jinduiți la FC Bihor?
Ah, acest lucru ar fi presupus a se începe cu activitate sportivă la Liga 5 Bihor. Aveți cumva, stimați reprezentanți PNL din PMO, să ne spuneți precum au făcut practic colegii dumneavoastră de partid din municipiile Timișoara și Brașov, că “Orașul Oradea nu poate să piardă locul din eșalonul competițional în care se află…” Adică un loc în Liga a treia preluat, este mai bun decât o strategie curată, doar pentru că înainte ați participat în asociere la proiectul CAO, de care acum practic vă deziceți? Măi, să fie… Din nou cineva ne consideră prea proști, și insignifianți, o cantitate neglijabilă, de vreme ce noi, ca și comunitate de suporteri ai FC Bihor, nici măcar nu am fost consultați cu privire la ce-am dori… Practic, lucrând așa, în “secret”, cu ce diferă acest proiect de inițiativa privată a unui fost conducător al clubului, din 2016?
Această mutare practic nu prevede preluarea a nimic din activele ori pasivele vechii structuri sportive, doar a unei denumiri ușor modificate. Despre palmares, nici nu are sens să mai vorbim. Nu se asumă nimic din tot ce-a însemnat istoria FC Bihor din 1958, ori măcar din 1972 încoace.
Cine nu-și cunoaște istoria riscă să repete anumite greșeli ale trecutului … Considerăm ca fiind o greșeală și această mișcare, doar un moment speculat, populist, de oamenii politici care administrează municipiul Oradea, în vederea “iminentei” construcții unui stadion de rang european în urbea noastră. Însă, niciodată o cioară vopsită nu poate fi FC Bihor! Nu este Bihorul nostru drag, cu care am crescut, câtă vreme deja roiesc aceiași oameni “de bine” la “izvorul” banului public!
Prin 2009, Peluza Nord cerea ceva simplu, care a rămas doar la nivel de dorință. “În urma anchetei, pe cei vinovați îi vrem la pușcărie pentru banii furați!” Nu e nimeni vinovat pentru toate cele întâmplate în trecutul destul de recent la FC Bihor??
Ne este dor de FC Bihor, echipa copilăriei, echipa viselor!”
Asociația Suporterilor FC Bihor
Schimbări în fotbalul orădean! Primăria Oradea reînvie FC Bihor!
Trimite articolul
XIn loc sa se bucure ca Fc bihor renastec ei au de comentat, TREZIREA LA REALITATE, ca daca nu acționa primaria vedeați FC Bihor doar in poze si clipuri video ;).