Preşedintele AJF Bihor, Radu Bitea, a susţinut ieri prima conferinţă de presă de la alegerea la şefia forului fotbalistic bihorean.
„În primele două luni de mandat au fost şi lucruri pozitive, şi negative. Aş începe cu cele negative, şi vreau să aduc unele lămuriri legate de relaţia cu fosta conducere a CJA (n.r. – Comisia Judeţeană de Arbitri)”, a spus Bitea.
Este cunoscut faptul că după alegerea lui Radu Bitea, arbitrajul bihorean s-a scindat, un grup format în special din cei divizionari solidarizându-se cu Octavian Şovre, căruia îi fusese respins dosarul de candidatură, după care asistentul FIFA şi-a dat demisia din fruntea CJA Bihor.
Au urmat tot felul de şicane, mergând până la jigniri în şedinţe şi boicotarea meciurilor din Liga 4 şi Liga 5 de către grupul de arbitri. Indisponibili pe plan local, dar apţi în Liga 1, Liga 2, Liga 3 sau… în alt judeţ, astfel că falia dintre părţi s-a tot mărit şi părţile au ajuns în poziţii beligerante.
Radu Bitea a explicat că în ciuda celor afirmate de Octavian Şovre, fostul şef al CJA, dinspre AJF către Comisia de arbitri s-au virat sume de bani. „În dialogul comunicatelor din februarie cu domnul Codre, domnul Şovre a spus că în 2016 CJA nu a beneficiat de niciun leu de la AJF Bihor. Sunt patru sau cinci facturi care demonstrează clar că AJF a direcţionat bani către Comisie, pentru materiale specifice arbitrilor. Am vrut să demontez această dezinformare. Când domnul Şovre a preluat de la fostul preşedinte CJA, Cornel Pantea, au existat 16.000 de lei, dar când a predat către Nelu Pirtea (n.r. – noul preşedinte al CJA) a lăsat fix… zero lei”, a precizat şeful AJF, afirmând că nu poate oferi cifre, întrucât o anchetă se află în derulare.
„Considerând că sunt unele probleme în anumite facturi, care nu se pot justifica, am făcut o adresă la Direcţia Regională Antifraudă Fiscală, care a înregistrat solicitarea noastră”, a dezvăluit preşedintele AJF.
L. Danşa – suspendat
Radu Bitea a mai anunţat că AJF Bihor se delimitează de Asociaţia Cavalerii fluierului, din rândul căreia şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte, deoarece instituţia condusă de Laurenţiu Danşa „nu mai susţine arbitrajul şi îngreunează activitatea actuală”.
„Noi am solicitat ca materialele, echipamentele să fie puse la dispoziţia arbitrilor, pe care asociaţia spunea că-i deserveşte. Nu s-a întâmplat aşa. Am tot aşteptat să pună la dispoziţie echipamentul pentru arbitrii stagiari, dar nu au făcut-o. În aceste condiţii am fost nevoiţi să achiziţionăm 25 de echipamente”, a explicat Bitea.
Acesta a mai anunţat că AJF şi CJA Bihor au aprobat cererea arbitrului asistent Ciprian Danşa, care a solicitat în 24 februarie transferul la CJA Satu Mare: „Conform dorinţei lui, Ciprian Florin Danşa nu mai face parte din corpul arbitrilor bihoreni”.
De asemenea, în urma solicitării făcute către DNA Piteşti şi a răspunsului primit, Radu Bitea a precizat că Laurenţiu Danşa va fi suspendat din calitatea de arbitru.
„Am făcut o solicitare către DNA Piteşti, să vedem statutul juridic al domnului Danşa Laurenţiu. Ziarele au scris în 2009 despre dosarul „Mită în arbitraj” şi s-a scris la vremea respectivă că este inculpat în acest dosar. El nu mi-a spus situaţia lui juridică. Conform articolului 109 şi răspunsului primit de la DNA în 3 aprilie, domnul Danşa este suspendat din arbitraj până la soluţionarea cauzei. Nu vreau să am probleme din punctul ăsta de vedere. Cine l-a lăsat să arbitreze până acum pe plan local e treaba lui, să răspundă”, a declarat Bitea.
Arbitrează în Satu Mare!
Preşedintele AJF a dezvăluit o altă problemă cu grupul rebel de arbitri: „Un grup de şase arbitri şi-au permis să arbitreze în campionatul AJF Satu Mare fără acordul AJF sau CJA Bihor, doi dintre ei fiind în stare de indisponibilitate la Bihor. Au încălcat toate statutele şi regulamentele în vigoare. Este vorba despre Marius Omuţ, Rareş Vidican, Bogdan Gireadă, Rareş Lakatoş, Radu Pascu şi Sergiu Albu. Vor fi convocaţi la Comisia de disciplină a CJA Bihor, care va analiza situaţia şi va lua deciziile care se impun”. Conform articolului 12 din RODAF, sancţiunile pot merge de la avertisment până la excluderea din arbitraj.
Proiecte depuse la FRF, PMO şi CJ
Obişnuit cu proiectele din perioada când a activat la Asociaţia „Cavalerii fluierului”, Radu Bitea a reuşit în perioada de când a fost ales preşedinte al AJF Bihor să depună cinci proiecte: trei la Primăria Municipiului Oradea şi două la Consiliul Judeţean Bihor.
La PMO au fost depuse proiectele: Cupa 1 Iunie „Mihai Neşu” – Micii campioni, ediţia a II-a, Gala fotbalului bihorean – ediţia I, şi Dotarea cu materiale tehnice AJF Bihor, în timp ce la CJ Bihor au fost depuse proiecte vizând Campionatul de fotbal copii pentru jucători nelegitimaţi în zone defavorizate şi minorităţi, respectiv Prevenţia corupţiei în arbitraj.
În acelaşi timp, Bitea a aplicat şi pentru un proiect la Federaţia Română de Fotbal. „Am primit un e-mail în care am fost informat că proiectul nostru a fost verificat, validat şi urmează să discutăm despre modalitatea de virare a sumelor. Sunt cinci paliere de finanţare: 1. coordonarea activităţii şi recondiţionarea sediului administrativ, 2. achiziţionarea de echipament sportiv, 3. distribuţia unitară a baremului de arbitraj şi observare, 4. finanţarea echipelor de copii şi juniori pentru participarea la turnee, 5. dezvoltarea fotbalului feminin. Este o sumă mare care se împarte pe cele cinci paliere”, a conchis Bitea la capitolul „lucruri pozitive la AJF”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!