La inițiativa orădeanului Flavius Andrișca au vorbit despre fotbalul rezervat copiilor și juniorilor antrenori cu expertiză în domeniu, activi sau trecuți pe la cluburi precum Manchester City, Manchester United, Cristal Palace, Leicester, Southampton sau Debrecen VSC. Partea teoretică s-a desfășurat dimineața în Cetatea Oradea, iar cea practică, după amiaza, la Baza Sportivă Transilvania Sport Academy.
„Am dorit să demonstrăm că teoria se îmbină cu practica. Au fost antrenamente bazate pe principiile pedagogiei non-liniare, antrenamentul diferențial, dar care în același timp sunt distractive și provoacă plăcere copiilor” a explicat Flaviu Andrișca.
Una dintre temele prezentate, despre care se discută puțin în România a fost cea a lui Debbie Sayers: „Jocul de fotbal aparține copiilor: o abordare bazată pe respectarea drepturilor copiilor în sport”.
Aslan Odev, antrenor al Academiei Crystal Palace, a militat în lecția prezentată pe crearea jucătorilor care gândesc independent:
„Nu le dați soluțiile, să le găsească ei, să gândească, astfel mereu jucătorul se va uita către antrenor, să fie dirijat, să ceară sfaturi. Noi ne dorim jucători care să găsească soluții, inventivi, care să aibă idei în timpul jocului, să ia decizii. Lăsarea ego-ului deoparte este importantă. Antrenorul rebuie să înțeleagă jucătorul, pentru că fiecare rezonează diferit, și să-l scoată din zona de confort”.
Printre participanți s-au numărat peste 50 de antrenori din Bihor, Cluj, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Satu Mare, Suceava, Alba, București, un sud-coreean stabilit în Anglia și un antrenor austriac. I-am reperat și pe foștii internaționali Dan Nistor și Alex Chipciu, ambii de la U Cluj, doi jucători pe final de carieră, dornici să afle lucruri noi pentru viitoarea lor activitate.
„Sunt foarte mândru de felul în care s-a desfășurat evenimentul. Mă bucur extrem de mult că cei care au decis să participe au fost curioși, deschiși și convinși că doar împreună putem să ne dezvoltăm, să progresăm, să creăm un mediu mai bun pentru sectorul juvenil. Mă onorează și în același timp mă obligă să continuăm pe acest drum reacția extraordinară a celor prezenți la eveniment. Mă bucur că nu am dezamăgit. Felul cum s-au întâmplat lucrurile, energia pozitivă, bucuria, curiozitatea stârnită de invitați, m-au făcut să îmi dau seama că a fost un eveniment reușit. Ne dorim să continuăm pe aceeași linie, această conferință să devină o tradiție. Vrem să ridicăm bariere, să promovăm schimbările pozitive în fotbalul juvenil”, ne-a declarat Flavius Andrișca, cel care a investit energie, timp și bani pentru a organiza un eveniment de asemenea anvergură.
„A fost prima conferință dedicată dezvoltării fotbalului juvenil, un eveniment deschis, prietenos, plin de informații valoroase. Chiar dacă s-a vorbit despre provocările cu care se confruntă fotbalul juvenil, acest eveniment s-a concentrat pe găsirea unor soluții pentru îmbunătățirea activității. Feedback-ul a fost fantastic și încet, încet formăm o masă critică de oameni care gândesc în același fel”, a concluzionat, Rick Fenoglio, conferențiar universitar în fotbal al Metrpolitan University Manchester, consultant de specialitate și scouter în Europa și SUA al Manchester United FC.
Conferința a fost organizată cu susținerea Asociației Cont Consult, prin domnul Marius Marian, cu sprijinul Visit Oradea și ACS Transilvania Sport Academy.
Printre antrenorii bihoreni prezenți la eveniment l-am reperat și pe Alin Popa, de la Viitorul Beiuș: „O conferință utilă până în cel mai mic amănunt, diferită față de cele la care am participat anii trecuți la FRF. Am avut ocazia să ascultăm oameni competenți, care au realizat ceva la Academii importante. Ce a fost frumos e că teoria de dimineață s-a trnaspus în practică după amiaza. Un volum foarte mare de informații, care cred că va deschide multor antrenori din sectorul juvenil. Am rămas surprins să văd destul de puțini antrenori bihoreni, având în vedere la ce nume sonore au venit la Oradea”.
Au conferențiat la Radical Football Conference 2024:
Tony Whelan – consilier de program și fost director adjunct al Academiei Manchester United Fotbal Club;
Rick Fenoglio – conferențiar universitar în fotbal al Metrpolitan University Manchester, consultant de specialitate al Manchester United FC, scouter în Europa și SUA al Manchester United FC, auditor de Academie al Grupului Cuty Football, co-fondator al „Give Us Back Tehe Game”;
Aslan Odev – antrenor al Academiei Crystal Palace Football Club, șeful departamentului de fotbal al clubului, antrenor al Academiei Gillingham Football Club în perioada 2019-2020;
Claudiu Keșeru – fost component al echipei naționale a României, cu 46 de meciuri jucate și 13 goluri înscrise (online din Varna);
Paul McGuiness – antrenor principal al Academiei Manchester United FC (1992- 2016), dezvoltator național de antrenori al FA (Federația de fotbal din Anglia) și antrenor secund al echipei naționale de tineret a Angliei (2017-2021), șef de dezvoltare a jucătorilor în cadrul Academiei Leicester City (2021-2023);
Debbie Sayers – doctor în Drepturile omului, conducător al AFC Salisbury și al Salisbury Rovers FC;
Wolfgang I. Schöllhorn – profesor universitar în domeniul Științei antrenamentului și mișcării la Universitatea din Mainz (Germania), inițiatorul teoriei Învățării Diferențiale;
Sandu Tăbârcă – director tehnic al clubului Universitatea Cluj, director Implementare programe de dezvoltare și antrenor federal al Federației Române de Fotbal;
Jake Pickles – antrenor al Academiei Southampton FC (2016-2029), antrenor al Academiei Crystal Palace FC (2020-2022), antrenor al Academiei Brighton & Howe FC;
Zilinyi Zsombor – manager relații internaționale al Academiei de Fotbal Debreceni VSC; Jesse Rawlings – antrenor, pedagog, people developer și profesor de sport al Cheshire College.
Citiți principiile noastre de moderare aici!