Internațional de juniori, orădeanul Erik Ionescu are deja în palmares două medalii prețioase: una de bronz la Campionatul European U17 2021 din Malta și una de aur la Campionatul Mondial U18 2022 din Serbia. Ambele performanțe le-a obținut evoluând pentru naționala Ungariei, el având dublă cetățenie.
[eadvert]
A început să practice polo în urmă cu 10 ani.„M-am apucat de polo după o întâmplare oarecum amuzantă. Aveam 8 ani și eram într-un magazin de articole sportive unde căutam o minge de fotbal. Ca majoritatea copiilor și eu am început cu fotbalul. S-a nimerit că acolo a fost și un antrenor de polo, care m-a auzit și mi-a spus că dacă mă duc la polo o să îmi dea dânsul o minge gratis. Eu făcusem patru ani de înot și am zis că merită să încerc. A doua zi m-am prezentat la bazin și am primit mingea. Acel antrenor este Mircea Frățilă și îi mulțumesc că m-a făcut să îmi placă poloul”, rememorează Erik, un puști care te impresionează prin inteligență și educație. După o perioadă în care a făcut fotbal și polo în paralel, Erik a ales sportul care i-a adus deja mari satisfacții.
Primul club a fost Dinamo Oradea, după care a ajuns la ACS Progress Oradea, clubul condus de Karmen Chimerel, unde și-a spus bazele frumoasei cariere.
În 2019 a fost chemat de antrenorul Dorin Costrăș și a evoluat în câteva meciuri pentru CSM Oradea, apoi a făcut pasul spre Ungaria.
Conjunctura Covid-19
A fost „ajutat” în acest pas și de perioada de pandemie apărută în 2020. „În perioada când la noi în Oradea totul era închis am plecat în Ungaria pentru a mă antrena cu o echipă de Liga 2. Antrenorul de acolo a zis că merită să încerc să merg la o echipă din Liga 1 și m-a recomandat la UVSE Budapesta. Întâmplarea face că acolo era antrenor selecționerul cu care Ungaria câștigase Campionatul European de juniori de la Burgas în 2019, unde eu am fost cu naționala României, și mă știa. După primul antrenament mi-a spus că și-ar dori să rămân acolo. Am fost extrem de fericit, am spus da fără să mă mai consult cu mama și cu tata”, povestește orădeanul.
Conjunctura Covid 2019 l-a mai ajutat o dată, întrucât din cauza testărilor pozitive de la prima echipă a ajuns să fie cooptat la lotul de seniori. „Așa am ajuns ca la 16 ani să debutez în cel mai puternic campionat de polo din lume și să marchez 3 goluri în 3 meciuri. În aceste meciuri m-a văzut selecționerul lotului național de juniori al Ungariei și m-a convocat, eu având dublă cetățenie”, Erik Ionescu, un veritabil poliglot având în vedere că vorbește româna, maghiara, engleza și germana.
România a pierdut astfel un poloist talentat, el alegând cea mai medaliată țară la polo din lume, care la seniori are 9 titluri olimpice, trei mondiale și 13 europene, plus nenumărate trofee la naționalele de juniori.
7 goluri la Campionatul Mondial
În palmaresul său figurează deja medaliile de bronz de la CE și cea de aur de la CM, aceasta din urmă cucerită în această vară. Erik și-a ajutat echipa cu 7 goluri marcate și prestații apreciate la Belgrad.
„E nevoie de multă muncă și sacrificii. Am simțit un șoc imens la festivitatea de premiere. Nu realizam, poate nici acum nu realizez ce performanță am realizat, că suntem cei mai buni din lume. Când ai astfel de rezultate îți dai seama că munca a dat roade și că sacrificiile făcute au meritat. E important să ai alături de tine familia, prietenii, fără sprijinul lor e greu. Mulțumiri speciale îi aduc prietenei noastre de familie Karmen Chimerel (n.r – președinte ACS Progres Oradea), care a reușit să mă motiveze și să mă sprijine tot timpul. Le mulțumesc tuturor antrenorilor care m-au pregătit în ultimul an pentrecut la Oradea și au venit necondiționat cu mine la ședințele speciale de individualizare”, a mai spus Erik, care este născut la Budapesta în 27 februarie 2004.
„Un stil de viață”
Talentatul poloist și-a fixat și țintele pentru viitor: „În acest sezon vrem să devenim campioni naționali ai Ungariei la U19 cu UVSE. Visul meu este ca în timp să ajung și la naționala de seniori a Ungariei și să joc la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 2028. Voi munci și mai mult să ajung să îmi ating obiectivele propuse”.
Erik Ionescu a studiat în Oradea la Liceul German „Friedrich Schiller” și Liceul de Arte, iar după plecarea în Ungaria la o școală internațională din Budapesta, urmând ca din această toamnă să înceapă cursurile la o universitate din capitala Ungariei.
„Pentru mine polo înseamnă totul. Este viața mea de până acum și sper că și de acum înainte, având în vedere sacrificiile făcute. Totul se învârte în jurul polo-ului, este un stil de viață pentru mine”, a conchis Erik Ionescu, orădeanul care face performanță pentru naționala Ungariei.
Trimite articolul
XBravo. Felicitari!!!
punct ro nu mai are demult capacitatea de a reține în țară niciun talent, indiferent de domeniul de activitate. Mă întreb când va pleca și David Popovici (în Australia, probabil)…