Pista de atletism aflată în pădurea din Băile Felix a constituit de zeci de ani locul tradiţional de antrenament pe timp de toamnă şi iarnă al atleţilor români, dar şi a altor sportivi de la diferite loturi naţionale sau echipe din ţară. La ora actuală, statutul juridic al acestei baze sportive este incert. Directorul DSJ Bihor, Sorin Buhaş, a pus pe tapet problema pistei atletice, în cadrul unei conferinţe de presă.
Ultimele lucrări, în 2000
„Pista s-a aflat în administrarea DSJ Bihor până la data de 31 decembrie 2006, după care contractul de închiriere cu proprietarul pădurii, filiala Romsilva Bihor, nu a mai fost reînnoit. Noi plăteam până la data respectivă suma de 17 milioane lei vechi pe an drept chirie. Am încercat acum din nou să încheiem o înţelegere cu Romsilva, dar ni s-a solicitat suma de 100.000 lei, adică un miliard de lei vechi. Pista respectivă figurează însă ca fond forestier, fapt pentru care chiria se ridică la această sumă astronomică, în conformitate cu legislaţia care priveşte Romsilva”, a declarat Sorin Buhaş.
Pista atletică are o lungime de 1.125 metri şi o suprafaţă totală de 2.228 mp. Până la finele anului 2006, chiria era suportată de MTS şi FR Atletism. Ultimele lucrări de întreţinere ale pistei au fost efectuate în anul 2000, când aici s-au adus patru camioane de zgură de la Tileagd. „La ora actuală, pentru a fi refăcută, pista ar avea nevoie de patru vagoane de zgură, de la Târgovişte, pentru că la Tileagd nu mai există”, afirmă inspectorul DSJ, Iosif Korodi.
Demersuri la Guvern
Directorul Sorin Buhaş afirmă că va face demersuri pentru reglementarea acestei probleme. „Voi discuta cu ministrul secretar de stat, doamna Doina Melinte, şi cu ministrul MTS, doamna Plăcintă, pentru a găsi o soluţie viabilă pentru închirierea pistei din Băile Felix. Va trebui intervenit la nivel de guvern, între ministere, pentru ca noi să putem administra din nou acea bază sportivă. Primarul de Sânmartin, domnul Lucian Popuş, şi-a oferit disponibilitatea de a întreţine pista, dar nici primăria de acolo nu poate investi în ceva ce nu aparţine comunei”, a spus Buhaş. Korodi Iosif mizează pe intervenţia doamnei Doina Melinte în rezolvarea problemei. „Sper că Doina Melinte nu a uitat faptul că în anul 1988, înainte de plecarea la Campionatul Mondial, s-a pregătit chiar pe pista de la Băile Felix. A devenit apoi campioană mondială, cu un nou record mondial”, a afirmat inspectorul DSJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!