Orașele croate Zagreb și Dubrovnik au găzduit a 36-a ediție a Campionatului European de polo. Pe lângă echipa națională, țara noastră a avut un reprezentant important și în colectivul de arbitri. La fel ca și la precedentele ediții, arbitrul orădean Adrian Alexandrescu s-a numărat printre protagoniști, având prestații apreciate.
[eadvert]
A început competiția arbitrând la Zagreb derby-urile din Grupa B a primei divizii, Ungaria – Grecia 8-10 și Grecia – Italia 8-15, apoi a continuat în play-off cu Muntenegru – Germania 10-5.
În sferturile de finală, Alexandrescu a oficiat la Ungaria – Serbia 15-14, după lovituri de departajare, iar în semifinale Ungaria – Croația 8-11.
Alexandrescu a fost delegat cu sârbul Vojin Putnikovic să conducă finala mică, în care a arbitrat pentru a patra oară naționala Ungariei, care a pierdut bronzul în fața Italiei, scor 7-12.
„Pot să spun că a fost un turneu final reușit, am avut meciuri bune și am primit calificative foarte bune. Am anunțat oficial că a fost ultimul Campionat European pentru mine. Așa cum am mai spus, nu voi merge nici la Campionatul Mondial din februarie de la Dubai. Rămâne să vedem cum va fi cu Jocurile Olimpice”, ne-a declarat Adrian Alexandrescu, decis să aloce mai mult timp proiectelor pe care le are alături de fiul său Antonio în poloul orădean.
A fost al șaptelea Campionat European bifat de Adrian Alexandrescu în impresionanta lui carieră: Eindhoven (Olanda) 2012, Budapesta (Ungaria) 2014, Belgrad (Serbia) 2016, Barcelona (Spania) 2018, Budapesta (Ungaria) 2020, Split (Croația) 2022 și Zagreb și Dubrovnik (Croația) 2024.
În ceea ce privește parcursul naționalei, Alexandrescu consideră că „România a profitat de culoarul avut, a câștigat grupa și apoi a învins o echipă a Georgiei lipsită de 3 titulari, accidentați. Fără să minimalizez, rezultatul a fost unul conjunctural pentru că atunci când au întâlnit adversari mai puternici, diferența a fost fost foarte mare. Totuși e important că România s-a calificat în primele 8 și că merge la mondiale. Va fi greu însă să prindă un loc la Jocurile Olimpice, dar șansa trebuie jucată până la capăt. Suntem încă departe, dar se vede o schimbare de atitudine, de mentalitate, selecționerul Bogdan Rath face o treabă bună mizând pe tineri”.
Trofeul european a fost câștigat în premieră de Spania, scor 11-10 în finala cu Croația. În competiția masculină s-au disputat 48 de meciuri în care s-au marcat 1.067 de goluri, rezultând o medie de 22,23 de goluri pe meci.
FINALE DE CAMPIONAT EUROPEAN
Adrian Alexandrescu a oficiat la patru finale mari la Campionatul European, trei în competiția masculină și o dată la feminin:
2014: Budapesta (Ungaria), Ungaria – Serbia 7-12.
2018: Barcelona (Spania), Serbia – Spania 12-10
2020: Budapesta (Ungaria), Spania – Rusia, la feminin, 13-12
2022: Split (Croația), Croația – Ungaria 10-9
În 2012 a mai arbitrat finala mică la CE de la Eindhoven (Olanda) dintre Italia și Ungaria, scor 9-12.
Citiți principiile noastre de moderare aici!