Delegația României s-a făcut remarcată la ediția a 28-a a Campionatului Mondial de Tir cu Arcul, proba de Field, care a avut loc în perioada 16-22 septembrie la Lakeside Archers și Lac la Biche Golf, în Canada, districtul Alberta.
Arcașii tricolori au reușit să cucerească trei medalii, una de aur, una de argint și una de bronz, bilanț cu care s-a clasat pe locul 6 în clasamentul general cu 27 de națiuni la start, cu un total de 230 de arcași.
Tirul cu arcul bihorean a fost reprezentat de sportiva Mirabela Bodog (CS Menumorut Biharia), care și-a trecut în palmares medalia de argint făcând pereche cu Ciprian Baican (CS Crișul Chișineu Criș), la echipe mixte barebow U21, performanță în premieră pentru România, realizată de doi debutanți la un „mondial”.
„Team-ul Baican-Bodog a reușit în calificări 990, ocupând poziția a treia, având de disputat ulterior o semifinală în fața reprezentanților din SUA, pe care a câștigat-o cu 50-46. În finala mare, România a cedat în fața Italiei, scor 59-53, obținând argintul și titlul de vicecampioană mondială”, informează Federația Română de Tir cu Arcul pe site-ul oficial.
La individual barebow, Mirabela s-a clasat pe locul 4. Mirabela Bodog are 17 ani și este elevă în clasa a XII-a E la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea.
Performerul delegației a fost Nectarios Condurache (CSM Iași 2020), care a obținut medalia de aur şi titlul de campion mondial în proba individuală masculină de arc olimpic, categoria U21. Pe locul 6 în calificări, Nectarios a avut o prestație excelentă în finala cu slovacului Daniel Medveczky, câștigată cu scorul 46-45.
Medalia de bronz a fost adjudecată la echipe mixte U21 de Rareș Alexandrescu (CSM Iași 2020), Ciprian Baican și Nectarios Condurache. În finala mică, România a învins SUA cu 57-52, proba fiind câștigată de Australia.
Pe locul 9 la Jocurile Olimpice, Mădălina Amăistroaie s-a clasat pe locul 17 la arc olimpic senioare, iar cu echipa de field senioare a ocupat locul 5. Antrenorii lotului național au fost Cezar Alexandrescu și Viorel Hăbian.
În ce constă proba de field?
Federația Română de Tir cu Arcul a explicat în ce constă proba de field. Aceasta are două faze: calificările și eliminările. Calificările se desfășoară pe parcursul a două zile. Prima zi constă din 24 de ținte nemarcate (distanțe necunoscute), iar a doua zi constă din 24 de ținte marcate. Arcașii trag trei săgeți pe țintă (72 de săgeți/zi în total), iar punctajul maxim pe săgeată este de șase puncte. Scorul maxim în calificare este de 864 de puncte (432/zi). Țintele pot avea un diametru de 80, 60, 40 sau 20 de centimetri. Arcașii de barebow trag în ținte situate între 5 și 50 de metri distanță. Arcașii de recurve (arc olimpic) și arc compound trag în ținte situate între 10 și 60 de metri distanță. Primii 16 jucători calificați avansează în matchplay, în care arcașii trag cap la cap peste un anumit număr de ținte, cel mai bun marcator avansând în detrimentul celui mai mic punctaj, fiind eliminat. Meciurile eliminatorii până la faza sferturilor de finală constau în șase ținte. Semifinalele și finalele constau din patru ținte. Câștigătorul fiecărei categorii primește titlul de Campion Mondial de Tir cu Arcul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!