POLO. În perioada 18-24 iunie în Malta s-a desfășurat turneul final al Campionatului Mondial de Polo juniori U16. Cu patru victorii și trei înfrângeri echipa antrenată de orădeanul Antonio Alexandrescu s-a clasat pe locul 13 din 32 de echipe participante.
[eadvert]
„După meciuri intense și o luptă neobosită în bazin, băieții noștri au demonstrat curaj, pasiune și un spirit de echipă remarcabil. Această performanță ne motivează să continuăm să muncim și să ne îmbunătățim pentru viitoarele competiții. Mulțumim tuturor susținătorilor și fanilor pentru sprijinul constant și pentru energia pozitivă pe care le-ați trimis-o de acasă. Pe această cale mulțumim și sponsorilor noștri care au fost alături de Federația Română de Polo și au contribuit la dezvoltarea echipelor naționale”, este mesajul postat pe pagina de facebook a Federației Române de Polo.
Tricolorii au încheiat grupa pe locul 2 după eșecul 4-13 cu Grecia și victoriile cu 12-11 cu gazdele din Malta și 12-10 cu Kazakhstan.
Meciul de referință s-a desfășurat în fața Italiei, națională care avea să ajungă în finală, în fața căreia tricolorii au avut o prestație consistentă, însă unele greșeli individuale în momente cheie i-au privat de o mare victorie.
„Locul pe care ne-am clasat nu este foarte prezentabil. În meciul cu Italia am condus cu 4-1, șansa să marcăm golul 5, dar pe niște greșeli individuale nepermise am primit trei goluri într-un interval scurt și în loc de 5-1 sau 5-2 am intrat la pauza mare cu 4-4. Îmi pare rău că efectiv le-am făcut cadou victoria italienilor, care au ajuns să joace finala. După acel meci s-a cam terminat turneul final, deși nu era totuna locul 9 cu locul 13. Băieții au fost demoralizați, am mai pus și noi presiune pe ei. Noi am mers setați să prindem primele opt locuri” ne-a declarat Antonio Alexandrescu.
Antrenorul consideră că este loc de progres cu această generație, însă e nevoie de muncă în continuare și o atitudine corespunzătoare.
„Am crezut că dacă am câștigat campionatul național suntem foarte buni. Foarte buni în raport cu cine? Ar trebuie să ne dea de gândit acest loc 13. Una peste alta este o generație bună, dar care nu va realiza nimic notabil pe plan internațional fără multă muncă și efort constant. Noi ne asumăm ce s-a întâmplat la acest Campionat Mondial. Indiferent dacă am lucrat bine sau nu, trebuie să o fac în continuare mult mai intens. Nu este un rezultat care să mă satisfacă, dar toate aceste eșecuri mi-au trezit o ambiție pe care n-am avut-o și un spirit competițional suplimentar”, a mai adăugat antrenorul de la CS Crișul, campion național în acest an la U15 și U17.
Opt jucători de la Crișul
Pentru locurile de clasament, România a pierdut la lovituri de departajare cu Egiptul (11-13), apoi au învins Georgia cu 9-2 și Brazilia cu 12-5.
„Este o generație cu un potențial foarte mare. Poloistic sunt încă departe de primele opt națiuni din poloul mondial, dar cu o atitudine mai bună și un adevărat spirit de echipă se putea face mult mai mult. Meciul cu Italia a fost pierdut pe niște greșeli personale ale unor jucători care au dorit să iasă în evidență în detrimentul echipei. Per total a fost un turneu final reușit, cu excepția meciului cu Egiptul în care am pus prea multă presiune pe echipa noastră. Probleme am avut la sperioritățile numerice și un blocaj psihic la loviturile de departajare. O altă problemă este că nu avem un lider în bazin, care să-și asume responsabilități, să adune echipa în jurul lui. Ne-am luptat cu naționale care se pregătesc de trei-patru ani, în timp ce noi am avut la dispoziție o lună cu 12 jucători care au ajuns în Malta, alții doi fiind doar în ultimele șase zile dinaintea plecării. Aria noastră de selecție este foarte mică, comparativ cu națiuni care au în lotul lărgit 50-60 de jucători și o competiție internă puternică. Trebuie muncit în continuare, știm ce avem de făcut, dar să vedem dacă vom continua, pentru că mingea e acum la Federația Română de Polo”, a concluzionat team managerul Adrian Alexandrescu.
Lotul deplasat în Malta a fost alcătuit din opt jucători de la Crișul Oradea, campioana națională, trei de la Dinamo București, vicecampioana națională, doi de la Barcelona și unul de la CSA Steaua București: Darius Holhoș, Vlad Dumitrasco – portari; Andrei Rotaru, Alexander Paladiciuc, Stefan Cucu, Marc Angelescu, Robert Cimpoieru, Denis Feke, Roland Orsos, Benjamin Nagy, Adrian Pop Cotuna, Alex Mihuța, Michael Orient, David Boros – jucători. Staff-ul tehnic este alcătuit din Antonio Alexandrescu (A1), Andrei Georgescu (A2), Alex Popa – maseur, Anette Bordas – kinetoterapeut și team managerul Adrian Alexandrescu.
Campioană mondială a devenit Spania, care a surclasat în finală Italia cu 18-6. Ungaria a cucerit medaliile de bronz după 12-10 cu Muntenegru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!