Întrerupte în perioada de pandemie, la fel ca și competițiile sportive de performanță, Campionatele Naționale Școlare au șanse mici de a fi reluate și duse până la final. Directorul Liceului cu Program Sportiv Bihorul, Dan Matei, afirmă că după ridicarea stării de urgență, nu va mai exista timpul fizic necesar pentru derularea competițiilor respective.
„Nimeni nu știe când va lua sfârșit actuala stare de pauză, creată de pandemia de coronavirus. Chiar dacă lucrurile vor reveni la normal peste o lună sau două, eu nu cred că va mai exista timpul fizic necesar pentru reluarea și finalizarea actualelor Campionate Naționale Școlare. Dacă s-ar relua, ar urma să se suprapună la un moment dat cu calendarul ediției viitoare, 2020/2021. Oricum, după reluarea cursurilor, elevii vor avea un program foarte încărcat, vor trebui să recupereze orele pierdute și nu cred că va mai fi oportună relarea competițiilor sportive școlare. Eu am participat săptămâna trecută la o videoconferință a Federației Române de Baschet, iar concluzia la care s-a ajuns era tot una de acest gen, renunțarea la ediția în curs. Probabil că la fel se va întâmpla și cu Campionatele Naționale Școlare. Dar rămâne să vedem ce va fi, este o situație care nimeni nu s-a mai întâlnit până acum”, ne-a declarat Dan Matei.
Sportul trebuie finanțat
Conducătorul LPS Bihorul afirmă că nu se teme de o posibilă subfinanțare a sportului școlar, în eventualitatea unei crize economice care ar urma după perioada de pandemie. „Eu sper din tot sufletul să nu se întâmple așa ceva. Sportul școlar nu poate fi neglijat sau subfinanțat, pentru că este baza sportului de performanță. Nu putem lăsa de izbeliște acest sector, care constituie pepiniera de creștere și formare a viitorilor performeri din sportul nostru. Fără un sport școlar puternic, sportul românesc, care oricum se află deja în profund regres, ar rămâne fără o bază foarte importantă de selecție. Sper ca autoritățile să înțeleagă acest lucru și să-i acorde importanța cuvenită. În ceea ce privește clubul nostru, am primit până acum, la timp, sumele cuvenite din bugetul alocat pentru anul în curs. Am speranța că la fel se va întâmpla și în continuare, indiferent de perioada pe care o traversăm”, explică directorul Dan Matei.
Pregătire la domiciliu
CSȘ LPS Bihorul nu are sportivi trimiși în șomaj. Sportivii clubului orădean sunt încă elevi și nu au contracte de sportivi profesioniști. De asemenea, antrenorii sunt profesori ai liceului și nu se pune problema trimiterii lor în șomaj tehnic. Antrenorii continuă, de altfel, să lucreze, dar munca lor are loc, de data aceasta, în mediul online, adaptată perioadei pe care o trăim. „Antrenorii noștri au alcătuit programe individuale de pregătire pentru sportivii pe care îi pregătesc, la toate secțiile și discipinele sportive ale clubului. Programul este, desigur. diferit, la sporturile individuale, față de cele de echipă, dar și în funcție de categoriile de vârstă ale sportivilor. Toate au însă un numitor comun, fiind axate cu precădere pe menținerea condiției fizice. Bineînțeles, sportivii care beneficiază de un spațiu mai generos pot exersa și un antrenament specific, de exemplu, cu mingea. Fiecare dintre ei trebuie să se gândească la pregătirea proprie, pentru a se afla într-o condiție fizică bună, sau cât mai apropiată de cea optimă, în momentul în care lucrurile vor reveni la normal”, a declarat Dan Matei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!