Eduard Novak a avut întâlniri cu oficiali ai cluburilor, asociațiilor sportive și DJST Bihor, dar și cu prefectul Dumitru Țiplea. „Un prefect-sportiv”, cum l-a numit ministrul, Țiplea fiind fost practicant de handbal și box, dar și absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport.
[eadvert]
Cu această ocazie, Eduard Novak a prezentat strategia pentru sport pe care dorește să o implementeze pentru revitalizarea acestui segment.
„Modul în care creionează strategia pentru sportul național m-a impresionat. Cred că dacă duce la sfârșit și va implementa această strategie va fi un moment de referință pentru sportul din România”, a deschis conferința de presă prefectul de Bihor.
Novak a explicat că această vizită a avut ca scop aflarea problemelor cu care se confruntă sportul bihorean și găsirea anumitor idei menite să ajute la strategie.
50 de consultări
Ministrul a dezvăluit că „strategia națională pentru sport” este realizată în baza unui memorandum între mai multe ministere și se face printr-un parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai. Vor fi 50 de consultări, printre cei abordați urmând să fie și foste glorii, sportivi și antrenori, tehnicieni, COSR, angajați din federații, etc.
Eduard Novak consideră că este nevoie de „o direcție unitară, o viziune comună care nu a existat de 30 de ani. E important ca sportul să ofere un viitor, un beneficiu, o stabilitate. La 14 ani mulți copii sunt puși să aleagă și aleg învățătura pentru că sportul nu îți oferă nimic”.
O altă problemă identificată este „sistemul de specializare a antrenorilor”. „Situația e sumbră. Peste 50% din antrenorii noștri au peste 50 de ani. Nu am nimic cu vârsta, dar cu cunoștințe din anii 70 nu putem fi competitivi în 2021”.
Ministrul crede că este nevoie și de o prioritizare a sporturilor și că descentralizarea ar rezolva multe din probleme:„Noi trebuie să investim bani în sport, în cantonamente, în staff, în cunoştinţe. Autorităţile locale pot să îşi întreţină bazele sportive, ştiu foarte bine necesităţile şi cred că este singura cale să avem un management mult mai bun”
„În urma auditului făcut, din 48 de cluburi pe care le avem la MTS, 9 sunt funcționale, iar la sportivi ajung doar 15% din buget, restul la reparații, renovări, nu acolo unde trebuie”, spune Novak.
Strategia, care ar urma să fie finalizată în martie 2022, are trei capitole mari: sportul în școli, sportul de masă și sportul de performanță. Se dorește ca elevii să facă mișcare în 5 zile din săptămână, iar în perioada de vacanțe organizarea de tabere tematice pe diferite sporturi organizate prin DJST, în colaborare cu consiliile locale și cluburile private.
Finanțare pentru FRF
Novak a anunțat că începând din 2022 Federația Română de Fotbal va beneficia pentru prima dată de fonduri de la MTS. Banii vor fi alocați pentru finanțarea academiilor de copii și juniori.
Medaliat cu aur și argint la Jocurile Paralimpice, Novak își dorește și un buget separat pentru sporturile paralimpice.
Bani de la companii
E clar că această strategie menită să redreseze un sport românesc aflat într-un picaj tot mai accelerat va avea nevoie de resurse financiare pe măsură. Novak și-ar dori adoptat modelul din Ungaria (proiectul TAO) și Austria, unde companiile beneficiază de scăderea ratei de impozitare în funcție de sumele cu care sponsorizează sportul.
„E important ca sportivii olimpici să se pregătească în cele mai bune condiții pentru Paris, cu acest sistem putem să câștigăm dublul medaliilor de la Tokio și apoi să triplăm numărul în 2028”, a spus Novak, anunțând practic țintele strategiei privind sportul de performanță.
Celălalt obiectiv mare este atragerea cât mai multor copii la sport și regândirea orelor de educație fizică prin introducerea și altor sporturi în programă, dar și atragerea persoanelor cu dizabilități către sport.
Rămâne de văzut dacă instabilitatea politică din România nu va afecta și strategia gândită de ministrul Novak, conștient că aceasta va putea fi implementată „dacă rămânem la guvernare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!