Fostul fotbalist orădean Mihai Neșu (36 de ani) a fost coechipier la gruparea olandeză FC Utrecht cu mijlocașul belgian Dries Mertens (32 de ani). Se întâmpla din 2009 până în 10 mai 2011, ziua fatidică în care Mihai a suferit accidentul în urma căruia a ajuns într-un scaun cu rotile. Mertens, mijlocașul lui Napoli, a păstrat o relație de prietenie cu fostul internațional român și a fost chiar la Oradea în vizită în urmă cu trei ani. Urma să participe și la gala „Uniți pentru Mihai” din 2018, dar programul naționalei Belgiei nu i-a permis să ajungă la meciul caritabil desfășurat pe Stadionul Iuliu Bodola.
Într-un interviu acordat jurnalistului Matthias Stockmans de la Sport/Foot Magazine, Metrens a declarat că accidentul suferit de Mihai Neșu l-a schimbat. „Mi-am dat seama că se poate întâmpla oricând așa ceva. Din acest motiv, este bine să te bucuri de fiecare clipă. Mihai era un om sănătos, cu planuri de viitor, dar în câteva secunde totul s-a spulberat și a ajuns într-un scaun cu rotile. Cu siguranță, la început a trecut prin clipe mai complicate, dar a luptat și prin intermediul fundației și credinței și-a găsit din nou energia. Bucurați-vă de fiecare clipă și de lucrurile mici! Rămâneți pozitivi, mai ales când aveți dificultăți. Eu mi-am dat seama de atunci că fotbalul nu înseamnă totul”, a spus Mertens, citat de Eurosport.
„De trei ori mai mare”
Internaționalul belgian a vorbit și despre noul plan al lui Mihai Neșu. „Am mers în România ca să văd cu ochii mei. Îmi aduc aminte de energia pe care am simțit-o acolo, venită de la acei copii curajoși și de la oamenii prietenoși din staff. Totul este foarte plăcut. Strâng bani pentru un centru nou, care va fi de trei ori mai mare. Nu este deloc ușor deoarece e multă sărăcie în România. Din acest motiv este cu atât mai important ce face Mihai, pentru că sunt mulți copii care au nevoie de terapie și nu și-o permit. Mi-ar plăcea să merg mai des în România, dar din păcate nu am timp!, a mai spus Mertens în Sport/Foot Magazine. Belgianul este așteptat și în această vară la Oradea, după ce se va termina pandemia.
Fundația Mihai Neșu a demarat proiectul Centrului de recuperare Sfântul Nectarie, care va fi amplasat pe 2,3 hectare în localitatea Cihei. Costurile de construire a complexului se ridică la circa 3,5 milioane de euro, iar doritorii pot sprijini proiectul donând prin SMS la numărul 8844 cu mesajul CRED.
„Sunt încântat să îl văd fericit pe Mihai acum. Admir din plin felul în care a reușit să transforme acel accident teribil în ceva pozitiv. Nu cred că aș fi putut face asta dacă eram în locul lui”, Dries Mertens.
Fundația este închisă momentan
Fundația Mihai Neșu este închisă din 30 martie, în urma măsurilor anunțate de autorități pentru limitarea transmiterii virusului Covid-19. „Dragi prieteni, astăzi (30 martie) este prima zi, după 5 ani de activitate, în care am încuiat ușa fundației fără a fi plecați în concediu de odihnă, pe o perioadă… sperăm că nu prea lungă. Deși de două săptămâni mai lucrau doar 3 terapeuți din cei 16 angajați, am decis că e mai bine să facem cu toții o pauză și să excludem orice risc de contaminare. Ne va afecta să plătim 16 salarii chiar și cu 75% din fondurile fundației, dar sperăm să fie pentru o perioada scurtă și speram ca cei care pot să ne susțină în continuare cu donații și mai ales firmele cu sponsorizari”, este mesajul de pe pagina Mihai Nesu Fundation.
„Un oraș comparabil cu Gent”
Venit special din Belgia, jurnalistul Matthias Stockmans a făcut și o scurtă descriere a orașului Oradea în articolul dedicat prieteniei dintre Neșu și Mertens. „Oradea este un oraș universitar din România, la granița cu Ungaria. Un oraș comparabil cu Gent (Ghent sau Gand) de la noi. Există încă blocuri triste și tipice ridicate în perioada comunismului. Dar și, și asta vă atrage atenția, o adevărată dorință de modernizare a spațiilor. Parcurile municipale sunt reîmprospătate, bisericile sunt în stare perfectă, locurile sunt curate, totul este îngrijit de-a lungul Crișului, râul care traversează Oradea. Băile termale din Băile Felix, un important punct turistic, sunt la doi pași”, a scris jurnalistul.
Gent este un oraș din regiunea Flandra din Belgia, cu o populație de circa 260.000 locuitori. Un oraș universitar cu peste 40.000 de studenți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!