Mario Lucas Simuț (16 ani) este unul dintre puștii talentați proveniți din fotbalul bihorean, care își încearcă norocul peste hotare. Mai precis în fotbalul englez, unde este destul de greu pentru un român să izbândească. Pe lângă talent, e nevoie de foarte multă muncă, ambiție și, de ce nu, de un dram de noroc. Remarcat la un trial organizat la Debrețin pentru Arsenal Elite Academy, unde a fost recomandat de Stelian Farcău, Mario urma să ajungă la centrul din Salonic al londonezilor. Însă, la puțin timp distanță, Arsenal a decis să își închidă unele Academii din străinătate, printre care și cea din Grecia. Curat ghinion!
Având rude în Anglia, Mario Simuț nu a abandonat ideea și a decis să își încerce norocul chiar la Londra. „Cel mai apropiat club de locul unde domiciliază cumnatul meu a fost West Ham United. Am citit în ziar că se organizează o tabără de vară cu antrenamente și l-am dus pe Mario. Am plătit 50 de lire pentru cinci antrenamente, iar după o săptămână a fost selecționat și nu a mai trebuit să achite taxă. Ei au acolo o Academie pe trei nivele, Foundation, Development și Academy. Îmbină școala cu fotbalul, se antrenează, dar nu participă la competiții oficiale, doar la meciuri amicale și turnee”, povestește Sorin Simuț, tatăl jucătorului, fost fotbalist și pe la FC Bihor, actualmente antrenor de copii și juniori. Extrem de ambițios și cu veritabile calități fotbalistice, Mario (1,85 – 72 kg) a impresionat încă de la început și a fost chemat la antrenamente cu grupa de vârstă superioară.
Golgheter la FC Welling
La un turneu organizat de Premier League cu 80 de echipe, grupa lui Mario s-a clasat pe locul 3 după ce a pierdut dramatic în semifinale, la lovituri de departajare, cu Liverpool. Având doar turnee amicale cu WHU, în paralel, Simuț jr. evoluează și pentru FC Welling United, cu care participă în campionatul Junior Premier League. Echipa este pe locul 1 în seria în care evoluează, iar Mario este golgheter și jucătorul cu cele mai multe pase decisive, fiind folosit mijlocaș în spatele vârfului sau atacant.
„Totul a făcut pe puterile lui. Acolo nu contează cine e tata sau mama, dacă ai valoare te promovează. În Anglia e foarte greu să ajungi să dai o probă de joc dacă nu ai o recomandare. Mario s-a dezvoltat foarte bine din toate punctele de vedere și acum așteaptă să facă pasul următor. Visul lui e să facă pasul la profesioniști. Sacrifică orice să ajungă fotbalist. Fotbalul este viața lui”, spune tatăl jucătorului.
Mario a fost în tribună la mai multe meciuri de Premier League și a rămas impresionat de atmosfera tipic britanică: „Preferatul meu a fost Diangana, care a fost invitat la un antrenament cu noi și am rămas uimit de calitățile pe care le are. Acum a plecat la West Brom Albion, iar din lotul actual îmi place mult de căpitanul Mark Noble. Atmosfera e senzațională la fiecare meci, e plăcut să și asiști darămite să joci. Practic îți dezvoltă o foame de fotbal teribilă”, spune juniorul orădean.
Premiat
Cei de la West Ham United Foundation l-au ales pe Mario Simuț să primească premiul „Premier League Kicks”, ce constă într-o diplomă, o minge și o pereche de ghete oferite de Nike, sponsorul tehnic al primei ligi din Anglia. „Acest premiu înseamnă foarte mult pentru mine, deoarece este o oportunitate uimitoare și abia aștept să continui să mă dezvolt mai mult ca jucător și ca persoană. Aș dori să mulțumesc tuturor de la Fundație pentru oportunitățile oferite, dar mai ales antrenorilor George și Kai pentru că întotdeauna m-au susținut”, a declarat atunci Mario în fața colegilor.
Revenit în țară acum o lună, după încheierea anului școlar în Anglia, Mario a stat 14 zile în auto-izolare la domiciliu. Acum se pregătește individual și așteaptă nerăbdător să se reîntoarcă la Londra, atunci când restricțiile generate de pandemia de coronavirus vor permite acest lucru. Să își urmeze visul!
În Oradea, Mario Simuț a început fotbalul la Șoimii Oradea, apoi la FC Bihor, după care și-a continuat activitatea la FC Viitorul Oradea, până la plecarea pe malul Tamisei.
„Pasul făcut în Anglia m-a ajutat foarte mult să mă maturizez. Faptul că nu am mai fost cu mama și cu tata m-a ajutat să devin independent, să mă descurc singur. Mai mult seara stăteam o oră, două cu unchiul și mătușa. Stilul de fotbal avut în țară s-a schimbat foarte mult. Eram tehnic de mic, dar cam firav. Am lucrat mult la capitolul forță și agresivitate. De la primele contacte avute acolo am simțit pe pielea mea, primind lovituri, coate. Trebuia să fac ceva în acest sens și am pus forță, m-am dezvoltat practic din toate punctele de vedere de când am plecat în Anglia”, a conchis Mario Simuț.
Juniorul provine dintr-o familie de sportivi, în afara tatălui, fost fotbalist, mama Beatris Simuț a jucat handbal de performanță în Liga 1 din România și Ungaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!