Sportul orădean nu a prea excelat în rezultate extraordinare în perioada de după Revoluţie. Oradea are totuşi la ora actuală câteva ramuri sportive de top, cum ar fi poloul, baschetul, judoul sau atletismul. Dar care este starea infrastructurii sportive din oraşul nostru? Cu excepţia Bazinului Olimpic „Ioan Alexandrescu”, dat în folosinţă în anul 2006 şi a sălii de sport de la Universitate, inaugurată în 2008, sportul orădean se bazează tot pe locaţiile sportive construite în vremea socialismului.
Arena e suprasolicitată
Cea mai importantă locaţie pentru sporturile de sală este Arena „Antonio Alexe”, inaugurată în anul 1978. Vechea arenă este întreţinută la parametri optimi de către administraţia locală. Oricât ar fi însă de bună, aceasta se dovedeşte adeseori insuficientă, fiind gazdă atât pentru meciuri sportive, cât şi pentru expoziţii, concerte sau mai rar, reuniuni politice. Ideea construirii unei noi săli polivalente în Oradea a fost pusă pe tapet în repetate rânduri. În aprilie 2013, preşedintele CSM Oradea, Florin Birta anunţa posibilitatea ca în oraşul nostru să se construiască o nouă sală, de circa 5.000 de locuri, cu finanţare locală, de la Guvern şi eventual prin fonduri structurale. „În proporţie de 80 la sută, este singur că vom avea o nouă sală polivalentă”, declara atunci Florin Birta, susţinut de directorul proaspăt instalat al Direcţiei Administraţie Patrimoniu din Ministerul Tineretului şi Sportului, orădeanul Emilian Pavel. Din păcate, la nici un an, perspectiva acelui edificiu a rămas la stadiul de promisiune. „Noi am rezervat deja amplasamentul pentru noua sală. Vom relua discuţiile cu noua conducere a ministerului. Ne vom lupta pentru acest proiect, sperând să-i convingem pe cei din minister şi din Compania Naţională de Investiţii din cadrul MTS de oportunitatea unei noi săli polivalente în Oradea”, ne-a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan. Sala de sport a Universităţii şi sala de jocuri sportive a LPS Bihorul, complementare cu Arena Alexe, întregesc locaţiile pentru sporturile de sală.
Bază nautică modernă
Sporturile nautice – poloul şi înotul – beneficiază la rândul lor de o infrastructură de top, la nivel european. Este vorba desigur de Bazinul Olimpic „Ioan Alexadrescu”, secondat de Bazinul acoperit Crişul. Vechiul bazin acoperit, dat în folosinţă în anul 1958, a fost renovat şi modernizat în 2006. Construirea unui nou bazin olimpic, în aer liber, în cadrul viitorului Complex Wellness Termal Nymphaea Oradea, de la vechiul ştrand municipal, va crea o bază nautică de excepţie în oraşul nostru. Oradea va putea găzdui, în aceste condiţii, fără niciun fel de probleme, competiţii europene sau mondiale de polo şi nataţie. „Sperăm că lucrările la noul bazin olimpic vor demara în această toamnă, o dată cu începerea construirii complexului balnear”, ne-a declarat preşedintele CSM Oradea, Florin Birta. „În cadrul complexului urmează să se construiască şi un bazin modern pentru sărituri în apă”, a completat viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Dacă sporturile de sală şi cele nautice stau bine în Oradea, nu la fel se poate spune despre atletism, poate sportul cel mai văduvit din oraşul nostru. Absenţa unei piste atletice atât de sală cât şi în aer liber îngrădeşte în mod dramatic posibilităţile de antrenament ale practicanţilor acestui sport. Construirea unei piste atletice la vechiul Stadion al Tineretului constituie de mult timp o năzuinţă a conducerii LPS Bihorul.
Un nou stadion de fotbal?
Fotbalul a ocupat dintotdeauna un loc privilegiat în rândurile iubitorilor sportului, dat fiind interesul enorm pe care-l suscită. Stadionul Municipal „Iuliu Bodola”, folosit de echipele FC Bihor şi CS Oşorhei, se confruntă însă de peste două decenii cu problema tribunei a doua. Având structura de rezistenţă afectată, ea trebuie să fie demolată şi reconstruită, dar demararea lucrărilor se amână sine diae. Din această cauză, modernizarea generală a stadionului, la nivelul exigenţelor pentru acordarea licenţei necesare Ligii 1, nu poate fi efectuată. Despre o instalaţie de nocturnă nici nu poate fi vorba la ora actuală.
Modernizări la Motorul
Cu trei ani în urmă, pe vremea când ocupa funcţia de viceprimar, dr. Gheorghe Carp anunţa intenţia municipalităţii de a construi în viitor un nou stadion de fotbal. „Nu doresc să comunic locaţia viitorului stadion, pentru a ne feri de samsarii imobiliari”, anunţa atunci dr. Carp. La fel ca şi noua sală polivalentă, deocamdată şi noul stadion rămâne doar în fază de viitor posibil proiect. Fotbalul orădean beneficiază şi de alte terenuri. Stadionul Tineretului, folosit de echipele LPS Bihorul, ar trebui să fie renovat în totalitate, în perspectiva completării sale cu o pistă atletică modernă. La LPS Bihorul a fost dat în folosinţă în anul 2011 un teren sintetic cu dimensiuni normale, care deserveşte aceleaşi echipe. Terenul Motorul, care oferă posibilităţi de antrenament şi de găzduire a meciurilor de pregătire, face parte şi el din infrastructura fotbalistică a Oradiei. Primăria a anunţat intenţia de a se construi alăturat un teren cu suprafaţă sintetică, pentru a edifica o bază completă de antrenament. „La ora actuală suntem în faza solicitării de oferte pentru efectuarea lucrării. Vom face şi un studiu asupra raportului cost-beneficiu. Există şi posibilitatea de a renunţa la suprafaţa sintetică şi de a opta pentru un nou teren cu iarbă”, ne-a declarat viceprimarul Ovidiu Mureşan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!