A fost un baraj de de povestit nepoților, cu Oțelul Galați. După 1-2 în tur, orădenii au câştigat cu 3-1, cu un „gol de aur” marcat de atacantul Bogdan Vrăjitoarea, în minutul 91. Şi celelalte două reuşite i-au aparţinut tot lui „Vrăji”, în minutele 70 şi 81, după ce V. Tănase deschisese scorul în minutul 28, spre stupefacția unui stadion înțesat de lume.
La 17 ani distanță, „eroul Bihorului” de atunci a ajuns la 42 de ani și activează tot în fotbal, fiind antrenor la Centrul de copii și juniori al FC Universitatea Craiova, gruparea care activează în primul eșalon.
JB&BIHON.RO: Bogdane, mai ții minte ce făceai în urmă cu 17 ani?
Bogdan Vrăjitoarea: Cum aș putea uita? A fost un meci de poveste, una dintre cele mai frumoase amintiri din cariera mea fotbalistică. Un asemenea meci, cum a fost returul cu Oțelul Galați, nu ai cum să-l uiți cât trăiești. A fost o atmosferă fantastică, țin minte că observatorul nu a vrut să dea drumul la meci, pentru că erau 20.000 de oameni în tribune, inclusiv pe culoare, și alte câteva mii pe afară. Rar întâlnești în carieră o astfel de atmosferă!
JB&BIHON.RO: De atunci, fotbalul bihorean nu a mai apucat să joace pe prima scenă…
BV: Știu și îmi pare rău că un oraș precum Oradea, cu o tradiție deosebită în fotbal, nu a mai ajuns în Liga 1. În acel sezon, toată lumea își dorea promovarea, de la finanțatori, la conducere, jucători, suporteri… toți! Chiar dacă am avut acea sincopă de la Alba Iulia, când am condus cu 3-0 pe terenul principalei contracandidate la promovarea directă, dar am pierdut incredibil cu 4-3. Ne-am clătinat atunci, dar ne-am revenit și am obținut ce ne-am propus. Când toată lumea trage în aceeași direcție, vin și rezultatele.
JB&BIHON.RO: Se va construi un stadion nou și la Oradea.
BV: Am citit și eu în presă că există planuri în acest sens. Construcția unui nou stadion va crea cu siguranță o emulație, iar Oradea va propune și o echipă în Liga 1, în anii următori. Lumea de acolo merită o echipă de prim eșalon, pe un stadion modern. Sunt convins că dacă se va dori, Oradea va ajunge din nou în Liga 1.
JB&BIHON.RO: Știi că antrenorul de atunci, Ionuț Popa, este în stare gravă la spitalul din Arad?
BV: Da, din păcate știu de problemele de sănătate ale lui nea Popică. Am avut o relație specială cu el și după ce am plecat de la Oradea, chiar dacă nu m-a mai antrenat. Un om aparte, un sufletist. A fost antrenorul potrivit, a știut să facă o atmosferă. Îi transmit multă sănătate, sper să se facă bine și să treacă peste această cumpănă.
JB&BIHON.RO: Actualmente cu ce te ocupi?
BV: De cinci ani sunt antrenor la juniorii Universității Craiova, acum am o grupă U13, dar în trecut am fost prin rotație și la echipa satelit sau la U 19.
Amintirile lui Ionuț Popa
Antrenorul Ionuț Popa se află acum tot în stare gravă, la secția ATI a Spitalului din Arad. Împreună cu el, am rememorat, în urmă cu doi ani, momentul promovării din 2003 cu FC Oradea. „Îmi amintesc foarte bine acel meci. Cred că este în top 5 ca importanţă dintre cele jucate, de-a lungul timpului, la Oradea. Îmi aduc aminte că arbitrul şi observatorul nu au vrut să dea drumul la meci, pentru că era lume şi pe scările de acces. Cred că au fost peste 20.000 de spectatori. A fost un meci fantastic! Mă oprea lumea după meci pe stradă, oamenii mă îmbrăţişau, ţin minte că de la Magazinul Crişul până la Liberty am făcut mai bine de o oră. Sunt amintiri frumoase. Mare păcat că FC Bihor a dispărut şi nu se face nimic în acest sens. Când era Marius Vizer, totul era organizat ca la un club profesionist”, spunea Ionuț Popa, în 2018.
Antrenorul care a dus Bihorul în Liga 1 în 2003 este în comă!
ECHIPA FC ORADEA DIN 2003
În acel meci istoric pentru FC Oradea (FC Bihor) antrenorul Ionuț Popa a mizat pe următorii jucãtori: Rotaru – Fl. Lazăr, Zaha, Cr. Munteanu – Gado (62 Mihuţ), Naidin (63 Fele), Dumitra (căpitan), Fl. Călin (67 Lungan), Sfîrlea – Csehi, Vrăjitoarea. Pe bancă au mai luat loc Mârne – Dianu, Măuţă şi Siminic.
ÎNTRE PROMOVARE ȘI RETROGRADARE
În sezoanele care au urmat vizitei de un an în Liga 1, FC Bihor a avut tot timpul obiective importante. Când nu a atacat promovarea, a avut probleme cu salvarea de la retrogradare, iar în 2016, Curtea de Apel a respins recursul făcut de club la declanșarea falimentului declarat pe final de an 2015.
Parcursul echipei din 2004 până în 2016:
2004/2005 – locul 3
2005/2006 – locul 2, echipa a participat la un baraj în 3 cu Forex Brașov și Unirea Urziceni, dar a ratat promovarea
2006/2007 – locul 13
2007/2008 – locul 8
2008/2009 – locul 10
2009/2010 – locul 9
2010/2011 – locul 2, echipa a promovat dar nu a primit licența.
2011/2012 – locul 8
2012/2013 – locul 7
2013/2014 – locul 9
2014/2015 – locul 10
2015/2016 – FALIMENT
Trimite articolul
XTrist ….
Ce frumos ar fi daca acest stadion s-ar moderniza! Sa traim din nou momente de ne uitat tot in acea locatie…
Eu sper ca acest stadion va ramane si va fi renovat… Aici cu siguranta cu toti iubitorii de fotbal din Oradea simtim fotbal, de fiecare daca cand pe langa stadion arunci o privire prin grad sa vad ce se mai intampla in interior… Si imi aduc aminte de meciurile pasionante care se disputau aici in Divizia B, impotriva unor echipe precum UTA, Poli Timisoara, FC Baia Mare, Resita, Corvinul sau Extensiv Craiova…
meciul ala a fost un blat pe fata, aranjat de Vizer
Amintiri, amintiri …
Sigur, toti oradenii doresc o echipa buna de fotbal. Dar e un sport scump, costa multi bani si timp sa construiesti echipa si s-o sustii. Comunitatea locala singura nu-si permite, sponsorii nu se inghesuie. DIGI ajuta baschetul si poloul, la fotbal nu se baga. Nu numai ca e scump dar aici, ca intotdeauna !, se fura prea mult si nimeni nu vrea sa fie fraierit. Nu vad perspective prea roz in viitorul apropiat, chiar daca LPS produce inca jucatori valorosi. Pentru alti …
Il cunosc pe Bogdan de cind eram copii la scoala generala in Craiova. Era un baiat cuminte, linistit si foarte bun la fotbal. Mi-a parut rau ca nu a jucat mai mult la Craiova dar se stie ca nu intotdeauna cei mai buni ajung in primul 11.