Care dintre cele două finale a fost mai dificilă?
Adrian Alexandrescu: Finala Champions League dintre Pro Recco şi Olympiacos Pireu a avut un grad mai mare de dificultate. Întreg turneul „final eight” a fost unul echilibrat, cu jocuri spectaculoase. Au fost şi mici probleme, dar care s-au dovedit a fi judecate bine după analiza video, în ciuda celor afirmate de anumiţi specialişti, care vorbesc, dar nu au tabloul complet a ceea ce se întâmplă în apă.
Desemnarea la finala World League reprezintă o satisfacţie în condiţiile în care s-au schimbat conducerea FINA, şeful arbitrilor, comitetul tehnic şi au apărut multe nume noi în arbitraj.
Conform statisticilor din 2014, până acum ai condus 14 finale mari la 19 competiţii majore la care ai participat.
A.A.: Este un bilanţ cu care nu mulţi se pot mândri, mai ales că vine după o perioadă scurtă după revenirea în arbitraj, produsă în 2011. Pe lângă finalele mari, am avut şi patru finale pentru medaliile de bronz. Singura competiţie la care n-am avut nicio finală a fost la Campionatul European din 2016, de la Belgrad. Nu ştiu nici acum de ce, mai ales că arbitrasem meciuri zi de zi.
Am înţeles că au apărut unele modificări în competiţiile organizate de Federaţia Internaţională de Nataţie (FINA)…
A.A.: Da, începând cu „super final” de la Budapesta, avem sistem de comunicare cu căşti între arbitri, iar la finalul jocului se face analiza video a partidei în care sunt analizate fazele discutabile. La analiză participă cei doi arbitri şi cei trei delegaţi ai FINA. Scopul este să uniformizăm deciziile pentru a avea arbitraje cât mai calitative. Aceasta este şi dorinţa WWR.
Ce este WWR?
A.A.: World Waterpolo Referee s Asociation, o asociaţie care, cum îi spune şi numele, grupează arbitri sau foşti arbitri de polo din toată lumea. Avem peste 360 de membri, preşedinte este Boris Margeta, iar eu sunt vicepreşedinte, asociaţia fiind recunoscută de FINA şi LEN. Colaborăm şi cu asociaţia antrenorilor; comunicând ne va fi tuturor mai uşor. Ţinem şi cursuri de arbitraj, ultimele la care am participat fiind în Brazilia şi Georgia, unde am eliberat diplome de absolvire.
La ce competiţii vei mai oficia în perioada următoare?
A.A.: Săptămâna viitoare voi arbitra la Benu Cup, un turneu de pregătire la Budapesta, unde vor participa Ungaria, Australia, SUA şi România. După acest turneu voi fi prezent la Campionatul European de la Barcelona, iar din 16 august voi conduce meciuri la Jocurile Asiatice, programate la Djakarta, în Indonezia.
Ţinta nu poate fi decât finala la ambele competiţii, nu?
A.A.: Normal că aş fi bucuros să arbitrez finalele. Ar fi doi ani în care am arbitrat tot ce se putea arbitra la nivel de competiţii majore. Rămâne de văzut ce va fi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!