Pusă în slujba progresului arbitrajului bihorean, Asociaţia „Cavalerii fluierului” Oradea a mai avut o iniţiativă lăudabilă. Sâmbătă, la sala de conferinţe a Hotelului Perla din Băile 1 Mai a organizat „Cursul de instruire şi perfecţionare pentru arbitrii şi observatorii din judeţul Bihor”.
În lipsa vicepreşedintelui Alexandru Deaconu, care nu a putut onora invitaţia din cauza unor probleme personale de ultimă oră, Comisia Centrală a Arbitrilor l-a trimis pe Augustul Constantin, responsabil Departament Dezvoltare din CCA şi pe arbitrul FIFA Sebastian Colţescu.
„Avem preocuparea de a sprijini şi a dezvolta activitatea arbitrilor din judeţul Bihor, astfel că ne-am gândit că ar fi util să organizăm un astfel de curs pentru arbitri şi observatori. Dorim ca prin lecţiile prezentate să îmbunătăţim calitatea arbitrajelor şi să uniformizăm deciziile arbitrilor. Vrem să mulţumim CCA pentru faptul că ne sprijină în ceea ce noi facem şi răspunde afirmativ la îniţiativele noastre”, a declarat Laurenţiu Danşa, preşedintele Asociaţiei „Cavalerii fluierului”.
Participare numeroasă
Cursul a beneficiat de o participare numeroasă fiind prezenţi peste 100 de arbitri şi observatori bihoreni. Au fost discutate diverse teme, cu exemple video, precum Jucarea mingii cu mâna, Severitatea atacurilor, Managementul loviturilor libere, Offsaid-ul, Pregătirea arbitrului pentru joc, Rolul observatorului, Condiţiile pentru a fi un arbitru de top.
Cursul a fost unul interactiv, discuţiile constructive, iar cei prezenţi au avut de câştigat. „Mă bucură numărul mare de participanţi. Faptul că s-au născut discuţii pe anumite teme mi-a plăcut. A fost un curs benefic pentru arbitrii şi observatorii bihoreni”, a concluzionat Octavian Şovre, preşedintele CJA Bihor.
Un curs care ar fi fost util şi conducătorilor de club şi căpitanilor de la echipele din Liga 4 şi Liga 5.
Invitaţii au fost impresionaţi de acţiunile organizate de Asociaţia „Cavalerii fluierului”. „Mă bucur că mă aflu din nou aici la un nou curs de perfecţionare. Apreciem preocuparea şi implicarea CJA Bihor şi a Asociaţiei Cavalerii fluierului. Este o asociaţie unicat până acum în arbitrajul românesc, un model pe care l-am vrea implementat şi în alte judeţe. Nivelul este foarte ridicat, la nivelul Ligii 1, mă refer la dotare, echipamente, la seminar în sine. Astfel de cursuri sunt binevenite pentru arbitri şi observatori. În mod sigur, tot timpul avem ceva de învăţat şi e bine să ne punem la punct cu noutăţile venite de la FIFAşi UEFA”, spune Augustus Constantin, fost arbitru FIFA.
Coleg cu Şovre în brigada românească nominalizată pentru Euro 2016, Sebastian Colţescu le-a dat un sfat arbitrilor bihoreni: „Fiţi activi, hotărâţi şi încrezători”
Citiți principiile noastre de moderare aici!