Desfăşurat la Bacău, Campionatul Naţional de poliatlon de înot pentru copii de 10-11 ani a reunit la start peste 500 de concurenţi, reprezentând 57 de cluburi din întreaga ţară. Delegaţia CS Crişul, condusă de antrenorii Illés Zsolt şi Georgeta Schier, a avut evoluţii remarcabile, reuşind să cucerească nu mai puţin de şapte medalii. Performerul înotătorilor orădeni la competiţia de la Bacău a fost Mihnea Dăscălescu, care a devenit campion naţional în proba de 50 m bras. El şi-a mai trecut în cont medalia de argint la 200 m liber, precum şi medaliile de bronz la totalul de patru probe individuale, respectiv cu ştafeta de 4×50 m liber a CS Crişul.
Proba de 50 m bras a fost câştigată cu timpul de 35,75 , rezultat care constituie un nou record naţional. Vechiul record era de 36,40 şi data din anul 1986. Este remarcabil faptul că Mihnea se află la al doilea său record naţional din această toamnă. Cu prilejul unui concurs internaţional desfăşurat în urmă cu o lună la Hajduszoboszló (Ungaria), înotătorul orădean a spulberat recordul naţional şi în proba de 100 m bras, cu rezultatul de 1 19,80 . Precedentul record al probei era şi mai vechi decât cel de la 50 m bras, datând din anul 1981. „Federaţia a omologat cu întârziere acel record de la Hajduszoboszló, probabil că nu au avut încredere în corectitudinea rezultatelor. Mihnea le-a dovedit însă la poliatlonul de la Bacău că este oricând pregătit să bată şi alte recorduri”, a declarat antrenorul Illés Zsolt.
Crişul, pe locul 5
La Bacău, Mihnea Dăscălescu a fost aproape de podium în alte două probe individuale, situându-se pe locurile 5 la 50 m liber, respectiv pe locul 6 la 200 m mixt. O altă clasare pe podium pentru CS Crişul a fost realizată de ştafeta de 4×50 m liber, alcătuită din Mihnea Dăscălescu, Adrian Bejuşcă, Szilágyi Szabolcs şi Szentpéteri Márk (rezervă Raul Benţe), care s-a situat pe locul 3, cucerind medaliile de bronz. Aceeaşi ştafetă a ratat de puţin podiumul în proba de 4×50 m mixt, clasându-se pe locul 4. CS Crişul se poate considera ghinionist în probele ştafetelor. Ştafeta feminină, alcătuită din Fila Barbara, Kemecsei Csenge, Biró Dorotya şi Márton Panna a ocupat tot locurile 4 în probele de 4×50 m liber, respectiv 4×50 m mixt. „Cu puţin noroc, toate aceste locuri patru se puteau transforma în locuri pe podium, aducându-ne alte medalii”, afirmă antrenorul Illés Zsolt. La individual, Papp Zselyke a ocupat locul 6 la 50 m spate. În clasamentul general pe echipe, CS Crişul s-a clasat pe un merituos loc 5, dintr-un total de 57 de cluburi.
Se trezeşte la ora 5 dimineaţa
Mihnea Dăscălescu, una din speranţele de viitor ale nataţiei orădene, este un specialist al probelor de bras, asemenea colegilor săi de la secţia de înot a CS Crişul. „Copiii s-au specializat în bras, dar avem rezultate bune şi la celelalte probe”, afirmă antrenorul Illés Zsolt. Mihnea Dăscălescu pare să fie „croit” pentru înot. La doar 11 ani, are 1,81 metri înălţime şi dispune de braţe lungi, care-i asigură o anvergură avantajoasă. Dar performanţa necesită şi sacrificii. Mihnea se antrenează zilnic, iar în alte trei zile din săptămână efectuează şi câte un antrenament suplimentar, în cursul dimineţii. Aceasta implică trezirea la ora 5 dimineaţa, pentru a prinde bazinul liber, dar şi pentru a putea fi prezent la şcoală. Este elev în clasa a VI-a la Şcoala „Oltea Doamna” şi are rezultate bune şi la învăţătură.
„Mihnea este un copil foarte talentat, cu care nu putem decât să ne mândrim. Depinde doar de el să muncească în continuare şi să-şi facă o carieră pe măsura talentului său. Să sperăm că va confirma în continuare, pentru că rezultatele se obţin mult mai greu pe măsura creşterii vârstei”, afirmă directorul CS Crişul, Ionel Bungău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!