Inițiată anul trecut, când a avut prezente patru asociații de sporturi ne-olimpice, gala din 2024 a fost organizată cu colaborarea a opt dintre cele 15 asociații județene înregistrate în Bihor.
Amfitrionul evenimentului a fost Petru Boroș, secretarul AJF Bihor și totodată inițiatorul acestui proiect. Gala a debutat cu intonarea imnului național, urmat de un moment de reculegere pentru oamenii din sportul bihorean trecuți la cele veșnice.
„Gala organizată de noi are scopul de a sensibiliza autorităţilor locale că e nevoie de sprijin acordat sportului, e nevoie de investiţii în infrastructura sportivă, cât mai diversă, şi de asigurare a unor condiţii optime pentru pregătire. Porţile bazelor sportive trebuie să fie deschise pentru toţi copiii, indiferent de posibilităţile financiare ale părinţilor. În era digitală, misiunea noastră comună este să-i învăţăm pe copii să redescopere plăcerea pentru mişcare. Talent există, de muncă şi perseverenţă nu ducem lipsă, dar pentru a performa e nevoie de colaborare, de spirit de echipă, cu cei care deţin pârghiile financiare şi legislative”, a spus printre altele Petru Boroş.
Fiecare Asociație sportivă prezentă și-a alcătuit propria ierarhie, în funcție de criteriile dorite. Rând pe rând la microfon s-au succedat conducătorii asociațiilor, iar împreună cu invitații lor și-au premiat sportivii care s-au remarcat în competițiile din anul 2023.
Asociația Județeană de Box (președinte Radu Pleș) a premiat cinci pugiliști care anul trecut au reprezentat Crișul Oradea în competiții și au fost medaliați: Angelo Covaci, Raul Benea, Adrian Maxim, Mădălin Călugăr și Clarisa Scurt, aceasta fiind absentă întrucât este la lotul național de box.
Asociația Județeană de Fotbal Bihor (președinte Radu Bitea) a evidențiat performanțele reușite de cluburile din județ și a acordat trofee și diplome pentru CS Crișul Aleșd (pentru parcursul echipei de juniori U19 în Campionatul Național), CS Diosig Bihardioszeg (pentru câștigarea fazei regionale a Cupei României), Crișul Sântandrei (pentru promovarea în Liga 3), FC Bihor Oradea (pentru calificarea în grupele Cupei României) și echipa feminină United Bihor (pentru calificarea în grupele Cupei Românei).
A fost acordat și un premiu special pentru investiția privată de la Baza Transilvania Sport Academy, cele două terenuri sintetice de dimensiuni mari fiind cele mai moderne din județ.
Asociația Județeană de Fotbal-Tenis (președinte Vasile Sorean) i-a avut ca laureați pe Mark Bence, David Suciu, Mădălina Istrate și Andreea Neag, toți sportivi la Tengo Salonta.
Asociația Județeană de Handbal (președinte Pavel Mercea) a premiat doi tineri handbaliști de perspectivă, Iulia Iagăr și Dragoș Tăutu.
Asociația Județeană de Tir cu arcul (președinte Mircea Stroe) a stabilit că arcașii fruntași ai anului 2023 au fost juniorii Sergiu Pallag, Alexandra Oanea, Mara Mihociu, Matei Piloca și Alexandra Ierina, toți de la Crișul Oradea/Redpoint, medaliați la competițiile naționale.
Asociația Județeană de Kempo (președinte Romeo Tulkos) a ales să-i recompenseze pe cei cinci sportivi componenți ai lotului național al României, multipli medaliați la competiții naționale și internaționale: Denisa Andrada Cotuț, Răzvan Cotuț, Ioana Hanaș, Karina Mihuța (absentă întrucât va participa cu lotul național la Cupa Mondială din Tunisia) și David Sferle, acesta fiind desemnat și sportivul anului la kempo în Bihor.
Asociația Județeană de Powerlifting (președinte Florin Ionuț Lupaș) s-a lăudat cu cel mai bun an pentru acest sport în Bihor, cu cele 80 de medalii cucerite, inclusiv la Campionatul Mondial. Primii trei sportivi au fost desemnați: 1. Ionuț Jurju (King Do Lions Oradea), 2. Ioana Lupaș, 3. David Staniș (ambii Crișul Oradea), laureați mai fiind Rareș Matei (CS Bihorul Beiuș), care va pleca cu lotul național de juniori la „europenele” din Luxemburg, și Glorentina Toma (Crișul Oradea).
Asociația Județeană de Atletism a fost reprezentată de președintele Virgil Preda, organizatorii premiindu-l pe atletul Mihai Sorin Dringo, care a fost desemnat cel mai bun sportiv al Bihorului în clasamentul DJST Bihor. Multiplu medaliat în competiții naționale și internaționale, component al lotului României, Dringo a fost însoțit de antrenorul Robert Olah.
Din partea autorităților locale au fost prezenți subprefectul Emilian Pavel și Călin Corpaș, consilierul primarului Florin Birta, care au putut auzi nemulțumirile majorității celor care au luat cuvântul față de lipsa unei infrastructuri adecvate pentru unele sporturi sau despre subfinanțarea unor ramuri sportive.
Din motive medicale nu au putut fi prezenți la gală, Ciprian Fogarasi (președinte Crișul Aleșd) și Vasile Sorean (președintele Asociației Județene de Fotbal Tenis), în timp de Pavel Mercea (președintele Asociației Județene de Handbal) nu a mai ajuns din cauza unei probleme personale apărute în ultimul moment.
„Un semnal pentru autorități! Cu medalii, cupe și diplome nu putem să ne antrenăm și să trăim de pe o zi pe alta”, a fost mesajul de încheiere din discursul lui Florin Ionuț Lupaș, medaliat cu bronz la CM.
[eadvert]
Trimite articolul
XEh, lasă că Lupaș e angajat și el și nevasta-sa la CS Crișul, au cu ce să trăiască de pe o zi pe alta 😁