Considerat un judeţ cu tradiţie în fotbalul românesc, Bihorul nu se poate lăuda cu prea mulţi jucători prezenţi la turneele finale, fie ale de Campionat Mondial sau Campionat European.
În perioada romantică a anilor 30, printre participanţii la turneele finale de CM din 1930, 1934 şi 1938 s-au numărat şi jucători de la Club Atletic Oradea, cazul lui Nicolae Kovacs, Iuliu Bodola, Vasile Chiroiu, Mircea David, Iuliu Baratki sau Iuliu Bodola. Majoritatea dintre ei născuţi în alte judeţe, dar consacraţi la echipa care a devenit campioană în Ungaria şi România.
Şirul calificărilor a fost reluat cu „mondialul” din Mexic 70, unde în lotul dus de selecţionerul Angelo Niculescu şi-a găsit loc şi Lajos Sătmăreanu. Fundaşul născut la Salonta evolua pe atunci la Steaua Bucureşti şi a fost integralist în toate cele 3 partide jucate de tricolori în Mexic.
În locul lui Hagi
După atâtea „mondiale”, tricolorii au ajuns în 1984 la „europeanul” din Franţa. Printre cei selecţionaţi de Mircea Lucescu s-a numărat şi Ioan Zare, acesta fiind şi singurul fotbalist orădean prezent la un turneu final în calitate de jucător al FC Bihor. Zare a evoluat o repriză în partida cu Republica Federală Germania, scor 1-2, când l-a înlocuit la pauză pe Gică Hagi.
A urmat o pauză de 16 de ani, iar România a luat startul la CM din Italia 1990. Din lotul convocat de Emeric Ienei a făcut parte şi mijlocaşul Zsolt Muzsnay, orădeanul care îmbrăca tricoul Stelei. Muzsnay nu a evoluat niciun minut în cele patru jocuri disputate de români. La CM din SUA 1994, Euro 1996 din Anglia şi CM din Franţa 1998 nu a fost prezent niciun jucător originar din Bihor.
La Euro 2000 din Belgia şi Olanda, Emeric Ienei l-a inclus în lot şi pe orădeanul Erik Lincar, care pe atunci era la Steaua. Nici Lincar nu a bifat nicun minut la turneul la care România a ajuns până în „sferturi”, unde a fost eliminată de Italia (0-2).
Un alt jucător originar din oraşul de pe Crişul Repede, portarul Marius Popa, nu a avut şansa să apere la Euro 2008 din Austria şi Elveţia. „Popică” activa atunci la Poli Timişoara. La opt ani distanţă, Oradea a mai avut un reprezentant la Euro 2016 din Franţa. Claudiu Keşeru (Ludogoreţ Razgrad) a fost integralist în meciul tricolorilor cu Elveţia, în care au cucerit singurul punct agonisit de România la această ediţie.
CEI MAI SELECŢIONAŢI
Dintre jucătorii născuţi în judeţul Bihor cei mai selecţionaţi la naţionala României au fost:
1. Lajos Sătmăreanu (locul naşterii Salonta / echipa Steaua Bucureşti) – 42 selecţii
2. Zoltan Crişan (Oradea / U Craiova) – 41
3. Alexandru Sătmăreanu (Oradea / Dinamo Bucureşti) – 28
4. Iosif Vigu (Şimian / Steaua Bucureşti) – 22
5. Iuliu Baratki (Oradea / CA Oradea, Rapid) – 20
6. Attila Kun (Oradea / UTA – 8, FC Bihor – 9) – 17
7. Claudiu Keşeru (Oradea / Bastia, Steaua, Ludogoreţ) – 14
8. Ioan Zare (Oradea / FC Bihor, Dinamo, Victoria) – 7
9. Alexandru Boc (Vaşcău / Petrolul, Dinamo) – 5
10. Erik Lincar (Oradea / Steaua) – 5
Citiți principiile noastre de moderare aici!