Echipă cosmopolită, Rapid București a avut în trecut și are și acum sub contract jucători din Bihor. Iuliu Baratky, Alexandru Boc și Zeno Bundea sunt cei trei foști internaționali bihoreni, „trio B” care au evoluat în istoria de 100 de ani pentru giuleșteni și au câștigat trofee cu gruparea de sub Podul Grant. Ștafeta este dusă acum de Claudiu Petrila sau Claudiu Micovschi, împrumutat de giuleșteni tocmai la UTA.
[eadvert]
Iuliu Barakty FOTO: WIKIPEDIA
În anii 30-40, Baratky câștigat patru Cupe ale României în 1937, 1939, 1940, 1941, cu Rapid, bifând 97 de meciuri și 74 de goluri pentru echipa pe care a și antrenat-o ulterior.
Poză cu autograf Sandu Boc FOTO: FACEBOOK RAPID OLD-BOYS
Alexandru Boc are 50 de meciuri și 7 goluri între anii 1971-1973 petrecuți la Rapid. A câștigat Cupa României în anul 1972 după o finală cu Jiul Petroșani, scor 2-0, Rapid fiind antrenată atunci de Bazil Marian. Aflat în aceste zile la București, Sandu Boc nu știe dacă va ajunge în timp util vineri pentru a fi prezent pe Stadionul Iuliu Bodola.
Zeno Bundea a jucat cinci sezoane la Rapid, în două perioade, având 109 de meciuri și 11 goluri. A devenit campion național în 1999, când rapidiștii erau antrenați de Mircea Lucescu, iar cu un an mai devreme a ridicat deasupra capului Cupa României.
„Ținând cont de performanțele obținute pot spune că a fost cea mai bună perioadă din cariera mea. Am fost campion național, am câștigat Cupa și am evoluat în cupele europene. Plus că am avut ocazia să lucrez cu unul dintre cei mai mari antrenori ai României (n.r – Mircea Lucescu)”, ne-a declarat Zeno Bundea, care vineri va fi suporterul Rapidului pe Stadionul Iuliu Bodola. „Cred că e un avantaj pentru Rapid că nu se joacă la Arad, unde presiunea publicului ar fi fost alta. Sper să câștige. Am vorbit cu Iencsi cu Lobonț și le voi face o vizită la hotel”m a mai adăugat Zeno, care a fost prezent la ultimele evenimente importante organizate de clubul giuleștean.
Bihorenii Rapidului vor fi adversari
Actualmente, la Rapid București sunt doi jucători bihoreni sub contract. Claudiu Petrila (22 de ani, originar din Sânnicolau Român) are 9 meciuri 4 goluri și 2 pase de gol în actualul sezon. Revenit din Italia, Claudiu Micovschi (24 de ani, originar din Diosig) a fost împrumutat de giuleșteni tocmai la UTA, astfel că va fi într-o situație inedită urmând să fie adversarul giuleștenilor vineri seara. De când a ajuns la Arad, Micovschi a fost folosit constant de antrenorul Mircea Rednic, adunând 405 minute în 5 meciuri din Superligă.
De două ori în 20 de ani! În 2003 Rednic antrena Rapidul!
În ultimii 20 de ani, Rapid București a jucat de două ori pe Stadionul Iuliu Bodola, o dată în campionat, o dată în Cupa României. Ultimul joc disputat de giuleșteni la Oradea a fost în 10 august 2003, când a remizat cu FC Bihor în prima etapă a sezonului. Pe un stadion arhiplin, Bogdan Vrăjitoarea deschidea scorul în minutul 3 în fața campioanei en-titre, dar Robert Niță a răpit bucuria unei victorii a orădenilor și a egalat în minutul 81. Pentru FC Bihor, pregătită de regretatul Ionuț Popa, au jucat atunci: Rotaru – D. Mihuț, Fl. Lazăr, C. Dianu, Cr. Munteanu, Al. Stefanovici (46 A. Amzucu), S. Sfârlea, I. Dumitra, R. Gado (65 M. Lungan), R. Mărginean (79 L. Naidin), B. Vrăjitoarea. La Rapid au evoluat atunci I. Dossey – V. Maftei (63 Sg. Drujan), V. Bordeanu, Fl. Șoavă, D. Perjă, M. Godfroid (68 R. Niță), I. Luțu (53 N. Ziyati), V. Bădoi, R. Ilyes, Fl. Bratu, D. Niculae. Interesant este amănuntul că atunci Rapidul era antrenată de Mircea Rednic, care acum va sta pe banca tehnică a echipei UTA.
Giuleștenii au mai ajuns o dată de atunci în Cupa României la Oradea în Cupa României și au învins în 24 septembrie 2009 pe FC Bihor cu 2-0. Trupa rapidistă antrenată pe atunci de Viorel Hizo se impunea prin golurile înscrise de Costin Lazar 36 și Juliano Spadacio 38. La FC Bihor antrena atunci Ioan Petcu, care a mizat pe C. Fildan – Fl. Târcă, Ambruș, Cl. Cosma – A. Tînc, I. Filip, C. Străuț, I. Balla (81 Cr. Butuc), D. Lupașcu (36 C. Bucur) – P. Sanda (74 R. Teșan), R. Lukacs.
De partea cealaltă au evoluat Marinescu – Helder, Iencsi, Mardare, Bozovici – Herea (74 Buga), Matici, C. Lazar (76 Ivelja), N. Grigorie – Spadacio – Al. Ioniță (63 Joao Paulo Pinto). La acel meci, observator din partea LPF a fost Alexandru Boc.
Vineri, 20 octombrie, de la ora 21:00, este programat meciul UTA – Rapid contând pentru etapa cu numărul 13 din Superligă.
Se pun în vânzare bilete la meciul UTA – Rapid programat la Oradea. Vezi de unde se pot cumpăra!
Lucrări la Stadionul „Iuliu Bodola”! UTA va juca la Oradea în 20 octombrie cu Rapid București!
Citiți principiile noastre de moderare aici!