O carieră care a avut o simetrie interesantă. În primul și ultimul joc, Ciprian l-a arbitrat pe antrenorul Gheorghe Hagi, cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, iar la aceste jocuri a avut câte o brigadă compactă din membri ai aceleiași Comisie Județeană de Arbitraj.
A debutat pe prima scenă a fotbalului românesc în 14.04.2004 la Poli Timișoara – Jiul Petroșani, ca central într-o brigadă bihoreană în premieră în Liga 1 din care au mai făcut parte Octavian Șovre și Dan Mudura, rezervă fiind fratele Laurențiu Danșa. Cercul s-a închis pe Cluj Arena la partida U Cluj – Farul Constanța, când a fost arbitru asistent într-o brigadă „legitimată” la CJA Satu Mare, alături de Istvan Kovacs – Alexandru Corb, rezervă Szabolcs Kovacs, iar în camera VAR Rareș Vidican și Marius Omuț.
„Emoțiile au fost mari”
Practic, în afara fraților Kovacs, patru din cei șase componenți sunt bihoreni, ajunși la CJA din județul vecin după schisma din 2017 din arbitrajul bihorean. „Emoțiile au fost mari, iar la final mi-au dat lacrimile. După atâția ani în arbitraj…Aș mai fi putut arbitra cu condiția ca CCA să aprobe și să îmi iau testele. Nu ar fi fost o problemă pentru că an de an am fost în top la testele fizice. Am considerat că a fost destul și e vremea să-i lăsăm și pe cei mai tineri să se afirme. Mulțumesc lui Dumnezeu că am avut o carieră frumoasă”, ne-a declarat Ciprian Danșa. Emoții inerente mai ales că a avut alături familia și prietenii apropiați, iar printre copii care au însoțit brigada la intrarea pe teren s-a numărat și fiul său Darius. Cu ocazia retragerii a fost premiat pe Cluj Arena de CCA prin observatorul Zoltan Szekely și de CJA Satu Mare prin Ștefan Szilaghi.
Momentul de cumpănă
Cursul de arbitrii la făcut în octombrie 1999 cu profesorul Gheorghe Dumitrescu, fost arbitru și fotbalist de primă ligă, pe vremea când CJA Bihor era condusă de regretatul Ioan Barna.
Cu o carieră de arbitru asistent, probabil puțini își mai aduc aminte că Ciprian Danșa a fost și central, chiar la nivel de prima ligă, fiind reprofilat la solicitarea expresă a lui Ion Crăciunescu. Momentul de cumpănă al carierei a fost în 2009 la un meci Dinamo – Gloria Bistrița, în care nu a acordat un penalty pentru dinamoviști în prelungirile jocului. A fost iureș atunci, conducătorii „câinilor roșii” au făcut scandal și au cerut excluderea lui Ciprian din arbitraj.
„A fost greșeala cea mai mare pe care am comis-o și asta mi-a schimbat cursul carierei”, își reamintește arbitrul bihorean. Retrogradat în Liga 2, Danșa nu a stat prea mult acolo și în 2010 a promovat de data aceasta ca și asistent la nivel de primă ligă. „Știam că nu mai am perspective să performez ca și central. Am luat-o de la capăt și am promovat primul prin examen, pentru că eram foarte bine pregătit fizic și teoretic. Îmi începusem cariera ca și asistent pentru a nu-i face concurență fratelui meu Laurențiu, plus că era un culoar mai favorabil”, povestește Ciprian.
Derby-ul care îi lipsește din CV
A contabilizat 276 de meciuri ca și asistent, oficiind la derby-uri, jocuri importante în care s-au decernat titlul de campion, dar nu a prins niciun FCSB – Dinamo, „el clasico” din fotbalul românesc. „Am fost delegat de două ori, dar n-am ajuns. O dată am avut Covid, iar cealaltă dată a fost meciul de retragere al lui Aurel Oniță, și în astfel de situații cel care se retrage poate să-și aleagă colegii de brigadă. Așa s-a nimerit, dar nu am fost un vânător de derby-uri sau de statistici. În rest am avut parte de toate derby-urile posibile din fotbalul românesc”, spune fostul arbitru.
A jucat rugby
Ca orice copil de la țară, Ciprian a cochetat cu fotbalul pe maidanul din Tilecuș, localitatea natală, și pe terenul de la școală, mai ales că tatăl Aurel a fost profesor de sport și ulterior director. „Mi-aș fi dorit să joc fotbal, dar nu prea am avut unde în zonă. Am venit în clasa a IX-a la Liceul CFR la Oradea, dar era prea târziu pentru fotbal. Am început să joc rugby, care era sportul etalon la liceul meu. Din clasa a XII-a am fost luat la echipa mare UAMT și am continuat cu rugby-ul până în anul III de facultate”, rememorează Danșa, care a absolvit Facultatea de Științe Economice.
Cartonaș galben de la Laurențiu
După experiența cu balonul oval a ajuns să joace și fotbal la nivel de Liga 5 și Liga 4 la Foresta Tileagd. Interesant este amănuntul că primul cartonaș galben pe care l-a încasat a fost chiar de la fratele său Laurențiu într-un meci la Diosig.
Ciprian este căsătorit cu Florentina și au împreună au doi copii, fata Daria (17 ani) și băiatul Darius (11 ani).
„Au fost ani grei, dar frumoși. Ca să te menții în formă fizică maximă și în top e nevoie de muncă, seriozitate, multe sacrificii. Să fi plecat în fiecare weekend la meciuri, să faci 4-5 antrenamente pe săptămână, când ai familie, serviciu, nu e ușor. Satisfacțiile le ai după fiecare meci, când părăsești terenul și nu ai ieșit cu nimic în evidență. Când ajungi să arbitrezi la nivel de primă ligă te poți bucura de rezultatele muncii. Până la acel moment, consider că sacrificiile depășesc satisfacțiile. După ce te retragi rămân amintirile, că ai avut ocazia să arbitrezi cei mai buni jucători din campionat, să fi pe teren cu jucători legendari ajunși antrenori sau observatori, cazul lui Hagi, respectiv Dobrin”, a conchis fostul arbitru orădean.
Ciprian Danșa va rămâne aproape de fenomenul fotbalistic, ca mentor pentru tinerii arbitri, dar își va începe și cariera de observator, pentru început la meciuri din Liga 3.
Satisfacțiile le ai după fiecare meci, când părăsești terenul și nu ai ieșit cu nimic în evidență
CIPRIAN DANȘA
CARTE DE VIZITĂ
CIPRIAN-FLORIN DANȘA – 48 de ani
Arbitru stagiar din februarie 1999.
Arbitru de categoria II din februarie 2000.
Arbitru categoria I din 09.03.2002.
În martie 2002 a promovat ca arbitru asistent în lotul de Liga 3.
În august 2004 a promovat în lotul național la excepțional ca arbitru de centru.
Meciuri arbitrate ca central și asistent: Liga 1 – 285; Liga 2: 105; Liga 3: 65
Meciuri arbitrate în Cupa României: 19 jocuri, între care finalele din 2015 și 2018.
Supercupa României în 2022.
Pe plan internațional, chiar dacă nu a fost arbitru FIFA, a oficiat la 4 jocuri oficiale, între care și turneul de calificare la juniori U19 desfășurat la Oradea și Paleu, plus meciuri amicale de juniori și tineret ale naționalelor României.
Citiți principiile noastre de moderare aici!