Kisvarda este un orășel în Ungaria cu o populaţie de circa 17.000 locuitori, situat la 170 de kilometri de Oradea. La echipa de fotbal, Varda SE evoluează și doi fotbaliștii orădeni, fundașul Sergiu Oltean (30 de ani) și atacantul Raymond Lukacs (29 de ani). Ambii au avut o contribuţie însemnată la clasarea echipe pe locul 2 la finalul turului, plus două etape din retur, în liga a doua maghiară (NB II).
„Ţinând cont că am acumulat 47 de puncte şi avem 10 puncte avans faţă de locul 3, pot spune că a fost un sezon foarte bun. În prima ligă promovează primele două clasate, iar liderul MTK Budapesta are cinci puncte peste noi. Am reuşit să învingem pe MTK în meciul direct, golul meu fiind decisiv. Rezultatele au fost posibile datorită muncii, a seriozităţii şi a bunei colaborări cu antrenorul. Obiectivul este promovarea”, spune Lukacs, care şi-a ajutat echipa cu 5 goluri şi unul în Cupă în cele 21 de jocuri oficiale disputate.
Un bilanţ bun are şi Sergiu Oltean, care deşi este fundaş a înscris de cinci ori şi a pasat decisiv de patru ori. Fostul fundaş de la Liberty şi FC Bihor este impresionat de condiţiile şi stabilitatea existentă la clubul maghiar.
„Nu aş mai veni să joc în România nici măcar în Liga 1. E prea multă păcăleală şi lipsă de seriozitate în fotbalul românesc. În Ungaria la Liga 2 există un nivel de salarizare ca şi în prima ligă de la noi. Sunt contracte medii de 4.000-5.000 de euro la 5-6 echipe care se bat la primele locuri, iar vârfurile ajung şi la 8-10.000 de euro pe lună. Banii se plătesc chiar în avans, primele la timp, ai liniştea necesară să te gândeşti doar la fotbal. Recent fiecare jucător a primit maşină de serviciu, după ce clubul a semnat un parteneriat cu un producător de automobile”, explică Oltean.
Varda SE va beneficia din aprilie de un stadion nou, cu tribune acoperite, cu o capacitate de 5.000 de locuri, iar echipa se deplasează la meciuri cu un autocar nou. „Mă mir de ce în Ungaria se poate şi în România, care este o ţară mai mare, nu se poate! La noi tot echipe în insolvenţă, jucători neplătiţi cu lunile chiar şi în Liga 1, echipe care dispar…”, completează Lukacs.
„A fost începutul sfârşitului”
Legat de dispariţii de echipe, ambii deplâng decesul lui FC Bihor Oradea, club la care au evoluat diverse perioade de timp.
„Pentru mine FC Bihor va rămâne echipa de suflet. Dacă ar fi să revin acasă mi-aş dori să mai pot juca pentru FC Bihor. Însă nu mai cred că e posibil, văzând că nu există nicio iniţiativă de reînfiinţare a clubului fanion al Bihorului. E păcat! Am jucat 10 ani la FC Bihor şi mă doare”, spune atacantul pe care FC Bihor a primit în 2010 suma de 85.000 de euro plus TVA de la Astra Giurgiu.
Oltean speră ca cineva să fie interesat de brandul FC Bihor şi să-l achiziţioneze la un preţ corect în momentul când va fi organizată o licitaţie.
„Nu îmi vine să cred cum a putut să decadă în aşa hal fotbalul bihorean. În 2011 sărbătoream promovarea la Primărie, după aceea a începutul sfârşitului, neputând juca în Liga 1 din cauza insolvenţei. Văd că prin alte oraşe există iniţiative de reînfiinţare a unor cluburi, sper să fie şi la Oradea cineva interesat de FC Bihor. Bihorul nu e un judeţ străin de fotbal, are o tradiţie, o istorie”, susţine Sergiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!