Luceafărul Oradea este singurul club bihorean care a furnizat doi juniori dintr-o grupă la export. Din lotul 1999/2000 pregătit de Adrian Todea, mijlocaşul Ricardo Farcaş a ajuns la Academia Arsenal de la Salonic, iar Claudiu Micovschi la clubul Chievo Verona. O veritabilă performanţă pentru clubul fondat de Gavrilă Ghilea în anul 2001.
Plecat deja de şase luni la Arsenal Elite Academy din Salonic, Ricardo Farcaş s-a acomodat cu rigorile unui club care mizează foarte mult pe puştii crescuţi în propria pepinieră.
Însă pentru a ajunge la clubul mamă e nevoie de foarte multă muncă, iar Ricardo simte pe pielea lui cum se pavează drumul spre performanţă. Activitatea la Academie înseamnă „şcoală şi fotbal”, pentru că englezii pun mare accent şi pe educaţie. „În fiecare zi de luni până vineri avem câte şapte ore la şcoală, plus o oră de engleză şi una de greacă. De trei ori pe săptămână avem câte două antrenamente zilnice. Timp liber? Nu prea avem, maxim o oră zilnic. Seara predăm telefoanele, iar la 22:30 trebuie să fim în pat. Eu de multe ori la ora 22 deja dorm pentru că se adună oboseala. Totul se rezumă la şcoală şi fotbal. La sfârşit de săptămână avem meciuri cu echipele locale, PAOK, Aris sau Iraklis”, povesteşte tânărul fotbalist orădean.
„Nu este uşor”
Antrenamentele sunt diferite faţă de cele cu care a fost obişnuit. „Lucrăm foarte mult cu mingea şi în fiecare săptămână avem diverse teme. Antrenamentele sunt filmate, iar tot la două luni suntem vizitaţi de Steve Morrow, directorul Academiei de la Londra. În cele şase luni petrecute acolo consider că am progresat foarte mult din punct de vedere fizic şi tehnic, mi-am îmbunătăţit jocul cu ambele picioare, jocul de cap şi am învăţat caracteristicile postului de fundaş central”, afirmă jucătorul de 15 ani.
La Academia din Salonic, Farcaş este coechipier cu juniori selectaţi din Albania, Croaţia, Cipru, Slovacia şi bineînţeles Grecia, plus sibianul Alexandru Oroian.
Ţinta lui Ricardo este să ajungă la 16 ani să semneze contractul de profesionist şi astfel ar urma să se mute la Londra. Până atunci va ajunge în capitala Angliei în această vară într-un stagiu de o săptămână încheiat cu un joc. „Nu este uşor, dar sunt acolo ca să muncesc şi să ajung fotbalist. Până acum consider că merită. Dacă ar fi să aleg din nou, tot drumul acesta l-aş alege. Sunt conştient că nu poți ajunge sus fără sacrificii, fără să munceşti şi să fi serios”, a concluzionat Ricardo Farcaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!