Întâlnirea online a reuşit să lămurească doar parţial incertitudinile existente în fotbalul mic. Preşedintele FRF a prezentat ultimele noutăţi, evidențiind situaţia dificilă cu care se confruntă mai multe judeţe care au focare de Covid-19. Răzvan Burleanu a subliniat necesitatea încheierii competiţiilor pe teren, aspect ce depinde, însă, cel mai mult, de deciziile autorităţilor centrale şi locale.
Cuvântul de ordine: siguranța
Obiectivele de care trebuie să se ghideze AJF-urile, într-un mod transparent și nediscriminatoriu, sunt în primul rând siguranţa şi sănătatea jucătorilor, a staff-ului, a suporterilor şi a tuturor celor angrenaţi în activitatea fotbalistică, dar şi sustenabilitatea financiară a cluburilor indiferent de nivel, mai cu seamă că orice problemă a unui club se răsfrânge asupra celorlalte grupări şi chiar a întregului fenomen fotbalistic.
„Este clar că nu vom putea lua o hotărâre aplicabilă de la Liga 1 până la Liga a 6-a, dar orice decizie vom fi forţaţi să o luăm, va trebui să producă cel mai mic nivel de nedreptate pentru cel mai mare număr de cluburi, totodată să acţionăm cu specificitate pentru fiecare nivel de competiţie sau judeţ în parte. Ca principiu, fotbalul trebuie să-şi desemneze câştigătorul pe teren, ţinând aspectele discutate” – a precizat Răzvan Burleanu.
Intenţia FRF este, ca în măsura posibilităților, toate campionatele să se încheie pe teren, dar şi ca măsurile care se vor lua să aibă efect pe termen mediu, să nu fie nevoie de deciziicontradictorii în viitorul apropiat. „O decizie prematură îți poate influența deciziile pe termen mediu, de aceea trebuie să creem un model pentru aceste hotărâri. Ce pare acum o nedreptate, ar putea fi la toamnă un mic avantaj pentru aceeaşi echipă” – a susţinut preşedintele FRF.
Turnee de baraj în trei?
Referitor la posibilităţi, există două variante, prima îngheţarea campionatului cu clasamentul la zi, cu promovare şi retrogradare, ori anularea sezonului 2019-2020 caz în care echipele artrebui să o ia de la capăt. Administraţia FRF a luat în calcul modificarea organizării barajului pentru Liga a 3-a (să se dispute miniturnee de câte trei echipe, în loc de forma actuală de jocuri tur-retur), însă, o decizie în acest sens se va lua de către Comitetul de Urgență, doar după o consultare şi cu echipele din eşalonul trei. Consultarea a avut loc joi seara. „Majoritatea președinților de AJF-uri au cerut administrației FRF să regândească varianta promovării la liga a 3-a, ținând cont de faptul că există potențial în rândul echipelor campioane care ar putea ajunge la baraj” – a precizat Radu Bitea.
FRF colaborează permanent cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului, dar şi cu Institutul Național de Sănătate Publică pentru a se crea un protocol medical care să permită amatorilor (seniori, dar și copii și juniori de la nivelul județelor) să reia activitatea (antrenamentele), cât mai curând posibil. În funcție de măsurile de relaxare care vor putea fi luate de autorități, cea mai optimistă dată avansată fiind 15 iunie.
Prezent și el a consultarea online, secretarul AJF Bihor, Petru Boroș, a precizat faptul că senmalele primite de la membrii afiliați denotă interesul și nerăbdarea echipelor pentru reluarea activității, lucru de apreciat, însă, reînceperea antrenamentelor nu se poate realiza fără ridicarea restricțiilor impuse de autorități: „Vom consulta echipele județene cu privire la modalitatea în care am putea încheia sezonul 2019-2020, dar și pregătirea următorului campionat”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!