În conformitate cu Legea descentralizării, promovată recent de guvern, unităţile sportive care aparţineau de Ministerul Tineretului şi Sportului, precum şi de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, vor trece în subordinea directă a autorităţilor locale sau judeţene. În Oradea, CS Crişul, LPS Bihorul şi CS CN „Mihai Eminescu” urmează să aparţină de Primărie şi Consiliul Local Oradea, în timp ce DJST Bihor va trece la Consiliul Judeţean Bihor.
Conducătorii CS Crişul şi DJST Bihor se declară deocamdată circumspecţi în ceea ce priveşte urmările acestor schimbări. Directorul CS Crişul, Ionel Bungău consideră că ar fi mare păcat ca un club înfiinţat în anul 1958 să dispară prin înglobarea sa în structurile CS Municipal Oradea. „Nu ne putem pronunţa până când decizia nu va fi publicată în Monitorul Oficial. Dacă clubul va fi finanţat în continuare la fel ca şi până acum, atunci vom putea spune că lucrurile merg spre bine, dacă nu, atunci descentralizarea nu va fi benefică. Ar fi mare păcat ca acest club, înfiinţat în anul 1958, să nu mai existe şi să se renunţe la denumirea Crişul, care a însemnat totuşi ceva timp de peste cincizeci de ani în sportul orădean şi românesc. Probabil că se vor face restructurări, se va renunţa la unele secţii neperformante. Vom vedea ce va fi, dar acum, repet, este prematur să ne pronunţăm”, ne-a declarat directorul CS Crişul, Ionel Bungău.
Campus şcolar în Oradea
Directorul LPS Bihorul, Dan Matei afirmă că acest liceu va fi înglobat în cadrul unui proiect care prevede crearea unui campus şcolar în Oradea. Finanţarea proiectului se va face din fonduri europene. Conducătorul LPS Bihorul aperă că prin acest proiect se va putea înfăptui şi mult-dorita modernizare a bazei sportive de care dispune liceul. „Oradea are nevoie de un centru sportiv la standarde europene, mai ales că baza noastră sportivă este folosită nu numai de elevii şi de sportivii liceului şi clubului nostru, dar şi de alte structuri din oraş, cum este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi de alţi cetăţeni care doresc să practice sportul în timpul liber”, a declarat Dan Matei.
La rândul său, directorul DJST Bihor, Sorin Buhaş opinează că descentralizarea în sport trebuia făcută după un studiu aprofundat. „Descentralizarea ca principiu este o acţiune corectă, dar la noi este făcută în pripă. Sportul este un fenomen social şi cultural extrem de important şi în acest context, descentralizarea în acest domeniu ar fi trebuit făcută după un studiu aprofundat. Sportul în general şi în special anumite ramuri ale sale ar trebui susţinute printr-o politică de stat pe termen lung”, a conchis Sorin Buhaş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!