La capătul unui baraj în dublă manşă, FC Oradea trecea de Oţelul Galaţi după un meci de poveste, desfăşurat pe Stadionul Municipal (Iuliu Bodola) arhiplin, cu 20.000 de spectatori înghesuiţi, dar fericiţi.
După 1-2 în tur, la Galaţi, orădenii au câştigat cu 3-1 cu un „gol de aur”, marcat de Bogdan Vrăjitoarea în minutul 91. Şi celelalte două reuşite i-au aparţinut lui „Vrăji” în minutele 70 şi 81, după ce V. Tănase deschisese scorul în minutul 28. De menționat că în acel sezon managementul clubului orădean a fost asigurat de Grupul de Firme Liberty patronat de Marius Vizer, actualmente președintele Federației Internaționale de Judo.
De atunci, FC Bihor Oradea doar a coborât, după un singur sezon în elita fotbalului românesc, alternând cu sezoane în care a luptat pentru promovare, cu cele în care a tras pentru salvarea de la retrogradare.
În 2016 clubul a intrat în faliment, brandul FC Bihor reapărând din nou sezonul 2022/2023 al Ligii a III-a pe structura creată de ACS CAO 1910.
Revenind în 2003, din cei 18 jucători convocați pentru meciul retur, singurul care evoluează în cadrul clubului este Dorin Mihuț. El a fost introdus pe teren după o oră de joc în locul lui Ramses Gado. Practic, Mihuț și-a făcut cadou promovarea de ziua lui pentru că în 26 iunie 2003 a împlinit 21 de ani.
„Au trecut 20 de ani de la promovare? Nu îmi vine să cred! E dureros că au trecut 20 de ani și Bihorul nu a mai avut de atunci echipă în prima ligă. E clar că au fost momente unice de care ne aducem aminte cu plăcere toți cei care am fost atunci pe stadion. A fost o victorie mare! Sperăm ca încet, încet să revenim acolo unde am fost cândva. Să reușim să ajungem prima dată în Liga 2 și apoi în Liga 1 pe noul stadion care se va construi. Am avut și anul ăsta un baraj, nu a ieșit cum ne-am dorit, dar am simțit din nou lumea alături de noi într-un număr mare. Ne dorim să fie mai bine în viitorul sezon, să putem oferi bucurie iubitorilor de fotbal din Bihor”, ne-a declarat fostul jucător de bandă dreaptă, actualmente antrenor secund la FC Bihor Oradea în Liga 3.
Mihuț a avut și un moment de cumpănă la finalul acelui meci cu Oțelul, de care probabil nu multă lume își mai aduce aminte.
„La bucuria de la final s-a creat o grămadă imensă, iar eu am fost prins jos și aproape că m-au sufocat. Au intervenit rapid echipajul medical și m-am trezit la spital. Nu am putut să mă bucur cum trebuie. În timp ce colegii sărbătoreau în vestiar eu eram la spital. Am ieșit seara pe semnătură și am ajuns și eu la banchet”, a rememorat fostul jucător al lui Dinamo și UTA.
[eadvert]
Doi bihoreni au fost titulari
În lotul convocat pentru jocul retur s-au regăsit șase jucători bihoreni, doi au fost titulari, doi au intrat pe parcurs și doi au rămas pe bancă.
În acel meci istoric pentru FC Bihor, regretatul antrenor Ionuț Popa a mizat pe următorii jucători: Gabriel Rotaru – Florin Lazăr, Alin Zaha, Cristian Munteanu – Ramses Gado (62 Dorin Mihuţ), Leonard Naidin (63 Alexandru Fele), Ion Dumitra (căpitan), Florin Călin (67 Mihai Lungan), Sebastian Sfârlea – Zoltan Csehi, Bogdan Vrăjitoarea. Pe bancă au mai luat loc Marius Mârne – Ciprian Dianu, Marian Măuţă şi Marius Siminic.
Partida a fost arbitrată de Cristian Balaj, actualmente președinte la CFR Cluj, Ioan Onicaș, observator FRF și președintele Federației Române de Minifotbal și Marcel Savaniu, observator și membru în Comisia Centrală a Arbitrilor.
„Atmosfera a fost incredibilă”
Cu cele 3 goluri reșite în meciul retur, craioveanul Bogdan Vrăjitoarea a devenit unul dintre cei mai iubiți fotbaliști care au jucat la Oradea.
„FC Bihor Oradea a fost şi rămâne echipa unde m-am simţit foarte bine. Promovarea din 2003 are un loc important în sufletul meu. A fost ceva unic, cel mai frumos moment al carierei mele. Atmosfera a fost incredibilă cu 20.000 de oameni în tribune. Am avut o echipă bună, drept dovadă că toţi au jucat în Divizia A şi după ce a retrogradat Bihorul. Un antrenor care a gestionat foarte bine returul de campionat şi cele două meciuri de baraj. A fost şi o conjunctură favorabilă. Meritul pentru aceea promovare este al tuturor celor care au fost implicaţi”, ne-a declarat în 2013 la 10 ani de la promovare, Bogdan Vrăjitoarea (45 de ani), actualmente antrenor în cadrul CS Universitatea Craiova.
FOTO: GSP.RO
„Cred că este în top 5 ca importanţă”
Antrenorul principal a fost Ionuț Popa, plecat la cele veșnice în urmă cu trei ani. Când a pregătit FC Oradea avea 50 de ani și ulterior a antrenat încă 10 sezoane în Liga 1 echipele Poli Iași, CS Mioveni, Poli Timișoara și UTA.
„Îmi amintesc foarte bine acel meci. Cred că este în top 5 ca importanţă dintre cele jucate de-a lungul timpului la Oradea. Îmi aduc aminte că arbitrul şi observatorul (n.r. – craioveanul Gheorghe Nedelescu) nu au vrut să dea drumul la meci, pentru că era lume şi pe scările de acces. Cred că au fost peste 20.000 de spectatori. A fost un meci fantastic! Mă oprea lumea după meci pe stradă, oamenii mă îmbrăţişau, ţin minte că de la Magazinul Crişul până la Liberty am făcut mai bine de o oră. Sunt amintiri frumoase. Mare păcat că FC Bihor a dispărut şi nu se face nimic în acest sens. Când era Marius Vizer, totul era organizat ca la un club profesionist aici. Spre deosebire, la Arad, au avut grijă ca brandul UTA să nu dispară şi joacă în Liga 2”, ne-a declarat regretatul antrenor Ionuţ Popa în anul 2018, când am scris despre cei 15 ani de la promovare.
Un pios omagiu
Ne-au părăsit între timp persoane implicate în acel sezon fantastic.
Primul a fost fundașul dreapta Marian Măuță, originar din Brașov, decedat în 2013 la doar 37 de ani după o afecțiune cardiacă.
În 25 martie 2018 a decedat și Alexandru Gergely (67 de ani), care a fost antrenor secund la acel baraj.
După o lungă suferință s-a stins și antrenorul principal Ionuț Popa în data de 25 iunie 2020 la Arad, la vârsta de 67 de ani.
În 2023, pe 4 mai, a plecat la cele veșnice și organizatorul de competiții de atunci Doru Slatina (68 de ani). Dumnezeu să-i odihnească în pace!
FC BIHOR ORADEA 2005-2023
2004/2005 – locul 3 în Liga 2
2005/2006 – locul 2, echipa a participat la un baraj în 3 cu Forex Brașov și Unirea Urziceni, dar a ratat promovarea
2006/2007 – locul 13
2007/2008 – locul 8
2008/2009 – locul 10
2009/2010 – locul 9
2010/2011 – locul 2, echipa a promovat dar nu a primit licența.
2011/2012 – locul 8
2012/2013 – locul 7
2013/2014 – locul 9
2014/2015 – locul 10
2015/2016 – FALIMENT
2022/2023 – locul 1 în Liga 3, Seria 10, s-a oprit în semifinalele barajului de promovare după 1-1 și 2-3 cu Unirea Ungheni.
GALEIE FOTO DE LA GAZTA SPORTURILOR/WWW:GSP.RO
INTERVIU cu fostul atacant al FC Oradea, Bogdan Vrăjitoarea: „A fost un meci de poveste”
Trimite articolul
XAstept o echipa sportiva care praatica performanta sa fie sustinuta de investitori privati, nu din bani publici. Nu mi se pare normal ca barbati in toata firea sa fie platiti din banii contribuabililor. Daca sunt performanti, sa se reflecte prin rezultate nu prin sponsorizarile primariilor. Banii ar trebui bagati in terenuri de sport gratuite in fiecare cartier al orasului.
Desigur, ce a realizat atunci Oradea a fost o perfomanta frumoasa!
-
Clujul are fotbal si in rest nu are nimic, e vai de el, nu s-a construit nimic. Vrei sa fim ca Clujul cu fotbal?
-
Unde vezi tu in romania investitori seriosi in fotbal? Poate sunt un pic seriosi la CFR Cluj, uita-te ce face Becali la FCSB, se comporta de zici ca echipa este o fabrica… Altii sunt doar niste capuse, niste spalatori de bani, vezi ce s-a intamplat la Dinamo cu o gramada de investitori, au falimentat echipa, ce s-a intamplat cu cel care a investit la Unirea Urziceni, a iesit din fotbal, echipa a disparut… In rest aproape peste tot la noi in tara sportul este tinut din bani publici…
Daca zici ca “Nu mi se pare normal ca barbati in toata firea sa fie platiti din banii contribuabililor” ce spui despre o gramada din oamenii din primarie, din consiliul local, din politia locala, care tot din banii contribuabililor sunt platiti?
Păcat că nu se găsește în Oradea un investitor serios care să preia echipa și să investească pentru revenirea în prima ligă de fotbal unde ii este licul, in Oradea avem numai parveniți de patroni care nu vor să investească în fotbal.
Toate orasele ce au fotbal sunt vai de ele, nedezvoltate