Cel mai bun arbitru român de polo din toate timpurile se pregătește pentru a șaptea participare la un turneu final de Campionat European. După Eindhoven (Olanda) 2012, Budapesta (Ungaria) 2014, Belgrad (Serbia) 2016, Barcelona (Spania) 2018, Budapesta (Ungaria) 2020 și Split (Croația) 2022, Adrian Alexandrescu și-a făcut bagajele pentru „europeanul” din Croația, care va debuta din 4 ianuarie în orașele Zagreb și Dubrovnik. La patru din edițiile anterioare, orădeanul a arbitrat finala mare pentru aur, iar la una a avut finala mică pentru bronz.
[eadvert]
Alexandrescu va începe competiția la Zagreb, în timp ce naționala României va evolua la Dubrovnik. Turneul 1-8 va avea loc la Zagreb, iar cel pentru locurile 9-16 la Dubrovnik.
„La campionatul din Croația îmi doresc să îmi iasă meciurile cât mai bine. Probabil se va continua pe linia arătată la ultimul Campionat Mondial, dorindu-se crearea unui nou val de arbitrii pe plan mondial. Lumea s-a cam săturat ca tot Alexandrescu, Margeta și Stavridis să fie la finale. Sunt arbitri promovați și de noi prin WWR și asta este un motiv de mândrie, că munca noastă dă rezultate și apar nume noi care pot duce la bun sfârșit meciuri de acest nivel”, spune Alexandrescu.
Anul care tocmai a început este unul extrem de solicitant pentru lumea poloului. „Încep un an extrem de încărcat. După Campionatul European, în februarie este programat Campionatul Mondial, dar acolo am anunțat că nu pot să merg. Va reîncepe apoi LEN Champions League cu faza optimilor de finală, până la turneul final-four, după care așteptăm nominalizările pentru Jocurile Olimpice de la Paris”, a mai adăugat arbitrul orădean.
Adrian Alexandrescu și-a făcut „încălzirea” pentru Campionatul European la turneul desfășurat înainte de Crăciun la Budapesta unde au participat Ungaria, Serbia, Spania, Germania și România. Tricolorii au înregistrat 4 înfrângeri, ultima cu Germania venită la lovituri de departajare, după ce în timpul regulamentar scorul a fost 9-9.
„Culoarul naționalei României este bun, dar cred că va fi greu de intrat între primele opt. Principala problemă este aria de selecție la nivel național, având doar doi jucători care evoluează în străinătate, Colodrovschi în Franța și Prioteasa în Germania. Soluția pe care o văd eu ar fi limitarea numărului de străini în campionatul intern, la unul sau maximum doi. Astfel, jucătorii români ar putea evolua mai mult și ar crește în valoare”, spune Alexandrescu. Poloiștii tricolori vor debuta în 5 ianuarie cu Olanda (Țările de Jos), apoi vor întâlni Slovenia (7 ianuarie) și Slovacia (9 ianuarie). J
FINALE DE CAMPIONAT EUROPEAN
Adrian Alexandrescu a oficiat la patru finale mari la Campionatul European, trei în competiția masculină și o dată la feminin:
2014: Budapesta (Ungaria), Ungaria – Serbia 7-12.
2018: Barcelona (Spania), Serbia – Spania 12-10
2020: Budapesta (Ungaria), Spania – Rusia, la feminin, 13-12
2022: Split (Croația), Croația – Ungaria 10-9
Citiți principiile noastre de moderare aici!