Unul dintre tinerii arbitrii orădeni îmbină utilul cu plăcutul în fiecare vară, de patru ani încoace. Kelemen Istvan are 23 de ani şi din 2010 a început să participe la turnee internaţionale rezervate juniorilor de la Under 8 până la Under 19.
Primul a fost la Kaposvar în Ungaria, iar în fiecare pe listă s-au adăugat competiţii precum Braşov Juniors Cup (2011), Linz Cup (Austria, 2012), Dana Cup (Hjorring, Danemarca) şi Norway Cup (Oslo, Norvegia), în 2013.
Competiţiile din Danemarca şi Norvegia s-au repetat şi în 2014, plus Copa Catalunya (Barcelona) şi Spain Trophy.
La Barcelona a contabilizat şi meciul 500 pe care l-a condus până acum în carieră, majoritatea fiind la copii şi juniori.
„Cu ocazia acestor turnee câştig experienţă, iar în al doilea rând am ocazia să vizitez multe locuri frumoase. Am avut prilejul să arbitrez cu englezi, germani, danezi, norvegieni, spanioli sau portughezi şi e o experienţă interesantă. Baremurile sunt modice, dar ni se oferă cazare, masă, iar la unele turnee şi transportul. Am început în 2010 cu Vasile Cozac şi Marius Soos, iar în anii trecuţi au mai participat Beres Norbert, Sergiu Bărcan, Andrei Pirtea sau Marcel Boiţ. Arbitrii sunt priviţi total diferit faţă de meciurile din ţară. Protestele sunt practic inexistente şi putem arbitra fără presiune. În acest an la Barcelona am arbitrat finale ca asistent şi ca central, iar la Dana Cup am avut finală la fete U15. În fiecare an cam o lună şi jumătate sunt prins cu aceste turnee”, povesteşte Istvan.
Colecţionează fanioane
Experienţa acumulată la aceste turnee internaţionale speră să-l ajute să progreseze, iar în viitor să ajungă în eşaloanele superioare. „Momentan am categoria I, dar vreau să ajung la Liga a III-a şi chiar mai sus. Deocamdată e greu, nu am numărul de meciuri necesar şi trebuie să-mi îmbunătăţesc condiţia fizică”, afirmă tânărul arbitru, care este absolvent de informatică şi pe final cu a doua facultate, finanţe-bănci.
Modelele sale în arbitraj sunt Viktor Kassai (Ungaria), Istvan Kovacs (România) şi foştii arbitrii Andres Frisk (Suedia) şi Sandor Puhl (Ungaria).
Tânărul arbitru a făcut o pasiune din a aduna fanioane şi fulare, având momentan în colecţie 165 de fanioane şi 80 de fulare cu care şi-a „tapetat” pereţii camerei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!