Revenit în arbitrajul de polo în 2010 după o pauză de aproape un deceniu în care a activat pe diverse funcții în fotbal la FC Bihor, CF Liberty, UTA Arad și U Cluj, Adrian Alexandrescu și-a început ascensiunea în 2012.
[eadvert]
În acel an a arbitrat semifinala Campionatului European de la Eindhoven, la turneu preolimpic de calificare Edmonton (Canada), finală mică la turneul final Champions League de la Oradea, finala mică feminină şi semifinala masculină la Jocurile Olimpice de la Londra și finala mare la Campionatul Mondial de tineret la Perth în Australia.
Previziunea lui Caputi
De atunci ascensiunea arbitrului orădean a continuat an de an și de 10 ani este ancorat în elita poloului internațional. „Am avut ocazia să învăț meserie de la niște monștrii sacri ai arbitrajului în polo precum Caputi, Borrel, Gomez, Tulga, sper să nu fi uitat pe cineva, pentru că m-au agreat de la început deși nu era ușor să pătrunzi în grupul lor. Îmi aduc aminte de o declarație dată de italianul Caputi în 2011 la Shanghai pentru Rai 1 și Eurosport referitor la noii arbitri. A spus că avem deja o certitudine și că nu are niciun dubiu că Adrian Alexandrescu va ajunge un arbitru mare. Am rămas perplex când am auzit declarația”, a povestit arbitrul orădean.
Previziunea lui Caputi s-a adeverit, iar în acest deceniu este Alexandrescu a fost arbitrul delegat la cele mai multe turnee finale ale competițiilor importante, arbitrând și cele mai multe finale.
La Jocurile Olimpice, competiția supremă a sportului mondial și-a mai adăugat finala fetelor la Rio de Janeiro 2016 şi o semifinală la masculin, singura bornă rămasă încă neatinsă fiind finala masculină la o Olimpiadă.
La nivelul echipelor naționale mai are 4 finale de Campionat European din 6 participări: 2014 și 2020 la Budapesta, 2018 Barcelona și 2022 la Split, la care se adaugă semifinale de CE la Eindhoven 2012 și Belgrad 2016.
La Campionatele Mondiale de polo, Alexandrescu are la activ finala mare de la Budapesta 2017, și trei finale mici Barcelona 2013, Kazan (Rusia) 2015 și Gwangju (Coreea de Sud) 2019.
Competiția cu premiile cele mai mari puse în joc în poloul mondial este World League, iar Alexandrecu are în palmares 6 finale: Chelyabinsk – Rusia (2013), Bergamo – Italia (2015), Huizhou (2016), Ruza- Rusia (2017), Budapesta (2018), Belgrad (2019).
5 finale Champions League
Competiția supremă intercluburi, Champions League, l-a avut pe Adrian Alexandrescu la 11 turnee finale, un adevărat record, având în palmares 5 finale pentru trofeul pus în joc de Liga Europeană de Natație (LEN).
„Pentru mine este o carte de vizită importantă ceea ce am realizat în acești 10 ani. Nu am făcut niciun compromis, mi-am urmat calea și am ajuns să fiu apreciat mai mult pe plan internațional decât la mine în țară. Am avut momente frumoase, momente dificile, competiții la care consideram că meritam mai mult, dar nu am abdicat de la principiile mele. Cred că mi-am lăsat amprenta acestui sport”, ne-a declarat Adrian Alexandrescu.
Echipa națională pe care a arbitrat-o cel mai mult în finale a fost cea a Ungariei, de 8 ori, iar la nivel de cluburi pe Jug Dubrovnik – 4 ori, Olimpiacos și Frencvaros, de câte 3 ori.
„Gemenii” arbitrajului
Cele mai multe finale le-a oficiat împreună cu slovenul Boris Margeta, cei doi alcătuind în opinia specialiștilor cel mai bun cuplu de arbitri din polo-ul mondial.
„A fost o chimie de la început și ne-am completat foarte bine de fiecare dată”, a explicat reputatul arbitru orădean.
Aprecierea de care se bucură pe plan internațional l-a adus pe Alexandrescu în postura de a fi invitat pentru a susține cursuri de arbitraj în Brazilia, Australia, SUA, Georgia, China, Japonia, Croaţia sau Italia.
Un astfel de curs va fi ținut și la Oradea în 3 decembrie, la Hotel Continental, când arbitrii din România vor avea ocazia să învețe de la cei mai buni, seminarul urmând să fie susținut de Adrian Alexandrescu și Boris Margeta.
Mai poate arbitra până în 2030 perioadă în care se vor desfășura Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 și cele de la Los Angeles din 2028, unde va avea ocazia să-și îndeplinească și singurul vis rămas neîndeplinit: finala olimpică masculină.
„Nu știu cât voi mai arbitra. Nu mai am nimic de demonstrat. Target-ul meu și al colegilor din WWR (nr. – World Waterpolo Referee Association) este să găsim tineri care să ducă munca noastră mai departe. Pentru mine arbitrajul este un hobby făcut cu multă pasiune. Partea financiară nu a contat și nu este importantă. Am vrut să dau ceva acestui sport, a fost ca al doilea meu copil. Chiar și după ce îmi voi încheia activitatea voi dori să rămân aproape de polo, să ajut la dezvoltarea lui”, a conchis Adrian Alexandrescu.
FINALE LA COMPETIȚII MAJORE
JOCURI OLIMPICE
2016: Rio de Janeiro (Brazilia): SUA – Italia 12-5, la feminin
CAMPIONATE MONDIALE
2012: Perth (Australia), Ungaria – Italia, scor 10-8, la tineret.
2017: Budapesta (Ungaria): Croaţia – Ungaria 8-6
CAMPIONATE EUROPENE
2014: Budapesta (Ungaria), Ungaria – Serbia 7-12.
2018: Barcelona (Spania), Serbia – Spania 12-10
2020: Budapesta (Ungaria), Spania – Rusia, la feminin, 13-12
2022: Split (Croația), Croația – Ungaria 10-9.
LEN CHAMPIONS LEAGUE
2016 – Budapesta (Ungaria): Jug Dubrovnik – Olimpiakos 6-4
2017 – Budapesta (Ungaria): Szolnok – Jug Dubrovnik 10-5.
2018 – Genova (Italia): Olympiakos Pireu – Pro Recco 9-7.
2019 – Hannovra (Germania): Ferencvaros – Olympiakos 14-13.
2021 – Belgrad (Serbia): Ferencvaros – Pro Recco 6-9
La acestea se adaugă alte multe finale mici, pentru bronz, plus finale mari la Jocurile Asiatice, Campionatul Asiei, Supercupa Europei, World League Europa, LEN Trophy, finale de campionate naționale în diferite țări. turnee preolimpice sau Superliga Națională a României.
FOTO: COLECȚIA PERSONALĂ FACEBOOK
Trimite articolul
XNoroc cu Vizer si combinatiile lui ca altfel nu mai era hobby