Baza sportivă a Liceului cu Program Sportiv Bihorul a constituit, de-a lungul anilor, un veritabil rezervor de talente, furnizând numeroși performeri pentru sportul orădean. Din păcate, trecerea anilor a dus la degradarea unei părți din infrastructura sportivă a bazei.
Stadion învechit
Conducerea LPS Bihorul a făcut numeroase demersuri pentru reabilitarea și modernizarea acesteia. Sala de jocuri sportive și cea de judo au fost renovate. De asemenea, au fost construite terenuri cu gazon sintetic și terenuri de tenis, prin parteneriat public privat. Proiectele de anvergură, vizând modernizarea Stadionului Tineterului, nu au putut fi însă realizate. Principalul motiv este statutul juridic al acelei părți din suprafața bazei sportive. O parte se află în proprietatea Ministerului Educației și Cercetării, iar o altă parte se află în proprietatea orașului. Ministerul nu a avut niciodată resurse financiare suficiente pentru un asemenea proiect, iar Primăria nu a putut investi într-un obiectiv care nu îi aparține.
Ca urmare a acestei situații, Stadionul Tineretului, o adevărată oază sportivă situată în plin oraș, a rămas în aceeași stare ca în urmă cu multe decenii. Tribuna stadionului, vestiarele și sălile aferente, precum și pista de atletism, s-au învechit și degradat, o dată cu trecerea anilor. Din nefericire, Oradea a rămas, din aceste motive, până în ziua de azi, fără o pistă sintetică modernă, destinată atletismului, așa cum există în numeroase alte orașe. Sigur, s-a construit pista din Parcul „IC Brătianu”, dar aceasta este destinată, evident, pentru sportul de masă și nu pentru cel de performanță.
Primăria se implică
Iată însă că, în urmă cu puțin timp, executivul local a luat decizia de a se implica în rezolvarea acestei probleme. După mai bine de două decenii de încercări eșuate, există promisiuni ferme pentru renovarea și modernizarea Stadionului Tineretului și a anexelor sale. „Domnul primar a promis că Primăria va realiza reabilitarea stadionului, a tribunelor și vestiarelor, precum și a pistei de atletism din jurul stadionului. El a vizitat locația, am discutat despre lucrările ce trebuie efectuate. Nu a fost fixat un termen de începere a lucrărilor, dar eu am convingerea că acestea vor fi realizate. A venit apoi la fața locului și o echipă de topografi, care au efectuat măsurători. Orașul nostru merită din plin să beneficieze de o bază sportivă modernă în această locație. Acest stadion este folosit nu numai de elevii și sportivii liceului nostru, ci și instituții cum sunt Pompierii sau Poliția, precum și de numeroși cetățeni, care vin aici să facă sport, să alerge”, ne-a declarat directorul LPS Bihorul, Dan Matei.
Istorie și tradiție
Stadionul Tineretului are o tradiție și o încărcătură istorică semnificativă pentru fotbalul și sportul orădean. Acest stadion era fief-ul celebrei echipe CAO Oradea, campioană a României și Ungariei în anii 40 ai secolului trecut și câștigătoare a Cupei României. De asemenea, Stadionul Tineretului a găzduit, în perioada postbelică, numeroase concursuri naționale și internaționale atletice, la care au luat parte atleți faimoși ai țării, printre care regretata campioană olimpică Iolanda Balaș Söter, fost președinte al Federației Române de Atletism. În perioada de după 1989, aici au deprins tainele fotbalului și s-au format jucători ca Adrian Anca, Ioan Hora sau Liviu Antal.
Mult așteptata reabilitare a acestei baze va constitui, cu certitudine, un moment de mare importanță pentru sportul orădean, ca și pentru întregul nostru oraș.
Județul dă teren pentru stadion, dar „12.000 sunt prea puține”
Trimite articolul
XDemolati ca si vointa doar atâtea stiti si asa!
Sper ca cladirea din capatul terenului (vezi imaginea din articol) se va reabilita. E o adevarata perla ascunsa. Cu cat mai mult ma uit la aceea cladire, cu atat mai valoros mi se pare 🙂
ar fi si cazul, e in halul asta de pe vremea lui Gheorghiu Dej !
in curind, la pastele cailor