Este regretabil că într-o ţara în care handbalul este declarat sport naţional, un oraş ca Oradea poate să înscrie doar patru echipe de băieţi în campionatul organizat între şcoli, respectiv şase echipe la fete. La băieţi, echipa Şcolii Dacia va reprezenta Oradea în competiţia derulată la nivel judeţean, iar la fete Oradea va fi reprezentată de echipa Şcolii generale nr. 16.
Competiţia dedicată fetelor a avut loc vineri la sala de sport Szent Laszlo, una dintre puţinele săli de sport din cadrul unităţilor şcolare care întruneşte, din punct de vedere al dimensiunilor, criteriile necesare organizării unor competiţii destinate elevilor din clasele V-VIII.
Majoritatea echipelor au fost construite şi centrate în jurul copiilor care fac performanţă sub comanda echipei de antrenor condusă de fostul handbalist George Tăutu la Alpha, ori a profesorului Nicolae Chiobaş la Tonic Oradea. De asemenea, printre componentele formaţiilor care au intrat în competiţie s-au aflat foste sau actuale eleve ale profesorei Doina Ardelean la Romcom.
În ciuda faptului că au fost puţine echipe înscrise în competiţie, micile handbaliste au disputat fiecare meci cu multă pasiune, dorindu-şi victoria şi neabandonând lupta până la fluierul final al arbitrului Ioana Pădurean.
Dacia, revelaţia
Revelaţia competiţiei din acest an a fost echipa Şcolii Dacia, aflată sub comanda profesorului Constantin Ene şi a doamnei profesoare Alexandra Zamfir. După o perioadă de pauză mai lungă, este primul an când Şcoala Dacia trimite o echipă de fete în competiţie.
Este adevărat că, la Dacia cuvântul de ordine impus de directorul Florian Hava este performanţa, atât la învăţătură, cât şi în artă şi în sport. Importanţa pe care directorul Florian Hava o dă sportului poate fi înţeleasă doar şi prin simplul gest că fetele care compun echipa Dacia au plecat în dimineaţa competiţiei din şcoală după o discuţie cu directorul Hava care le-a motivat şi a ţinut să le spună că aşteaptă de la ele titlul de campioane. Aşa cum, de altfel, fetele din lot au dovedit că fac performanţă şi la matematică, română, muzică. Din lotul Şcolii Dacia fac parte Lorena Sabău, căpitanul echipei, antrenată de profesor Doina Ardelean, dar şi fetele lui George Tăutu de la Clubul Alpha: Mara Abrudan, Alexia Tărău şi Carina Damian, dar şi campioana la tenis de câmp Daria Jula care s-a descurcat remarcabil.
Fetele de la Dacia au disputat finala cu componentele Școlii generele nr 16, vicecampioane judeţene în 2015, atunci când fetele lui Leu de la Valea lui Mihai au luat titlul. În lotul Şcolii generale nr. 16 s-au aflat mai experimentatele Alexandra Cristea şi Aiana Panti, de la Tonic 2012, antrenor Nicolae Chiobaş, dar şi Andrada Şorca de la Alpha, antrenor George Tăutu.
Un alt paradox al acestei finale e faptul că a fost disputată într-o două echipe care nu aveau până recent nici una o sală de sport corespunzătoare.
Dacă la Şcoala Dacia omul de afaceri Mircea Nistreanu a investit masiv în sala de sport inaugurată în urmă cu trei ani, la Şcoala Generală nr. 16 nici acum nu există o sală de sport în care să poată avea loc ore aşa cum scrie la carte.
Pe locul III în competiţie s-a situat echipa Liceul Teoretic German “Friedrich Schiller” având în componenţă două eleve ale lui George Tăutu: Ana Gavrilă şi Hanna Mihent, dar şi portarul de la AS Tonic Renata Tem.
Citiți principiile noastre de moderare aici!