Cinci poloişti – Kádár Kálmán, Nicuşor Diaconu, Tiberiu Negrean, Mihnea Chioveanu, Alex Popoviciu, patru judoka – Dan Fâşie, Costel Dănculea, Szoke Laszlo, Daniel Matei, şi o atletă – Cornelia Deiac, reprezintă vârfurile sportului orădean actual. Cei zece sportivi au în comun, pe lângă performanţele pe plan sportiv, perspectiva de a se califica la Olimpiada de la Londra 2012. Sportul bihorean nu a mai avut niciun reprezentant la Jocurile Olimpice de la ediţia din 2004 de la Atena, unde au participat spadasinul Nyisztor Alexandru şi judoka Claudiu Baştea. Anul 2012 ar putea constitui un record pentru judeţul nostru în cazul în care măcar o parte din zece sportivi de top ar reuşi accederea la JO.
Indemnizaţii şi masă
Toţi aceştia sunt legitimaţi la CSM Oradea. Care este însă susţinerea materială pe care le-o oferă capii sportului bihorean acum, în an preolimpic? Din nefericire, starea lor financiară nu este deloc roză. Cei cinci poloişti au o situaţie ceva mai bună, beneficiind de salarii asigurate de sponsorii secţiei sau din venituri proprii ale clubului, plus indemnizaţii de efort şi masă oferite de club. Situaţia judokanilor şi a atletei Cornelia Deiac este însă mult mai precară. Ei nu beneficiază decât de indemnizaţii, de circa 1.400 -1.600 lei la judokani, respectiv de nici 500 lei la atletism.
Dan Fasie, cel mai bun judoka român al momentului, a mai părăsit o dată clubul orădean din raţiuni de ordin financiar, dar a revenit acasă, unde i s-a promis o susţinere pe măsura talentului şi a muncii sale. Îngrijorător este faptul că deocamdată nu s-au realizat prea multe din promisiunile făcute. „Aceşti sportivi nu au un salariu, o carte de muncă, nu au o siguranţă a zilei de mâine. Este păcat că munca, efortul şi talentul lor nu sunt recompensate aşa cum ar trebui. Măcar cei cinci componenţi ai lotului olimpic ar trebui să beneficieze de o susţinere pe măsură”, a afirmat antrenorul lotului olimpic de judo al României, Emil Morar.
Cea mai îngrijorătoare situaţie este a atletei Cornelia Deiac. Sportiva care s-a situat recent pe locul VII la Campionatul European de senioare are o indemnizaţie de sub 500 lei pe lună, plus bonuri de masă oferite de FR Atletism. Federaţia a sistat însă acordarea bonurilor din lipsă de fonduri, transferând clubului orădean această sarcină. Considerată la ora actuală una din speranţele atletismului românesc, situată printre primele zece săritoare în lungime ale continentului, Cornelia Deiac are practic un statut de amatoare.
Clubul nu poate da salarii
Preşedintele CS Municipal, Florin Birta, înţelege problemele acestor sportivi, dar afirmă că din punct de vedere legal, clubul nu le poate oferi salarii. „Trebuie subliniat faptul că salariile poloiştilor, ca şi ale baschetbaliştilor de altfel, sunt plătite în exclusivitate de sponsori şi din alte venituri, dar nicidecum din bani publici. Clubul asigură indemnizaţiile sportivilor, masa acestora, participarea la calendarul competiţional, medicamentaţia şi eventual premierile pentru diferite performanţe. Chiar şi acestea sunt greu de susţinut la ora actuală, în condiţiile stării de criză pe care o traversăm. Noi avem toată consideraţia pentru cei mai buni sportivi ai noştri. Ideal ar fi ca fiecare secţie să beneficieze de sponsori şi susţinători, care să le asigure performerilor siguranţa financiară”, ne-a declarat oficialul orădean.
G.N.
Citiți principiile noastre de moderare aici!