Anul 2011 începea cu o accidentare pentru arbitrul asistent Octavian Şovre (38 de ani), sinonimă cu ratarea stagiului de pregătire comun cu lotul Elveţiei. Semn rău? Nu, pentru că imediat ce s-a refăcut, orădeanul a reintrat în circuitul primei ligi. A condus meciuri importante, iar pe plan internaţional a fost delegat de nouă ori. De la meciuri în preliminariile Campionatului European, la cele din preliminariile Ligii Campionilor şi în Europa League. Surpriza a venit pe final de an când Şovre a fost anunţat că face parte din brigada condusă de Ovidiu Haţegan, trimisă să oficieze la meciul din grupele Champions League dintre Apoel Nicosia şi Şahtior Doneţk. Şi au făcut-o foarte bine.
Jurnal bihorean: Cum a fost 2011 pentru tine?
Octavian Şovre: A fost un an bun. Principala realizare a fost prezenţa la un meci din grupele Champions League. O dorinţă ascunsă în sufletul meu. Am sperat, dar nu credeam că va fi anul acesta. Domnul Pierlugi Collina fost în rol de Moş Nicolae pentru noi.
JB: Cum a fost meciul, am înţeles că au fost câteva faze grele?
OŞ: Haţegan a avut trei decizii grele de luat în prima parte şi le-a judecat foarte bine. Şi eu am avut două faze grele, dar a ieşit bine şi lumea ne-a felicitat. La final şi Mircea Lucescu a venit şi ne-a felicitat spunându-ne că am arătat că şi în partea asta a Europei sunt arbitrii buni.
JB: Un merit în delegările tale îl are şi Ovidiu Haţegan
OŞ: Drumul nostru comun a început în 2008 când eu şi el am fost selectaţi de UEFA pentru programul „Mentorat şi Talente”. De atunci am fost delegat la toate meciurile internaţionale pe care Ovidiu le-a avut. El este cel mai tânăr arbitru din First Class şi poate fi considerat locomotiva arbitrajului românesc. Este apreciat de UEFA şi în ianuarie a fost invitat la seminarul arbitrilor din categoria Elite (n.r – prima categorie în ierarhie).
JB: E un semn că în viitorul apropiat vom avea arbitrii la vreun turneu final la Europene sau Mondiale?
OŞ: Sunt realist şi cred că până prin 2016 va fi greu să avem o brigadă românească la un turneu final. Probabil vom avea la Campionat Mondial sau European de juniori sau tineret.
JB: De ce arbitri români greşesc uşor în campionat şi arbitrează impecabil la meciurile internaţionale?
OŞ: Cred că e vorba de un factor psihologic. În străinătate lumea percepe altfel greşeala. Înţeleg că fiind om poţi să şi greşeşti. La meciurile internaţionale nu ai presiunea existentă în ţară. Înaintea jocurilor din campionat prin fel şi fel de declaraţii ale conducătorilor cluburilor se pune o presiune mare pe umerii arbitrilor. Cred că a devenit o adevărată strategie a lor de a ataca arbitrul prin mass-media.
JB: Ce îţi propui în 2012?
OŞ: Să fiu sănătos şi să pot arbitra cât mai multe meciuri fără probleme. Mi-aş dori să fim delegaţi şi în primăvara europeană, gândindu-mă aici la meciuri din Europa League şi la partide amicale în care vor fi angrenate echipe calificate la Euro 2012.
TEODOR BIRIŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!