Pasiunea pentru „sportul rege” a moștenit-o din familie. Bunicul și tatăl au jucat la Biharia Vașcău, astfel că copilul Victor a făcut primii pași în fotbal tot la Vașcău. Parcursul carierei a însemnat apoi cluburi de nivel județean precum Minerul Ștei, Victoria Avram Iancu, Poiana Budureasa, Padișul Gurani și Unirea Livada, cu șteienii având și prezențe în Liga 3. Este vorba de Nicolae Victor Ienciu, care la cei 37 de ani ai săi este unul dintre cei mai cunoscuți colecționari de tricouri de fotbaliști din zona de nord-vest a țării.
„În primul rând mi-am dorit să am tricouri de la jucătorii steliști pentru că sunt stelist din tată-n fiu, iar pentru mine e clar că FCSB e Steaua indiferent de toate discuțiile pe acest subiect. Alte tricouri dorite au fost ale fotbaliștilor bihoreni. Astea sunt principalele direcții pe care se bazează colecția mea. Din păcate nu am de la toți bihorenii, mi-aș fi dorit de exemplu de la un Viorel Domocoș, un Erik Lincar, dar nu am reușit să le achiziționez încă. Cu Viorel Domocoș am și vorbit, dar nu mai are nici el”, ne-a declarat colecționarul orădean, care aștepta zilele trecute să-i ajungă și tricoul lui Olimpiu Moruțan de la Galatasaray.
„La toate tricourile țin la fel de mult. Nu pot să spun că am vreunul preferat. Toate au povestea lor frumoasă, a cui a fost, cum a ajuns la mine, în ce partidă s-a jucat cu el, istoria acelui meci”, mai spune Victor Ienciu.
[eadvert]
Miza pe steliști
Solicitat să alcătuiască un prim „unsprezece” al jucătorilor ale căror tricouri le are în colecție, Victor a înșirat aproape o Steaua all-time, cu excepția Marius Popa, care nu a apărat la „roș-albaștrii”, dar antrenează portarii de mai mulți ani, iar în atac l-a inclus și pe bihoreanul George Pușcaș: Marius Popa – Cornel Rîpă, Vlad Chiricheș, Florin Gadroș, Mihai Neșu – Lucian Sânmărtean, Mirel Rădoi, Nicolae Stanciu – Claudiu Keșeru, George Pușca, Ciprian Marica.
Primul „trofeu” mai important l-a primit de la fostul său coechipier de la Minerul Ștei, Ioan Filip (actualmente la FC Botoșani) care i-a oferit tricoul de la meciul Oțelul Galați – Manchester United disputat în 2011. De fapt, colecționarul bihorean are toate tricourile lui Filip de la echipele de primă ligă la care a jucat în România și Ungaria. În colecția lui Victor se regăsește și tricoul lui Mirel Rădoi (cu numărul 22) de la meciul în care a înscris primul gol în Divizia A pentru Steaua. Un alt tricou prețios este cel al lui Claudiu Keșeru din meciul România – Insulele Feroe disputat la Ploiești în anul 2018, în care atacantul orădean a marcat unicul gol. Căpitanul naționalei, Nicolae Stanciu, este prezent cu tricoul din meciul Chelsea – Steaua, din 11 decembrie 2013, iar Zeno Bundea cu cel folosit în Rusia la Zenit Sankt Petersburg care are numărul 3.
Prieten bun cu Mihai Neșu, Victor are două tricouri ale celui alintat „Bichonul”, unul din meciul din deplasare jucat de Steaua la Lyon în UEFA Champions League în 2006 și cel folosit în sezonul 2003-2004.
Povestea cu Van Bommel
Nașul lui Victor este Cristian Luca, astfel că are în posesie echipamentul folosit de atacantul șteian în duelul din Cupa UEFA FC Sopron – Metalurg Donețk. În colecția lui se regăsește un fular de la finala FC Barcelona – Steaua din 1986, primit de la tatăl său Vasile, cunoscut în fotbalul local după porecla „Schnellinger”, fost coleg cu Sandu Boc la Biharia Vașcău.
O poveste interesantă o are achiziția tricoului lui Florin Lovin din meciul jucat de Steaua cu Bayern Munchen în Champions League.
„Am intrat în contact cu tatăl lui Mark Van Bommel (n.r. – internațional olandez care a evoluat la Bayern). Lovin făcuse schimb de tricou la acel meci cu Van Bommel, am negociat pe social media cu tatăl internaționalului olandez și l-am cumpărat”, povestește Victor.
Într-un podcast, Lovin s-a declarat impresionat să afle că un colecționar din Bihor a cheltuit o sumă importantă ca să aibă tricoul său.
Colecția de Victor Ienciu poate fi văzută actualmente doar online pe contul său de Instagram: Victor Ienciu Collection.
Bihoreanul speră că o dată cu construirea noului stadion în Oradea să existe acolo și un spațiu expozițional sau un muzeu al fotbalului.
„Mi-aș dori ca pe viitor să le pot expune undeva, cel puțin pe ale jucătorilor bihoreni, poate la un muzeul al fotbalului bihorean la noul stadion”, a conchis Victor, care este inginer de meserie, fiind nelipsit ca spectator de la meciurile pe care echipele bihorene le dispută deocamdată la nivel de Liga 3.
Căsătorit cu Roxana, are un băiat tot Victor, iar pe drum este al doilea care urmează să se nască în luna mai.
Tricoul „decarului” Bundea, care la Zenit a jucat cu atipicul pentru el număr 3 la Zenit FOTO: TEODOR BIRIȘ
Citiți principiile noastre de moderare aici!