Educația și sportul merg mână în mână. O demonstrează și ediția a VII-a a Campionatului Național Universitare de fotbal, care se desfășoară la Oradea în perioada 18-21 mai. Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, Universitatea de Științele Vieții din Iași, Universitatea din Oradea, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, Universitatea de Vest din Timișoara, campioana României și a Europei în 2022, și Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport București se vor duela pentru titlul național.
Deschiderea oficială a avut loc joi dimineața în Aula Magna a Universității din Oradea în prezența jucătorilor și profesorilor care îi însoțesc. Gazda evenimentului a fost profesorul Alexandru Ilieș, decanul Facultății de Georgrafie, Turism și Sport. Rând pe rând au luat cuvântul și au vorbit despre fenomenul sportiv universitar rectorul Constantin Bungău, Aurel Căuș – președtintele Sanatului Universitării din Oradea, ziaristul Octavian Stăncioiu – un susținător al fotbalului universitar, co-director al CNUF. Online sau prin mesaje video li s-au adresat celor prezenți Claudia Georgescu, președinte Federația Sportului Școlar și Universitar, Răzvan Burleanu, președintele FRF, și profesorul Viorel Aurel Șerban, care din postura de rector al Universității Politehnica din Timișoara a inițiat acest campionat din 2014.
„Mă bucură că nu vă preocupă doar școala ci și activitățile sportive. Văd în sală sportivi cu o ținută impecabilă, care poartă cu mândrie emblema Universității pe care o reprezină. Sper să fie o finală în care să se regăsească și echipa Univerității din Oradea. Vă felicit pe toți și vă urez succes tututor”, a spus printre altele rectorul Bungău.
Că fotbalul și educația se pot îmbina a demonstrat-o și profesorul univesitar Gheorghe Dumitrescu (foto), fost jucător de Divizia A și arbitru de Liga 2. Pensionat anul trecut, a fost invitat de Alexandru Ilieș să-și spună povestea. „Când am debutat în Divizia A cu FC Argeș tocmai evitasem o exmatriculare pentru absențe, eu fiind la cel mai bun liceu din Pitești. M-am revanșat în clasa a XII-a când am fost șef de promoție. În anul când am dat examenele la facultate am ratat o deplasare în China cu lotul olimpic, preferând școala. Am fost repartizat apoi la Oradea unde am jucat la FC Bihor în Divizia A, iar pe partea profesională am început ca asistent și am mers până la capăt ajungând profesor universitar”, a spus profesorul Dumitrescu, implicat și în apariția în urmă cu 13 ani a AS FC Universitatea Oradea.
[eadvert]
Trei campioane universitare
În cele șase ediții ale Campionatului Național Universitar desfășurate până acum, doar trei echipe au reușit să triumfe: Universitatea Constantin Brâncuși din Târgu Jiu (2015), Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (2016, 2018) și Universitatea de Vest din Timișoara (2017, 2019 și 2022). Învingători anul trecut la Oradea, studenții timișoreni au repurtat și cea mai importantă performanță pe plan continental, devenind campionii europeni universitari în Polonia. UVT îi are în componență și pe frații gemeni Mihai și Florin Olariu (foto).
Cea mai importantă performanță reușită de Universitatea din Oradea a fost locul 3 ocupat la ediția din 2022.
Antrenați de o campioană la atletism
Un amănunt interesant este că echipa de la Universitatea Petrol și Gaze Ploiești este pregătită de două profesoare: Ana Maria Constantinescu și Mirela Dulgheru (foto). Pentru cei familiarizați cu sportul, numele Mirela Dulgheru este unul cu rezonanță în atletismul românesc. Multiplă campioană națională, atleta s-a clasat pe locul 4 la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, iar un an mai târziu a devenit campioană mondială universitară la Buffalo (SUA). Cel mai bun rezultat al carierei a fost o săritură de 7,14 metri, fiind treia performanţă românească din toate timpurile. Are în palmares 33 de titluri de campioană naţională și 12 recorduri ale României la sprint și săritura în lungime.
Profesioniști și amatori
La această ediție, numărul fotbaliștilor profesioniști a fost limitat la 3 pentru fiecare echipă. Conform statisticilor prezentate de profesorul Alexandru Ilieș (foto), în competiție se vor afla și 39 de jucători care au activat în Liga 2 și Liga 3. Eșalonul doi are reprezentanți de la CSC Dumbrăvița, Ripensia Timișoara, CSM Slatina sau Unirea Constanța, la CNUF fiind și jucători de la 17 formații din Liga 3. Singura echipă care nu are jucători legitimați este Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași.
Meciurile CNUF 2023 se vor desfășura pe terenurile cu iarbă de la Universitate și LPS Bihorul, dar în funcție de evoluția vremii este posibil ca unele să fie mutate pe sinteticul de la Baza Tineretului.
Campionatul Național Universitar de fotbal se joacă la Oradea în perioada 18-21 mai
Citiți principiile noastre de moderare aici!