Visul de a juca la formații puternice, din alte țări, reprezintă o tentație pentru practicanții sportului din întreaga lume. Se spune că un club sau o ramură sportivă este de succes atunci când poate să producă și să trimită cât mai mulți reprezentanți „la export”. Exemplele echipelor de fotbal FCSB, Viitorul, sau al handbalului feminin românesc, sunt elocvente în acest sens. La tenis, un alt sport de elită din țara noastră, acest raționament nu se aplică însă, contând doar performanța în sine.
Dar ce se poate spune în acest sens despre sportul bihorean? În ce măsură este el capabil să performeze sau să producă valori pentru export?
Poloul și baschetul, în regres
Din păcate, la ora actuală, în Bihor nu există nicio echipă, de la nicio ramură sportivă, care ar putea obține rezultate remarcabile pe plan european. Cu doar trei ani în urmă, formația de polo CSM Digi a disputat finala LEN Europe Cup, acesta fiind un foarte important succes al unei echipe bihorene în perioada de după 1989. Poloul orădean a „exportat” de asemenea, nu demult, numeroși jucători la echipe din Spania, Ungaria, Franța sau Grecia: Cornel Gordan, Dorin Costrăș, Csáki István, Florin Bonca, Kádár Kálmán, Gheorghe Dunca, Nicușor Diaconu, Ridzyk Zoltán, Ramiro Georgescu, Fürj Ronald, Szabó Roland etc. Acele vremuri par însă acum foarte îndepărtate. Poloul orădean, la fel ca și cel românesc în general, se află în regres evident. La ora actuală, doar doi juniori orădeni joacă în Ungaria: Belényesi Dávid (la Szolnok) și Szilágyi Erik (la Miskolc).
O altă echipă care s-a remarcat în cupele europene este formația de baschet masculin CSM CSU Oradea, care a făcut o figură frumoasă în ediția 2016/2017 a FIBA Basketball Champions League. Acum însă, echipa orădeană nu mai pare capabilă să performeze în Europa.
Performanțe la nivel juvenil
În ceea ce privește sporturile individuale din Bihor, judoul, atletismul, scrima și tenisul feminin au produs valori care s-au remarcat însă cu precădere doar la nivel juvenil. Judoka Alexandru Lungu a fost campion mondial și european de tineret (U 20 de ani) în anul 1994, el fiind prezent și la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996, iar atleta Ligia Bara (fostă Grozav) a devenit campioană mondială de junioare la săritura în înălțime, în 2011. Acestea au fost de altfel cele mai bun rezultate individuale ale sportului bihorean în perioada de după 1989. Un rezultat de excepție a fost și titlul de campioană a Europei la judo cucerit de echipa JC Liberty Oradea în anul 1999, cu mențiunea că în formația orădeană a existat un singur judoka orădean, Sandu Lungu. Judoul orădean obține de altfel periodic medalii la cadeți, juniori sau tineret. La ora actuală, judoka Larisa Florian are șanse de calificare la JO 2020, ea aflându-se deocamdată în căutarea unei țări pe care să o reprezinte.
Spadasina Bianca Benea constituie o speranță de viitor, ea având șanse să calce pe urmele lui Alexandru Nyisztor, un alt scrimer orădean care a luat parte la JO. Echipa Crișul a disputat în anul 2007 finala Cupei Campionilor Europeni la spadă, acesta fiind un alt rezultat foarte bun de după 1989. Tenisul feminin, un sport foarte performant la ora de față în țara noastră, are o sportivă bihoreană remarcabilă, șteianca Irina Bara, aflată printre primele 150 de locuri în topul WTA.
Fotbalul, un caz aparte
În mod paradoxal, deși nu este reprezentat în Bihor decât la nivel de Liga 2, fotbalul are cei mai mulți jucători aflați la echipe de peste hotare. Claudiu Keșeru (Ludogoreț Razgrad), George Pușcaș (Palermo), Claudiu Micovschi (Genoa), Ricardo Farcaș (Spal) sau Ionuț Pop (US Alessandria) sunt fotbaliști de succes, internaționali de seniori, tineret sau juniori. De asemenea, un număr relativ mare de jucători orădeni evoluează la echipe din diviziile inferioare ale Ungariei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!