Nagyvaradi Atletikai Klub, Club Atletic Oradea, Libertatea Oradea, Întreprinderea Comunală Orășenească Oradea, Progresul Oradea și Crișana Oradea sunt denumirile purtate de clubul care are în palmares cele mai importante trofee din fotbalul bihorean. În 25 mai 1910, pe vremea când Transilvania aparținea de Imperiul Austro-Ungar, în cafeneaua orădeană Emke (fostă Astoria, actualmente Crown Pub), a luat ființă Nagyváradi Atletikai Club. Artizanii au fost dr. Emil Jonas – președinte, Béla Mikló – președinte executiv, Andor Szabó – secretar și dr. Kálmán Kovács – casier.
Campionatul Ungariei, campionatul României și Cupa României, sunt cele trei trofee care au transformat CAO într-un club galonat și legendar.
Tocmai din acest motiv, un grup de orădeni pasionați de istoria și anvergura avută de clubul orădean a decis să dea la o parte praful așternut din 1963 și din 2017 legenda merge mai departe.
Dacă despre performanțele și jucătorii care au adus glorie clubului ați putut citi în urmă cu o lună în Jurnal bihorean și pe bihon.ro în articolul „Everestul fotbalului bihorean”, de data aceasta ne vom referi la prezent, la noul proiect CAO.
Povestea continuă
Înființat în 2017, CAO 1910 Oradea a avut la început circa 30 de membri asociați coagulați în jurul proiectului de Florin Mal și Marius Chereji, după care a urmat protocolul de colaborare cu CSM Oradea.
Pornind din Liga 5 acum trei ani, CAO a câștigat acum Liga 4, în urma deciziei AJF Bihor, fiind lider detașat al întrecerii, și va reprezenta județul la mini-turneul de promovare în Liga 3 inițiat de FRF. „Promovarea este singurul nostru gând, acum după ce am fost declarați câștigători ai Ligii a IV-a. Acest mod de câștigare al campionatului nu știrbește cu nimic din meritele unui grup de jucători valoroși, ce au muncit zi de zi la antrenamente pentru obiectivele trasate la începutul sezonului, cupa și campionatul județului Bihor”, spune președintele Florin Mal.
Pandemia de Covid-19 a făcut ca planurile de celebrare a celor 110 ani de la înființarea NAC/CAO să fie amânate. „Aveam mai multe idei, tricouri de epocă aniversare, o broșură, montarea unei plăci aniversare, un meci amical… toate vor fi decalate din cauza problemelor generate de coronavirus”, a explicat Mal. Cum totul s-a mutat în online, pe site-ul oficial al clubului orădean este evocată istoria CAO într-o serie de cinci episoade interesante.
Planuri
De anul trecut proiectului CAO i s-a alăturat și Primăria Municipiului Oradea, astfel că traiectoria ascendentă este de așteptat să continue. Un nou pas înainte trebuie făcut în această vară prin promovarea în Liga 3. „Ne dorim ca în momentul când noul stadion din Oradea va fi gata să fim cel puțin în Liga a II-a. Vrem să creștem sănătos, pas cu pas, așa cum am făcut-o și până acum. Interesul nostru este să promovăm jucători bihoreni sau formați aici. Practic și în echipa de acum avem reprezentanți din toate zonele județului”, a mai adăugat Florin Mal.
E clar că greul de abia acum începe pentru CAO, dar Oradea și publicul de fotbal bihorean merită o echipă care să încerce să tindă la gloria de odinioară, dar pe un stadion modern, promis de autoritățile locale în viitorul nu prea îndepărtat.
Trimite articolul
XAOLEU DA SI AIA DE CURTEA SCOLI SAU SPATELE BLOCULUI is echipa de fotbal ? Trist si uluitor destin fotbalistic bihorean! Ce sa mai zici de antrenor altul de miuţa.
Nu inteleg de ce parteneriatul cu primaria trebuie sa schimbe culorile originale ale clubului, alb-verde. Echipa mare ar trebui sa joace in alb-verde nu doar tinerii. Albastru-rosu ar trebui sa fie doar ocazional de deplasare.
Daca era o echipa cu multi suporteri nu cred ca asa ceva s-ar fi intamplat.
Imaginati-va ca Sporting Lisabona ar fi sustinuta de primaria capitalei portugheze si ar trebui sa joace acasa in rosu nu in alb-verde.
Apoi nu e corect sa luam si sa modificam istoria cum ne place sau dupa ideile comuniste, comunistii au impus denumiri noi, culori noi.
Vrem de fapt doar sa ne folosim de realizarile inaintasilor dar fara nici un respect pentru fondatori si cei ce au contribuit la realizarile istorice ale clubului.
Nu se respecta identitatea, originalul si se incerarca rescrierea istoriei. In rest succes.