Schimbarea conducerii Ministerului şi Sportului pare să fi adus modificări şi în ceea ce priveşte finanţarea federaţiilor şi a entităţilor sportive aflate în subordinea acestuia. Este vorba de reduceri de bugete, unele fiind serios diminuate.
În ceea ce priveşte federaţiile sportive, vor beneficia de bugete mult scăzute pentru anul 2018 federaţiile de handbal, scrimă, rugby, judo, gimnastică ritmică etc. La rândul său, FR Tenis nu primeşte deocamdată nimic, datorită problemelor juridice cu care se confruntă şi care „împiedică eligibilitatea sa la finanţare”, conform comunicatului oficial al MTS. Conducerea ministerului a explicat că sesiunea de finanţare din luna ianuarie „este doar o primă etapă prin care MTS vine în întâmpinarea cererilor de bugete ale federaţiilor sportive” şi că vor fi posibile noi finanţări pe parcursul anului.
În aceeaşi situaţie se află şi entităţile sportive aflate în subordinea MTS. Clubul Sportiv Crişul Oradea, de pildă, va beneficia în 2018 de un buget care reprezintă circa 60 la sută din bugetul alocat în anul 2017. „Clubul nostru a primit cam jumătate din bugetul pe care l-a solicitat ministerului pentru anul 2018. Procentual, ne aflăm la circa 60 la sută din bugetul aferent anului 2017”, ne-a declarat directorul general al CS Crişul, Ionel Bungău.
Dificultăţi financiare
Aceasta reducere va afecta, logic, activitatea secţiilor. „Bineînţeles că activitatea şi funcţionarea secţiilor vor fi afectate şi îngreunate. Spre deosebire de alţi ani, am primit bugetul defalcat pe secţii. Cea mai afectată este secţia de înot, căreia i-a fost repartizată suma de numai 40.000 lei. Nici nu ştiu cum vom distribui aceşti bani, având de ales între cantonamente, indemnizaţii pentru sportivi şi susţinerea calendarului competiţional. Este păcat, pentru că înotul este o secţie aflată în plin progres şi dezvoltare la clubul nostru”, afirmă conducătorul CS Crişul.
O altă secţie subfinanţată va fi cea de polo. „La polo, clubul nostru are nu mai puţin de şapte echipe: două la feminin – cele de junioare şi senioare, respectiv patru la masculin – cele de copii şi juniori, plus echipa din Superliga Naţională. Doar simpla susţinere a competiţiilor, care presupune numeroase deplasări şi cheltuieli aferente deloc de neglijat, ne produce multă îngrijorare”, declară directorul general al CS Crişul, Ionel Bungău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!