CS Shogunul Oradea a avut un invitat de marcă la stagiu de pregătire organizat vineri, sâmbătă şi duminică la sala de sport a Şcolii Gimnaziale nr. 11 din Oradea. Ioan şi Elena Vaida l-au avut invitat pe Stanislav Horuna, unul dintre cei mai cunoscuţi karateka.
„Încercăm să dezvoltăm karate-ul. În acest scop l-am invitat a doua oară pe Stanislav Horuna, un sportiv titrat, un idol pentru mulţi copii. Lumea este încântată de prezenţa lui, este un sportiv foarte popular. Avem o colaborare veche cu el, Horuna fiind prezent când era junior la câteva ediţii ale Openului Bihorului”, ne-a declarat Ioan Vaida, preşedinte şi antrenor la CS Shogunul.
Stanislav Horuna are 28 de ani, locuieşte în Lvov, şi este multiplu medaliat la Campionate Europene şi Campionate Mondiale. Participă şi în copetiţii profesioniste de karate, în 2013 şi 2014 fiind declarat cel mai bun karateka din „Liga Karate 1”. În ianuarie a câştigat Open Paris, la categoria -75 kg participând 140 de sportivi din 80 de ţări!
„Îmi place foarte mult în Oradea, altfel nu aş fi venit a doua oară. Am găsit aici oameni prietenoşi şi primitori. În ceea ce priveşte participanţii la stagiu, am văzut sportivi de niveluri diferite şi vârste diferite, dar toţi dornici să acumuleze şi să progreseze”, a afirmat sportivul.
Lucrează ca avocat
Horuna a început karate-ul la vârsta de 13 ani: „Nu e niciodată prea târziu să te apuci de karate. Mă antrenez constant, nu ratez nicio zi. De multe ori fac şi câte două antrenamente zilnice de câte o oră şi jumătate fiecare”.
La fel ca şi în România, karate-ul nu este considerat un sport profesionist şi trebuie să mai faci altceva pe lângă pentru a putea trăi. „Nu se poate trăi din karate nici în Ucraina, de aceea am şi o meserie, sunt avocat. În Ucraina karate-ul nu este sport profesionist, dar primeşte sprijin dn partea Comitetului Olimpic şi al Ministerului Sportului. Visul meu este să concurez la Jocurile Olimpice”, a precizat Horuna.
Cel mai mare premiu câştigat a fost de 2.000 de euro, iar acum aşteaptă invitaţia la un turneu în Kazahstan unde va fi pus la bătaie un premiu de 15.000 de euro.
„De multe ori costurile de deplasare şi cazare sunt mai mari decât premiile. Spre exemplu la Open Paris, unde am câştigat locul 1 premiul a fost de 500 de euro, dar costurile mele au fost mai mari. Nu particip pentru bani ci pentru prestigiu şi onoare. Karate-ul este un sport inteligent, care antrenează mentalul. Un sport complex, care îmbină elemente din mai multe discipline sportive”, a conchis Horuna.
Citiți principiile noastre de moderare aici!