„Prevenţia corupţiei în arbitraj” a fost tema principală a cursului organizat la Hotel Continental Forum de Asociaţia Judeţeană de Fotbal şi Comisia Judeţeană de Arbitraj Bihor, în baza unui proiect implementat la Consiliul Judeţean Bihor, prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte. Au participat arbitrii şi observatorii bihoreni, dar şi conducători ai unor echipe care activează în Liga a IV-a.
Avocatul George Morgovan a fost cel care a vorbit despre prevenţia corupţiei în arbitraj. Cu ocazia cursului au mai fost abordate şi alte teme, prezentate succint de preşedintele AJF Bihor, Radu Bitea – „Comportament, disciplină, atitudine”, atât în teren, cât şi în afara lui; arbitrul anului 2016, Cosmin Cormoş, a vorbit despre activitatea arbitrului de centru, iar Cristian Bologan a explicat rolul arbitrului asistent.
Despre programul de pregătire şi activitatea arbitrilor au vorbit Ioan Pirtea şi Raoul Roşu, preşedintele, respectiv vicepreşedintele CJA Bihor.
Într-o perioadă în care s-au întâmplat destule cazuri în care fotbalişti din diverse ligi au căzut pe teren, organizatorii au invitat-o pe Carmen Neagu-Morariu, fostă arbitru asistent FIRA, actualmente medic sportiv, să prezinte metodele de prim ajutor, metode care dacă sunt aplicate corect şi rapid, pot salva vieţi. „Prima acţiune din cadrul Şcolii de vară o consider o reuşită deplină prin prisma faptului că au fost dezbătute probleme pe mai multe domenii: sportiv, juridic, medical, cu accent pe aspectul practic, toate interferând în aria fotbalistică. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la reuşita acţiunii”, a declarat Radu Bitea.
Acesta le-a cerut tinerilor arbitri să aibă un comportament adecvat în relaţia cu jucătorii şi oficialii echipelor. „Din punct de vedere tehnic aţi dus bine returul campionatului trecut. Însă am primit referinţe negative legate de comportamentul şi comunicarea cu jucătorii şi oficialii echipelor. Trebuie să aveţi un comportament decent, să fiţi mai atenţi la disciplină, altfel vă veţi îngreuna misiunea la meciuri. De asemenea, aştept o prezenţă mai mare la cele două antrenamente comune şi la şedinţa săptămânală de analiză, mai ales că aveţi asigurate condiţii optime de pregătire şi refacere”, a mai precizat Radu Bitea.
În ultimele cinci luni, AJF Bihor, prin Departamentul de Accesare Fonduri Nerambursabile, a reușit să aplice pentru proiecte care însumează 66.300 lei. Printre proiectele eligibile, implementate sau în curs de implementare, amintim Cupa 1 Iunie, Proiect FRF, Dotare materiale tehnice AJF Bihor, Achiziționare materiale sportive, Gala Fotbalului Bihorean, Prevenția corupției în arbitraj, Cupa Moş Nicolae, Completare trusă medicală pentru echipele afiliate AJF.
Citiți principiile noastre de moderare aici!